שתף קטע נבחר

לקראת החגים: עלייה בפניות לעמותות הסיוע, מיליונים שהובטחו לביטחון תזונתי לא הועברו

בדיקת ynet מגלה כי לקראת חגי תשרי חל זינוק של כ-20% בפניות לעמותות לעומת התקופה המקבילה אשתקד, אך התקציב שהבטיח משרד הרווחה טרם הועבר. "הייאוש בשכבות החלשות הוא גדול", הזהירו בעמותות. פנסיונר שמשתכר 2,500 שקלים בחודש: "רוצה לגמור את החיים"

"כל יום הוא שחור יותר ואני לא יודע איך אצליח לשרוד אותו". הכנסתו של אנג'ל מוסיקנט בן 70 מרחובות מסתכמת ב-2,500 שקלים בחודש. כמו ישראלים רבים, מוסיקנט מתקשה לדעת כיצד יוכל לחלק לקראת חגי תשרי הקרבים את קצבת הזקנה והבטחת ההכנסה שהוא מקבל מהביטוח הלאומי. בעמותות הסיוע הגדולות מדווחים כי חל זינוק של עשרות אחוזים במספר הפניות לקראת החגים לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ובמקביל נודע ל-ynet כי התקציב שהובטח לביטחון תזונתי טרם הועבר.

 

מוסיקנט מעביר בכל חודש כ-1,000 שקלים מהקצבה הזעומה שהוא מקבל לצורך חוב בסך 9,000 שקלים שצבר בשוק האפור. "נאלצתי לקחת הלוואה לאחר ששדדו אותי ביציאה מהביטוח הלאומי", סיפר מוסיקנט, שלא צבר זכויות פנסיה מכיוון שהועסק בעבודות מזדמנות בלבד. "לא הייתה שום אפשרות אחרת, אף בנק לא הסתכל עליי".

 

הוא מתגורר בגפו בדירת חדר וחצי זעירה של עמידר. יחסיו עם ילדיו נותקו לפני כמה שנים לאחר שהתגרש מאמם, ובשנים האחרונות נאלץ לכלכל היטב את צעדיו כדי לשרוד תחת ההוצאות הכבדות. "יש ימים שבהם אני לא יודע מה אוכל, עם הסכום הזה אלו לא חיים ואני רוצה כבר לגמור אותם", אמר בייאוש. "בכל בוקר אני מתעורר בפחד ולא יודע מי ידפוק בדלת ואם יפנו אותי מהבית. איך אפשר לחיות ככה?". גורמים במחלקת הרווחה בעיריית רחובות הודו כי אין להם יכולת נוספת לסייע לו.

"בכל בוקר אני מתעורר בפחד". מוסיקנט (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
"בכל בוקר אני מתעורר בפחד". מוסיקנט(צילום: אבי מועלם)

לפי דו"ח העוני האחרון של המוסד לביטוח לאומי, ב-2012 חיו בישראל יותר מ-1.7 מיליון עניים. מומחים מעריכים כי הדו"ח שיוגש בסוף השנה הנוכחית יצביע על עלייה בשיעורי העוני והפערים

החברתיים, משום שהוא צפוי לשקף גם את העלאת המע"מ ואת קיצוץ קצבאות הילדים, שעליהם החליטה הממשלה בשנה שעברה.

 

הוועדה למלחמה בעוני, שמינה שר הרווחה מאיר כהן, הגישה את מסקנותיה לפני כשלושה חודשים, אולם למרות ההתחייבויות של השר נראה כעת כי הקיצוצים שיושתו בתקציב 2015 יפגעו ביישום מסקנות הוועדה.

 

המבצע בעזה גרם לדחייה 

עם הגשת המסקנות ביוני התחייב השר כי הן יובאו לישיבת הממשלה בתוך כחודשיים, אבל בשל מבצע "צוק איתן" הדיון בנושא נדחה ואימוץ המסקנות לא התממש. חברי הוועדה, שבראשה עומד אלי אלאלוף, קיימו בשבועות האחרונים פגישות עם בכירים במשרדי הממשלה השונים בניסיון להביא לאימוץ המסקנות, וברקע מצהירים במשרד הרווחה כי הדיון המיוחל בממשלה יתקיים בקרוב. עוד הדגישו במשרד כי תקציב הרווחה דווקא גדל השנה בכמיליארד שקלים.

 

חלק מהמסקנות שיישומן מוטל בספק נקשר להעלאת הקצבאות לרבים מהנזקקים. שר הרווחה התחייב בשבוע שעבר כי תקציב השנה הבאה יכלול, לכל הפחות, העלאה של קצבאות הזקנה בסכום של כ-380 מיליון שקלים - כחלק מיישום מסקנות הוועדה.

 

רבים מהנזקקים ממשיכים בינתיים להסתייע בעמותות פרטיות, שמדווחות בכל שנה על עלייה בביקושים לקראת החגים. לפי ההנחה, לפחות חלק מהדיווחים הללו קשורים ברצון של חלק מהעמותות

 לגייס תרומות, אך יחד עם זאת יש לזכור כי דו"חות העוני השנתיים הביטוח הלאומי מלמדים בעשורים האחרונים על עלייה עקבית בשיעורי העוני ועל גידול בפערים החברתיים.

 

ב"לקט ישראל", אחת מהעמותות הגדולות בתחום הסיוע במזון לנזקקים, מרגישים ביתר שאת את העלייה בביקושים. בכל שבוע בחודש שחלף העבירה העמותה מזון לכ-168 אלף נזקקים – עלייה של כ-20% בכמות החבילות שהועברו בתקופה המקבילה בשנה שעברה.

"רואים את ההשפעה של הקיצוצים" (ארכיון) (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
"רואים את ההשפעה של הקיצוצים" (ארכיון)(צילום: עידו ארז)

הסיבות לעלייה בבקשות לסיוע מגוונות, אך השנה מציינים בעמותות גם את הגידול במספר הפונים העובדים וכן את הלחימה האחרונה בעזה ואת העלאת המע"מ והקיצוצים בקצבאות הילדים.

לדברי פיני פפר, מנהל קשרי עמותות ב"לקט ישראל", "אנחנו שומעים יותר ויותר על עובדים עניים שמגיעים לעמותות ורואים עכשיו את ההשפעה המאוחרת של הקיצוצים של השנה שעברה".

 

פפר אמר עוד כי "לכך צריך להוסיף את הלחימה בדרום. חלק מהאנשים בשכבות מוחלשות הם עובדים ארעיים, הם גם ככה היו על הקצה, הילדים לא היו במסגרות וזו הוצאה גדולה מאוד. השטח זועק". פפר ציין כי יש גם ירידה בתרומות בעקבות המבצע: "אנשים במגזר העסקי אומרים 'נגמר לנו התקציב לסעיפים הללו כשתרמו בהיקפים גדולים במלחמה', וכעת אנחנו לא בטוחים שנוכל לעמוד בביקושים".

 

מנכ"ל עמותת "פתחון לב", ניסים ציוני, אמר בהתייחסו לפניות חדשות כי הן כוללות "משפחות בדרום שבהן שני ההורים עובדים במשרה מלאה, אך עקב מבצע 'צוק איתן' הכנסתן נפגעה בצורה דרמטית".

שר הרווחה מאיר כהן. "חלוקת התקציב תיעשה בקרוב" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שר הרווחה מאיר כהן. "חלוקת התקציב תיעשה בקרוב"(צילום: מוטי קמחי)

גם בעמותת "ידיד", שמפעילה מרכזים למיצוי זכויות, מדווחים על גידול של כ-17% בפניות מצד נזקקים לסיוע לעומת השנה שעברה. בעמותה הדגישו כי הביקוש מתגבר לקראת החגים. סמנכ"ל העמותה, רן מלמד, אמר כי "כבר היום אנחנו רואים גידול מסיבי במספר הפניות – רק ביום רביעי האחרון לבדו היו באשדוד 50 פניות. רובן בנושאי בנקים, חובות, דיור וארנונה". דיווחים דומים הגיעו גם מ"הקרן לידידות" ו"לתת" (עלייה בשיעור של כ-20%) וב"פתחון לב" (23%).

