שתף קטע נבחר

 

מתח שיא בצפון אירופה: רוסיה חטפה "מרגל"

ליטא, לטביה ואסטוניה, המדינות הבלטיות שהשתחררו מעול השלטון הסובייטי, חוששות שפוטין יספח גם אותן. חטיפת "מרגל" אסטוני, במבצע חשאי של המודיעין הרוסי מעבר לגבול, מעמידה את נאט"ו על הרגליים

מעצרו של שוטר אסטוני בשבוע שעבר על-ידי רוסיה גורם בימים האחרונים למתיחות קשה בין מוסקבה לבין המדינה הבלטית הקטנטנה, ומעורר חשש שרוסיה מנצלת את התקרית כדי לבחון את נחישותה של נאט"ו להגן על המדינות הבלטיות הקטנות החברות בברית הצבאית.

 

עוד חדשות בעולם :

 

מוסקבה עצרה בסוף השבוע האחרון את אסטון קוחבר בגין מה שרוסיה מכנה "פרשת ריגול". שלטונות רוסיה טוענים כי כשהוא נעצר הוא החזיק באקדח, תחמושת, 5,000 אירו ו"ציוד מיוחד כדי לבצע הקלטות בחשאי". אלא שאסטוניה טוענת כי הוא נחטף משטח אסטוניה עצמה באיומי נשק בשעה שחקר פשע חוצה גבולות.

גבול רוסיה-אסטוניה, בסמוך למקום שבו נחטף ה"מרגל" האסטוני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גבול רוסיה-אסטוניה, בסמוך למקום שבו נחטף ה"מרגל" האסטוני(צילום: רויטרס)

מקור המקורב לחקירה במוסקבה צוטט בתחילת השבוע על-ידי סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס" כאומר שקוחבר הכחיש שהוא מרגל או שהבריח נשק לתוך רוסיה. באסטוניה רבים מאמינים שעיתוי מעצרו של קוחבר מכוון - הוא אירע רק יומיים אחרי שנשיא ארצות הברית ברק אובמה ביקר בטאלין כדי להבהיר שארה"ב ואירופה ערבות לביטחון המדינות הבלטיות בעקבות פלישתה של רוסיה לאוקראינה.

 

קארל קאס, פרשן במרכז הבינלאומי של אסטוניה לחקר הביטחון, טען כי ברור שהמבצע הרוסי לחטיפתו של השוטר האסטוני "תוכנן בקפידה". "החטיפה על אדמת אסטוניה הייתה בחירה מודעת שנועדה להראות ששירות המודיעין הרוסי יכול לפעול למרות כל המכשולים שאיתם הוא מתמודד. קשה לומר אם זה נעשה כדי להעמיד את נאט"ו, את אסטוניה או את שירות המודיעין האסטוני במקומם, אבל אין ספק שזה נועד להפגין כוח ולהרתיע".

מטה הסוכנות לביטחון פנים של אסטוניה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מטה הסוכנות לביטחון פנים של אסטוניה(צילום: רויטרס)

אריק נילס קרוס, ראש המודיעין האסטוני לשעבר, אמר כי מעצרו של קוחבר הוא מהלך חסר תקדים שכמותו לא נראה בכל התקופה שאחרי המלחמה הקרה. "לדעתי זה לא רק אירוע יוצא דופן באירופה אלא דבר בעל משמעות רחבה יותר שקשור למערכת היחסים בין רוסיה לנאט"ו".

 

זעם באסטוניה: "כמו בימי הדיקטטורה"

בביקורו באסטוניה בשבוע שעבר ניסה אובמה להרגיע את המדינות הבלטיות החברות בנאט"ו כי הברית וארה"ב יערבו לעצמאותן ויגנו עליהן בכל מלחמה אפשרית עם רוסיה. נאט"ו עצמה הכריזה בפסגת המנהיגים שלה בשבוע שעבר בוויילס על הקמת כוח תגובה-מהירה חדש, שנועד למנוע איום על חברות הברית.

 

המדינות הבלטיות אסטוניה, לטביה וליטא היו חלק מברית המועצות במשך קרוב לחמישה עשורים, ויצאו לעצמאות בתחילת שנות ה-90. הן הצטרפו לנאט"ו ולאיחוד האירופי בשנת 2004 בניסיון להגביר את ביטחונן על רקע היחסים המתוחים עם מוסקבה.

 

נשיא אסטוניה, תומס הנדריק אילבס, אמר כי "החטיפה אירעה במהלך חקירה חוצת גבולות על אדמה אסטונית. רוסיה הודתה כי הייתה זו פעולה של הכוחות המיוחדים שלה". רוסיה טוענת מצדה כי עצרה את קוחבר בצפון-מערב רוסיה, כלומר בתוך שטחה שלה, קרוב לגבול האסטוני. לדבריה הוא שקד באותה העת על "מבצע חשאי". עד כה לא ניתנה לנציגים אסטונים האפשרות להיפגש עם ה"מרגל" החטוף.

טאלין, בירת אסטוניה. זיכרונות מימי הסובייטים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טאלין, בירת אסטוניה. זיכרונות מימי הסובייטים(צילום: shutterstock)
 

האירוע עורר שלל ספקולציות בעיתונות וברשתות החברתיות באסטוניה. "החטיפה נועדה לפגוע בתחושת הביטחון של אסטוניה", נכתב בעיתון Postimees, הנקרא ביותר במדינה. עוד נטען שם כי ייתכן שקוחבר חשף את מעורבותם של גורמי ביטחון רוסיים רשמיים בהברחה לפני מעצרו. "השאלה שממשיכה לעמוד על הפרק היא איך המודיעין הרוסי ידע על נוכחותו במקום מסוים ברגע מסוים", נכתב בעיתון. ארנולד

סיניסאלו, ראש היחידה החוקרת למאבק בשחיתות באסטוניה, אישר כי קוחבר "אסף מידע על הונאת מס בגבול".

 

עבור האסטונים שעדיין זוכרים את העידן הסובייטי, האירוע העלה זיכרונות מעידן שהם קיוו שחלף לבלי שוב. לדברי יוטה אביק, 40, מסוכנות נסיעות בטאלין, "הדבר המגעיל ביותר בחטיפה הזו הוא הדמיון לפעולות של הדיקטטורה הלא-אנושית בימי ברית המועצות. אם רוסיה רוצה - היא תעצור מישהו, תפברק כתב אישום כלשהו נגדו, תפר את כל החוקים ואיש לא יניד עפעף. עכשיו זה אזרח של מדינה עצמאית מחוץ לשטחה של רוסיה. זה מקומם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נשיא רוסיה פוטין. "האסטוני היה במשימה חשאית"
צילום: AFP
מומלצים