שתף קטע נבחר

חן חן לטל טל: הישראלים עם השמות הכפולים

ל-5,612 אזרחים יש שם פרטי ושם משפחה זהים, רובם מלידה. איך בעלה של חן חן התחיל איתה, מה קרה לצדקיהו צדקיהו וללוי לוי כששוטרים תפסו אותם, למה שרון שרון מרוויחה בראיון עבודה ומה הסיפור עם העיראקים שעלו לארץ?

כאשר אנשים מציגים את עצמם בפניכם ואתם חושבים שאולי בטעות שמעתם כפול, תחשבו שוב. אולי אתם עומדים מול אחד מאלפי הישראלים ששמם הפרטי זהה לשם המשפחה שלהם. חלק מאותם אנשים נקראו כך בלידתם, וחלק אחר (נשים) זכו לשם הכפול אחרי שהתחתנו עם בעל ששם משפחתו זהה לשמן הפרטי. יש גם כאלה ששינו את שם משפחתם או את שמם הפרטי כדי שיהיו זהים. אז מה קורה להם בבית החולים, במפגש עם שוטרים ובבירוקרטיה הישראלית? ולאילו מצבים מצחיקים הם נקלעים כאשר גם לסבא שלהם קוראים באותו שם כפול?

 

לפי נתוני רשות האוכלוסין וההגירה, בישראל חיים היום 5,612 תושבים ששמם הפרטי זהה לשם משפחתם, 5,468 מתוכם הם גברים ואילו 144 מתוכם נשים. הצירופים הנפוצים ביותר הם יוסף יוסף (151) ומלכה מלכה (16).

 

דוד דוד (22), סטודנט לביולוגיה מרמת גן ולוכד נחשים בזמנו הפנוי, מספר איך קיבל את השם הכפול. "דוד הוא שם המשפחה, ואני נקראתי על שם סבי, דוד, שאף הוא נקרא דוד דוד. זה קטע כזה של עיראקים, לא כולם נתנו שם משפחה כשעלו ארצה. חלק אימצו כשם משפחה את שמו הפרטי של האבא, חלק על שם העבודה".

 

דוד מספר שכאשר משפחתו עלתה ארצה, נשאל סבו על ידי הפקידים מה שם משפחתו והשיב בעצם מהו שמו הפרטי. "ככה נוצרה הכפילות. אני נקראתי על שמו של סבי, למרות שהיה בחיים כשנולדתי ועד היום הוא איתנו. בתעודת הזהות קראו לי דוד דוד, ודודי כשם חיבה. בכיתה ז' התבגרתי והחלטתי שזה דוד, וככה זה נשאר". 

דוד דוד. תקרית מביכה במרפאת השיניים ()
דוד דוד. תקרית מביכה במרפאת השיניים
 

מלבד הבלבול שנוצר כאשר מנסים לתקן את דוד ואומרים לו "לא שם פרטי, אלא שם מלא", דוד דוד לא נתקל ביותר מדי תקריות מביכות, למעט במרפאת השיניים, שבה מטופל גם סבו. "בהתחלה התפלאו במרפאה איך יכול להיות שאני בן 87, אבל די מהר זה הסתדר".

 

באתם לעשות צחוק מהמשטרה?

צדקיהו צדקיהו (77) מירושלים, אב לארבעה וסב לשמונה, נקרא כך מלידה. אמנם במשפחתו הוא ידוע כצדקי, אבל אמו, שעלתה ארצה מרוסיה, ואביו שעלה ארצה מכורדיסטן, קראו לו כשנולד צדקיהו צדקיהו. לדבריו, הוא לא שאל ולא התעניין מדוע החליטו לקרוא לו כך.

 

"היה לי בנעוריי חבר בשם לוי לוי", הוא מספר, "כשהיינו בני 14-13 הסתובבנו על אופניים בשכונה של נטורי קרתא והאברכים יצאו לריב איתנו. המשטרה הגיעה להפריד כוחות ושוטר תפס אותי ואת לוי. הוא שאל את לוי 'מה שמך הפרטי?', הוא ענה 'לוי', ואז השוטר שאל אותו 'ומה שם המשפחה?', והוא ענה 'לוי'. השוטר עבר אליי ושאל מה שמי הפרטי, ועניתי 'צדקיהו', הוא שאל מה שם משפחתי ועניתי 'צדקיהו'. השוטר הסתכל עלינו ושאל 'באתם לעשות צחוק מהמשטרה?'. ענינו לו: 'אבל זה השם שלנו, מה אתה רוצה?'. השוטר קרא לעוד שוטרים ואמר להם 'תראו איך שני הילדים האלה מתעתעים בנו'".