 

"לקראת החג הזה ממשיכה לצערי ההחמרה במצבן של השכבות החלשות, והייאוש בקרבן הוא גדול", אמר נשיא "הקרן לידידות", הרב יחיאל אקשטיין. לצד הגזירות הקשות של 2013, ממשלת ישראל הבטיחה לתת בשורה חדשה לאוכלוסיות העניות בישראל אך עד כה עשתה מעט מדי. הקיצוצים האחרונים בתקציבי המדינה אינם מנבאים טובות גם על יישומן העתידי של תוכניות לצמצום העוני.

 

הבטחות שלא יושמו 

לפי דו"ח הביטוח הלאומי מפברואר 2014, כ-19% מהאוכלוסייה סובלים מרמות שונות של אי ביטחון תזונתי. כבר בפברואר 2013, במהלך נאומו הראשון במליאת הכנסת, התחייב שר האוצר יאיר לפיד כי משרדו יעביר 200 מיליון שקלים למאבק בתופעה. בסוף אותה שנה חזר שר הרווחה כהן על ההבטחה הזו והתחייב שחלק מהסכום, כ-60 מיליון שקלים, יועברו לעמותות.

 

ואם לא די בכך, בינואר האחרון התחייבו לפיד וכהן במסיבת עיתונאים כי תינתן תוספת בסך 230 מיליוני שקלים לתוכניות להגברת ביטחון תזונתי. במשרד הרווחה אמרו היום כי חלק מהתקציב כבר הוקצה, אך הודו כי 60 מיליוני השקלים שיועדו לסיוע לנזקקים באמצעות העמותות – טרם הועברו.

 

יצוין כי מקור ההתחייבות בהצהרה מיולי 2012 של שר הרווחה הקודם, משה כחלון, ולפיה יוקצו 100 מיליון שקלים לנושא. אולם עד כה הכסף כאמור לא הועבר וזאת בשל מחלוקת בין משרדי הרווחה והמשפטים על אופן הקצאת הכספים לעמותות.

 

"לצערנו התבשרנו שההבטחה להקצות 60 מיליון שקלים למיזם לביטחון תזונתי לא תמומש במהלך 2014 וזאת בשל בירוקרטיה ממשלתית", אמר מנכ"ל "לתת" ערן וינטרוב. "לאור המצב בשטח שהולך ומחמיר עקב הקיצוץ בקצבאות והלחימה בדרום, אנו מאוד מודאגים וחוששים שלא נוכל לעמוד באתגר

 העצום של הסיוע למאות אלפי משפחות שחיות במצוקה קשה ובעוני מחפיר".

 

במשרד הרווחה אמרו בתגובה כי "בשעה טובה ניתן לבשר שהמחלוקת המדוברת הגיעה לסיומה, הנושא נפתר וחלוקת התקציב תיעשה בקרוב. הראיה המקצועית של המשרד ביקשה לבצע את חלוקת המזון דרך עמותות גג שעליהן ניתן לפקח ולוודא שהמזון מגיע לנזקקים. משרד הרווחה בראשות השר מאיר כהן פעלו לילות כימים על מנת להגיע לפתרון במחלוקת המקצועית שהייתה בין המשרדים".

 

במשרד ציינו עוד שורה של הקצאות ביותר מ-120 מיליון שקלים, שהועברו כבר לטובת הגברת הביטחון התזונתי מתוך כלל הסכום שהובטח.

 

לסיוע לאנג'ל מוסיקנט ו/או לסיוע לקשישים ולחד-הוריות ניתן לפנות במייל לקרן לידידות

yedidut@ifcj.org.il


פורסם לראשונה 09/09/2014 22:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
ארכיון
צילום: עידו ארז
צילום: יקי צימרמן
"הכנסה נפגעה דרמטית בגלל המבצע". ציוני
צילום: יקי צימרמן
צילום: עופר עמרם
"גידול מסיבי במספר הפניות". מלמד
צילום: עופר עמרם
צילום: יוסי צבקר
"החמרה במצב השכבות החלשות". הרב אקשטיין
צילום: יוסי צבקר
צילום: אורלי דיין
"המצב בשטח הולך ומחמיר". וינטרוב
צילום: אורלי דיין
מומלצים