מטכ"ל על טהרת הגברים: ברביבאי פרשה
האלופה הראשונה נפרדה מצה"ל, על רקע הבטחתו של הרמטכ"ל שמינה אותה כי לא תהיה האלופה האחרונה. מחליפה בתפקיד הוקיע את משתמטי השירות: "הוקעתם נדרשת על ידי החברה הישראלית כולה"
האלופה הראשונה והאחרונה? האלופה היחידה במטכ"ל אורנה ברביבאי, שכיהנה בשלוש השנים האחרונות כראש אכ"א, פרשה הערב (יום ג') באופן רשמי מצה"ל, והעבירה את השרביט למחליפה, האלוף חגי טופולנסקי.
עם פרישתה של ברביבאי בתום 34 שנות שירות יישאר המטכ"ל על טהרת הגברים בלבד. בצמרת צה"ל נותרו ארבע תתי אלופות בלבד: ראש חטיבת תכנון כוח אדם מירב קירשנר, יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים רחל טבת-ויזל, ראש מחלקת סגל באכ"א מיכל בן מובחר והצנזורית הראשית סימה וקנין. בפועל, לפי תקני הצבא, רק לראשונה מבין הארבע מגיעה דרגת תא"ל בהתאם לתפקידה. היתר קיבלו אותו במהלך כהונתן.
על אף התקדים שרשמה כאלופה הראשונה בצבא, בטקס הפרידה ממנה בבסיס הקליטה והמיון שבתל השומר כמעט לא נצפו אלופים או חברי פורום מטכ"ל. רק עמיתיו לשעבר של טופולנסקי מחיל האוויר - ראש אגף התכנון אלוף נמרוד שפר ומפקד חיל האוויר אלוף אמיר אשל, הגיעו לשם.
בסוף הטקס אמר הרמטכ"ל רא"ל בני גנץ: "אורנה היא האלופה הראשונה אבל לא האלופה האחרונה. יש מעט נשים בפיקוד הבכיר", הודה, אך ציין כי הנוכחות הנשית בצמרת המטכ"ל תתרחב בחלוף הזמן. גנץ היה הראשון שמינה קצינה לתפקיד כה בכיר. לדבריו, "מה שהביא אותה לתפקיד הם כישרונה וחריצותה. היא עשתה עבודה מקצועית נהדרת והכניסה גוון אנושי למטכ"ל".
ברביבאי, שחגגה בסוף השבוע האחרון את יום הולדתה ה-52, היא אם לשלושה וסבתא לנכדה. במהלך כהונתה היא הובילה את עמדת הצבא בתהליך חקיקת חוק השוויון בנטל מול שתי כנסות עד לגיבוש גירסת החוק האחרונה, שאולי תניב פירות בדמות גיוס חרדים בעוד שנתיים-שלוש. בנוסף, נלחמה ליישם את מודל הקבע החדש, מאבק שניהלה מול גורמי האוצר בהצלחה חלקית. עד היום למרות התערבות שר הביטחון, האוצר לא מילא את חלקו בהסכמים שחתם עם הצבא.
לצד גורמי ההסברה והדוברות בצה"ל, התקשתה ברביבאי לבלום את המתקפות החוזרות ונשנות על ציבור משרתי הקבע, אף שנאלצה לפטר עד כה יותר מ-2,000 מהם בשנתיים האחרונות כחלק מתוכנית הקיצוצים הגדולה בצבא.
"הדאגה למשרתים צריכה להיות נושא חברתי ולאומי. המענה לאתגרים מושתת בראש ובראשונה על היותו של צה"ל צבא העם, צבא ממלכתי ושוויוני המבוסס על סולידריות. המאמץ להרחבת שורת המתגייסים והמתגייסות מכלל החברה מהווה חלק בלתי נפרד מהקשר שבין הצבא לחברה", אמרה ברביבאי בטקס.
גם מחליפה של ברביביאי, אלוף טופולנסקי, הזכיר בנאומו הראשון בתפקיד את חשיבות גיוס החרדים לצבא, ובנימה כללית יותר תקף את המשתמטים משירות: "אנו נערכים לאתגר קיצור השירות, צמצום מספר המשתמטים והוקעתם נדרשים לא רק על ידי צה"ל אלא על ידי החברה הישראלית כולה. צה"ל הוא הצבא היעיל ביותר בעולם מבחינת סדרי גודל אבל יש לנו
עוד איפה להתייעל". לדבריו, "האמירות הפוגעניות וחסרות האחריות נגד משרתי הקבע מסכנות את ערך השירות. נטל ההוכחה וההסברה בנושא הוא עלינו".
טופולנסקי שיבח את קודמתו בתפקיד: "חלוצה ופורצת דרך. מפקדת של אנשים שנוגעת בכל אחד ואחת. עשית הכול כדי שהצלחתך תימשך גם במהלך כהונתי. יש לך כל כך הרבה מעריצים, אורנה, ומהיום אני חלק מהם". בכך כיוון לקיצור השירות בארבעה חודשים לגברים כפי שקבעה הכנסת טרם מבצע צוק איתן, למרות העובדה שגיוס נרחב של חרדים במסגרת חוק הגיוס החדש לא מביא אותם בהמוניהם ומרצונם החופשי אל הבקו"ם. בצמרת הצבא כבר נשמעו קולות שמתנגדים ליישום המהלך. זה כבר אושר ובוטל כמה פעמים ב-20 השנים האחרונות בעקבות אירועים מלחמתיים.