תופס בראיונות עבודה. שרון שרון ()
תופס בראיונות עבודה. שרון שרון

 

והנה צירוף מקרים: אחייניתו של צדקיהו צדקיהו היא שרון שרון (43), תושבת צור הדסה, אם לשלוש בנות. שמה הכפול נולד כתוצאה מנישואין, שלפניהם נקראה שרון צדקיהו. "התחתנתי עם בעלי יקי שרון ב-1995", היא מספרת. "מיד אחרי החתונה שיניתי לשרון שרון, וכך שמי מופיע מאז בתעודת הזהות. הכרנו כשהייתי חיילת, לפני 23 שנה. את קולטת שאת הולכת להיות שרון שרון אבל קיבלתי את השם באהבה, זה שם מדליק, שם שתופס בראיונות עבודה, וזה שם שמקדם אותך בחיוך כשאת נשאלת לשמך".

 

שרון לא התלבטה לגבי אימוץ שם המשפחה החדש. "צדקיהו זו משפחה אחת, ותמיד היו שואלים אותי אם אני מהגבינות, מהאבטיחים או מהחמוצים, אז השינוי היה מיידי. תמיד כששואלים אותי מה שמי, חושבים שאני אומרת אותו פעמיים. אבל הרבה פעמים הצירוף הזה שובר מתח, הוא קליט וכיפי. מאוד קל לי למלא טפסים – התרגלתי לא להסתכל איפה המשבצת של השם הפרטי ואיפה זו של שם המשפחה, ואילו אצל בנותיי אני מקפידה לבדוק". שרון מספרת כי "כאשר אופק בתי הייתה בת שלוש והיו שואלים אותה איך קוראים לה, היא הייתה עונה 'אופק שרון שרון'".

 

כי לא ידעו עברית

מרדכי מרדכי (59), יו"ר מקורות ובעבר מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, מספר איך זכה לשם הכפול. "כשהוריי עלו ארצה מעיראק הם לא ידעו עברית. שם לא לכולם היו שמות משפחה וכשאבי נשאל פה מה שם המשפחה שלו, הוא חשב ששאלו אותו מה שמו של אביו, שהיה מרדכי. כך נרשם שם המשפחה מרדכי. כשנולדתי, ארבע שנים אחרי שהוריי עלו ארצה, הם קראו לי על שם סבי, וכך התקבל הצירוף מרדכי מרדכי". הוא נזכר שכאשר עבד בעיריית ירושלים, היה בעירייה אדם נוסף ששמו מרדכי מרדכי. "המכתבים שלי היו מגיעים לפעמים אליו והוא היה מחזיר לי אותם", אמר.

 

- היית שוקל לתת לילד שם פרטי שזהה לשם המשפחה?

"אני לא סבלתי מזה".

"אמרתי לעצמי - נצא החוצה עם השם". חן חן ()
"אמרתי לעצמי - נצא החוצה עם השם". חן חן

 

חן חן (42) ממודיעין התחתנה עם בעלה בועז חן לפני 19 שנה, אבל החלה לקרוא לעצמה בצירוף הכפול רק אחרי לידת בתה הבכורה, לפני 14 שנה, אף שבתעודת הזהות היא עדיין רשומה בשילוב שם נעוריה – חן קרוואן-חן. "בסוף כיתה י"ב, כשבעלי התחיל איתי, הוא אמר לי 'את יודעת שאם נתחתן יקראו לך חן חן?'. זו נראתה לי בדיחה משעשעת מאוד. לאחר שהתחתנו שמרתי על שם נעוריי במשך תקופה מאוד ארוכה ורק אחרי שהבת הגדולה נולדה זה כבר היה מורכב יותר, כי היא נושאת רק שם משפחה אחד - חן. אז אמרתי לעצמי 'נצא החוצה ונקרא לעצמי חן חן'".

