שתף קטע נבחר

 

צפו: טיפול המים שעוזר לפגים להדביק פערים

הידרותרפיה, טיפול פיזיותרפי במים, עוזר לתינוקות שנולדו לפני הזמן לחזק את השרירים, לשפר את הנשימה, לאכול טוב יותר - ופשוט להירגע. בית החולים רמב"ם שבחיפה מהווה את החלוץ בתחום, וצוות הפגייה שם מאמין שמתוצאות הטיפול ייהנו גם ההורים כשיחזרו סוף סוף הביתה עם התינוק. כך זה עובד

נדב נולד בשבוע ה-25 להריון כשהוא סובל מבעיות נשימה קשות, קשיי אכילה ורגישות יתר. עם הולדתו הוא אושפז במחלקה לטיפול נמרץ פגים וילודים בבית החולים רמב"ם, שם זכה גם לטיפול פיזיותרפיה נשימתית שנועד לסייע לפתוח את ריאותיו החסומות. 

 

התרגילים עזרו לצוות ללמד את הפג גם כיצד לאכול, והשיפור במצבו ניכר תוך חודשים ספורים. כיום נדב ילד רגיל לכל דבר.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד על טיפול בפגים:

נולד לכם פג? כך תעזרו לו להדביק את הפערים

תמותת הפגים בישראל - פי 2 ממדינות המערב

"מוות של פג מזיהום הוא משהו שלא צריך להתרחש"

 

פגים הם תינוקות שנולדו לפני השבוע ה-36 להריון, והם מהווים כ-10% מכלל התינוקות הנולדים. ככל שגיל ההריון צעיר יותר ומשקל התינוקות קטן יותר, הם פחות בשלים לתנאי החיים מחוץ לרחם, דבר הגורם להפסקות נשימה (אפניאה) ולהאטות בקצב הלב (ברדיקרדיה).

 

זו הסיבה שבשלה הפגים מחוברים למוניטור המאפשר בקרה ומעקב אחר מספר הנשימות והדופק שלהם. חיישן נוסף הנצמד לכף הרגל או לשורש כף היד מודד את ריווי החמצן בדמם (סטורציה). באזור הבטן מחובר חיישן שמודד באופן רציף את חום גופם. בנוסף, רבים מהם יהיו מחוברים לעירוי נוזלים ותרופות.

 

אחד הטיפולים המעניינים שניתנים במסגרת היחידה לטיפול מיוחד ביילוד בבית החולים הוא הידרותרפיה - פיזיותרפיה במים. רמב"ם החל להעניק טיפולים אלו לפגים לפני כשלוש שנים, והיה המרכז הרפואי הראשון בישראל לאמץ את השיטה.

 

 

נושמים ואוכלים טוב יותר

במסגרת הטיפול מוכנס הפג לאמבט המוצב במחלקה, והמטפלות מבצעות תרגילי פיזיותרפיה תוך שימוש בתכונות המים, כדי לסייע ליילוד לחזק את השרירים, לבצע תנועות ספונטניות, לשמור על קשר עין ממושך ואפילו לאכול טוב יותר ובכמות גדולה יותר (ככל הנראה, העובדה שיתר השרירים רגועים מאפשר לתינוק להתמקד באכילה).

 

בנוסף, חל שיפור באיכות השינה, נרשמת הפחתה בבכי וכן שיפור הנשימה וייצוב בית החזה כתוצאה מלחץ המים. ההורים, הלומדים מהצוות כיצד לבצע את התרגילים, חשים מעורבים יותר בטיפול בתינוק וחרדים פחות מרחיצתו וממגע בו.

 

לדברי דליה נתן, פיזיותרפיסטית בכירה ואחראית תחום פיזיותרפיה ילדים בבית החולים לילדים ברמב"ם, הידרותרפיה מיועדת לתינוקות הנולדים עם איחור באבני דרך התפתחותיות. "אלו שיש להם איחור משמעותי בהתפתחות כתוצאה מהפגות או בעיה אחרת, יכולים להיעזר בטיפול", היא אומרת. "אנו מבצעים את ההידרותרפיה יחד עם ההורים, וזו שיטה נהדרת לייצר זמן איכות עם ההורים, שלומדים את המיומנויות במחלקה ולוקחים אותן הביתה כשהתינוק משתחרר". 

שיפור באיכות השינה והפחתה בבכי. טיפול בפגים ברמב"ם (צילום: אדוארד קפרוב) (צילום: אדוארד קפרוב)
שיפור באיכות השינה והפחתה בבכי. טיפול בפגים ברמב"ם(צילום: אדוארד קפרוב)

פעילות מרגיעה לתינוקות

הטיפול מבוצע שלוש פעמים בשבוע במשך כעשר דקות, ללא אביזר ציפה, כדי לגרום לפג להתאמץ ולבצע פעולות ספונטניות. הטיפול מתחיל בהכנסת הפג למים כשהוא עטוף בחיתול בד, כדי להרגיעו וכדי לסייע לו לשפר את מתח השרירים. לאחר מכן, כוללים התרגילים טבילה על הגב ועל הצד, שכיבה על הבטן לעידוד הרמת ראש, תנועות רתמיות המשפרות את שיווי המשקל ועוד.

 

"הפעילות מרגיעה את התינוקות", אומרת נתן, "וככל שהם יותר רגועים כך יש פעילות מוחית טובה יותר. המטרה שלנו היא שהפגים יהיו רגועים ושקטים, כדי שיוכלו להתמודד עם הפערים שנוצרו בשל הלידה המוקדמת.

 

"אין מחקרים רבים על הידרותרפיה, אבל אלו שנעשו תומכים בפירוש ביתרונות הטיפול. אין ספק שבשטח אנחנו רואות זאת מדי יום".

 

עם צוות הפיזיותרפיסטיות בפגייה ברמב"ם נמנות גם נועה הגני-שפירא, הידרותרפיסטית מוסמכת, ועינב מנור, פיזיותרפיסטית ילדים מוסמכת. עבודתן נעשית בשיתוף פעולה מלא עם הצוות הרפואי בפגייה בניהולם של פרופ' שרגא בלזר והאחות האחראית איריס שטיין.

 

העמותה למען הפגים בישראל




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הטיפול במים מחזק את השרירים של התינוק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים