מה יקרה אם סקוטלנד תקבל עצמאות?
בעוד תומכי העצמאות מתחזקים בסקרים על פני המתנגדים, עולות שאלות רבות לגבי עתידן של בריטניה וסקוטלנד ביום אחרי שהסקוטים יגידו "כן". האם סקוטלנד תשמור על המטבע? מה יקרה לחברוּת באיחוד האירופי? מורה נבוכים
סקר דעת קהל שפורסם השבוע מראה כי תומכי עצמאות סקוטלנד מובילים בהפרש קטן על מתנגדי ההיפרדות, תשעה ימים לפני משאל העם ההיסטורי, שעשוי לגרום לבריטניה לאבד 5.3 מיליון סקוטים.
עוד חדשות בעולם :
אפס סובלנות: גרמניה נגד 'שוטרי השריעה'
אחרי 170 שנה: אותרה ספינת החוקר פרנקליןפגישה עם אובמה? זה משעמם אותי. צפו
ממשלות זרות ושווקים זרים הניחו זה זמן רב כי הסקוטים יראו בהיפרדות מבריטניה מסוכנת מדי. אולם ניצחון קמפיין ה"כן" בסקרים האחרונים ריסק את ההנחה המוקדמת לרסיסים. רבים סבורים כי המעצמה הבריטית תצא חלשה אם תאבד את סקוטלנד וספקות רבים עולים לגבי עתיד המדינות באירופה.
אם תקבל סקוטלנד את עצמאותה יהיה עליה להיכנס לתהליך של משא ומתן עם ממשלת בריטניה על תנאי הסכם "הגירושים" ביניהן. שאלות רבות עולות בנושא - מה יעשו הסקוטים עם הנפט בים הצפוני והצוללות הגרעיניות? האם יישארו עם המטבע הבריטי? ומה יהא על חברותם באיחוד האירופי? סוכנות רויטרס מנסה לענות על חלק מהשאלות.
חברות באיחוד האירופי, לאן?
אנרגיה רבה בוזבזה על הסוגיה: האם סקוטלנד עצמאית תוכל להצטרף לאיחוד האירופי? הנציבות האירופית אמרה שלשום (יום ב') כי עמדתה בנושא נותרה זהה - סקוטלנד תיאלץ לעזוב את האיחוד האירופי ולבקש מחדש להצטרף לארגון.
בסך הכול, הסקוטים הם פרו-איחוד הרבה יותר מהאנגלים, ואם ייפרדו מבריטניה לא יוכלו להביע את דעתם במשאל העם ב-2017 שיבחן את מקומה של בריטניה באיחוד האירופי.
ללא סקוטלנד, הסיכויים של אנגליה, ווילס וצפון אירלנד להצביע על עזיבת האיחוד האירופי יהיו גדולים יותר. נשיא ארצות הברית ברק אובמה אמר ביוני האחרון כי בריטניה תישאר חזקה יותר אם תדבוק יחד והצהיר כי וושניגטון מעדיפה כי בריטניה תישאר גם באיחוד האירופי.
מנהיג קמפיין העצמאות, אלכס סלמונד, אומר כי האיום הגדול ביותר לסקוטלנד בהישארות באיחוד האירופי הוא התחייבות ראש הממשלה הבריטי דיוויד קמרון לערוך משאל עם על יציאה מהארגון.
אי-יציבות פוליטית
העצמאות הסקוטית תשנה גם את המצב הפוליטי-הלאומי בשאר הממלכה. מפלגת הלייבור האופוזיציונית מחזיקה ב-41 מושבים סקוטיים בפרלמנט בעוד השמרנים מחזיקים במושב סקוטי אחד. אם מוציאים אותם מהמשוואה, הדרך להפסד של הלייבור בבחירות תהיה סלולה. "עצמאות סקוטלנד משמעה - שום סיכוי ללייבור לנצח", כתב דניס מקשיין, שר לשעבר בלייבור, לאתר The Globalist.
לא משנה באיזו דרך יסתיים משאל העם הסקוטי ב-18 בספטמבר, הסקוטים יצביעו בבחירות הכלליות בבריטניה בשנה הבאה - מה שמעלה אי-ודאות נוספת. אם מפלגת הלייבור תזכה, ממשלתה תאבד את הרוב הפרלמנטרי שלה ותיפול באותה השנה, ברגע שהמחוקקים הסקוטים יעזבו את הפרלמנט.
האירוניה היא שהשמרנים, שהיו למגנים האדוקים על בריטניה המאוחדת, ייוותרו מבועתים בפני עצמאות סקוטלנד, זאת אף על פי שמפלגתם תזכה ביתרון אלקטורלי במה שיישאר בממלכה המאוחדת.
ראש ממשלת בריטניה יצטרך לעמוד בפני הלחץ לפרוש מתפקידו אם יאבד את סקוטלנד. שמה המלא של מפלגתו היא "המפלגה השמרנית והמאוחדת". אם קמרון יפרוש - אף שהוא אומר כי לא יתפטר - תקום זעקה בקרב האירו-סקפטים במפלגתו שתדרוש מנהיג יותר אנטי האיחוד האירופי שיחליפו.
גם אם הסקוטים יבחרו להישאר חלק מבריטניה, השד החוקתי כבר יצא מהבקבוק. סקוטלנד נחושה לקבל אוטונומיה רחבה יותר אם תישאר בבריטניה המאוחדת. בעקבותיה תדרוש וויילס סמכויות רבות יותר. ייתכן שגם האנגלים הלאומנים ירצו להכניס שינויים גדולים בחוקה.
הסוגיות הכלכליות
עבור המשקיעים, השאלות הן רבות. איזה חלק מהחוב הבריטי תיקח על עצמה סקוטלנד? האם היא תתמיד בפאונד? כמה מעתודות הנפט שבים הצפוני תיקח סקוטלנד? האם היא תלך בדרך של מדיניות פיסקלית שונה? האם היא יכולה בכלל להצטרף לאיחוד האירופי?
המטבע הבריטי ירד ביותר משלושה אחוזים אל מול הדולר בשבוע האחרון לנוכח הסקרים. המפלגה הסקוטית הלאומית מעוניינת להמשיך להחזיק בשטרלינג אך שאר המפלגות בלונדון מתנגדות לכך ויוצרות אי-ודאות שתימשך 18 חודשים עד שיסתיים המו"מ וייחתם הסכם "הגירושים".
מה שבטוח הוא שבריטניה ללא סקוטלנד לא תוכל להיקרא הכלכלה השישית בגדולה בעולם. ישנם גם ספקות לגבי מושביה במועצת הביטחון של האו"ם ובוועידת G7.
כלכלת בריטניה היא היעד הגדול ביותר של אירופה להשקעה זרה ישירה. ללא סקוטלנד, זרמי ההשקעות יתייבשו והגירעון של בריטניה עלול לעלות באופן שלא יתאים למשקיעים הזרים. משרד האוצר הבריטי אומר כי יתמודד עם החוב הממשלתי ללא קשר לעצמאות סקוטלנד. אולם סלמונד טוען כי סקוטלנד לא תיקח על עצמה מהחוב הבריטי אם לא יתאפשר לה להחזיק במטבע.
קלף מיקוח - הצוללות הגרעיניות
לבריטניה יש ארבע צוללות הנושאות ראשי נפץ גרעיניים בבסיס חיל הים בסקוטלנד. המפלגה הסקוטית הלאומית מעוניינת להעביר את הנשק הגרעיני מסקוטלנד העצמאית בהקדם האפשרי. בכירים במערכת הביטחון הבריטית מזהירים מפני צעד כזה ואומרים כי הוא יעלה מיליארדי ליש"ט וקיצוץ משרות.
בזמן שבו המתיחות עם רוסיה גבוהה, גם חברות ברית נאט"ו צריכות להיות מודאגות. עם זאת ברור לכולם כי העברת הבסיס תימשך שנים. עתיד הצוללות הגרעיניות נתפש בעיני רבים כאחד מקלפי המיקוח המרכזיים של סקוטלנד בהשגת מבוקשה ב-18 החודשים של המשא ומתן שיחלו לאחר ניצחון מחנה ה"כן".
ספרד, בלגיה וצפון אירלנד צופות מהצד
הממשלה במדריד מסרבת לתת לקטלוניה להצביע במשאל עם על עצמאותה בנובמבר, אולם נראה כי המחוז יערוך בכל מקרה משאל עם שאינו מחייב.
פרישה סקוטית מבריטניה תחזק את הקטלונים וכמה באסקים כמו גם לאומנים פלמים
בבלגיה. ייתכן שזו אחת הסיבות שבכירים בבריסל אמרו לסקוטים שיהיה להם קשה להצטרף לבדם לאיחוד האירופי.
עצמאות סקוטית תגרום לאי-יציבות גם בצפון אירלנד. אף שהסכם השלום ב-1998 הביא לקצם של עשורים של אלימות, צפון אירלנד נותרה מחולקת בין פרוטסנטים שמעוניינים להישאר בבריטניה לבין קתולים שרוצים באיחוד עם אירלנד.
לתומכי האיחוד הבריטי יש קשרים קרובים לסקוטלנד בעוד אלה שמעדיפים איחוד עם אירלנד עשויים לנצל את ה"כן" הסקוטי כדי ללחוץ ביתר שאת לקבלת תביעותיהם.