 

"בבית החולים, אחרי שילדתי את בתי הבכורה", היא נזכרת, "חשבו שהשם הפרטי שלי הוא חן חן, בגלל שהיה רשום חן חן-קרוואן. הצירוף הזה תמיד מעורר תגובות - לחלק מהאנשים לוקח עוד שנייה להבין, חלקם צוחקים וחלקם מתפעלים. ככה גם זוכרים יותר את השם שלי".

 

כשהחלטת לאמץ את הצירוף הכפול, לא חששת?

"התלבטתי כי זה לא פשוט כל כך עם כל התגובות של הסביבה, אבל בסוף החלטתי לקחת את זה בקלילות".

יותר נחמד לפתוח ככה את הסיפור עליי. טל טל ()
יותר נחמד לפתוח ככה את הסיפור עליי. טל טל

 

כשהשחקנית טל לוי-טל (34) התחתנה עם בעלה שמוליק טל לפני כשלוש שנים, היא ידעה שהצירוף טל טל יהיה בלתי נמנע. מהבית היא מגיעה עם השם טל לוי, אבל בתעודת הזהות רשומה כטל לוי-טל. "השארתי את שם הנעורים כי אני שחקנית בסדרות לילדים וגם לא רציתי להיות טל טל", היא אומרת. "יש מקומות שאני קוראת לעצמי טל טל, בעיקר כדי להצחיק, למשל כשאני נכנסת לאודישן, וזה פותח את הסיפור ויותר נחמד".

 

כשהתחילה טל לצאת עם בעלה (הם הכירו על הסט של הסדרה "קופיקו", שבה גילמה את קופיקו והוא היה איש הפקה), היא לא התעסקה בשם יותר מדי, "אבל כשהגיעה הצעת הנישואין הסתלבטו עלינו", היא אומרת. "יש סרטון מצחיק מאוד ששלוש חברות הכינו לי לחתונה, הסרט קורע מצחוק. לא דיברו בכלל על החתונה שלי, רק על הסרטון". לדבריה, "בעלי יצא לפני כן תקופה מסוימת עם בחורה בשם נורית טל, שזה השם של אמו, אז הצירוף שלנו פחות נורא".

 

פעם התבקשה טל לעצור בצד על ידי שוטר, שלמזלה זיהה אותה ולא חשב שהיא מתבדחת איתו. "כשהשוטר ערך לי בדיקת שתייה נכנסתי ללחץ, אפילו שלא שתיתי", היא מספרת, "השוטר שאל אותי איך קוראים לי. עניתי לו 'טל' והוא שאל 'טל טל, נכון?'. מיד שאלתי מה קרה,

אבל הוא אמר שיש לו ילדים, הוא זיהה אותי מאחת הסדרות ושלח אותי לדרכי". בילדותה הייתה לטל משאלה: "שיפסיקו לקרוא לי טל לוי כי היו מחברים את זה לטלוי וזה היה מעצבן אותי. כל החיים אמרתי שיום אחד אתחתן ויהיה לי שם אחר, לא שם קצר, וזה מה שקרה בסוף".

 

4,530 מבעלי השמות הכפולים, לפי נתוני רשות האוכלוסין וההגירה, נולדו עם השמות הללו. 373 מבעלי השמות הכפולים שינו הן את שם משפחתם והן את שמם הפרטי, כך שיתקבל צירוף כפול. 382 מבעלי השמות הכפולים שינו רק את שם משפחתם וכך התקבל הצירוף, למשל בעקבות נישואים, בעוד 327 שינו רק את שמם הפרטי לקבלת השם הכפול.

 

הצירופים הנפוצים ביותר בקרב גברים, לפי נתוני רשות האוכלוסין וההגירה, הם יוסף יוסף (151), דוד דוד (128), מוחמד מוחמד (120), אברהם אברהם (114) ועלי עלי (97). בקרב נשים מוביל הצירוף מלכה מלכה (16), אחריו שרון שרון (שבע), קרן קרן (שש), ברכה ברכה וטל טל (חמש).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים