שתף קטע נבחר

 

מאזן לחץ דם ומונע עצירות: למה מגנזיום בריא לנו?

הוא אחד המינרלים הכי חשובים בגוף ומסייע בפעולתם של כ-300 תהליכים שונים בגופנו, אבל מתברר שלרובנו חסר מגנזיום ואם לא ניזהר זה עלול להזיק לנו. למה זה קורה לנו, איך נדע שאנחנו בבעיה ואיך נצליח להחזיר את רמתו כדי לא לפגוע בבריאות?

מגנזיום הינו מינרל חיוני ההכרחי לתפקוד תקין של התאים בגוף. הוא מהווה מרכיב הכרחי בפעילות של כ-300 אנזימים בגוף שאחראיים לתהליכים חשובים כמו: תפקוד תקין של פעילות הלב, לחץ דם תקין, שמירה על מבנה תקין של העצם, ויסות כיווץ השרירים ועוד.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

שירלי קטרון, רוקחת ודיאטנית סופר-פארם, מסבירה כי בגוף קיימים באופן טבעי כ- 25 גרם מגנזיום. כמחצית מכמות זאת נמצאת בעצמות, 20% נוספים מרוכזים בשריר, ועוד כ-20% נמצאים בתוך תאי דם, ובתוך תאים ברקמות הגוף השונות, רק כאחוז אחד של המגנזיום נמצא בנוזל הדם עצמו, ונדרשת השקעה רבה על מנת לשמר רמה קבועה זו של מגנזיום בדם.

 

הבעיה היא, מסבירה קטרון, איך להשלים את רמות המגנזיום החסרות לנו, זאת לאור העובדה שמחקרים מצביעים על כך כי חסר לנו מגנזיום. על פי הנתונים, בישראל צריכת המגנזיום נמצאת בגבול התחתון של הצריכה המומלצת בכל קבוצות הגיל, ועומדת על 200-300 מ"ג ליום.

 

בעוד שההמלצה היא: 420 מ"ג לגברים ו 320 מ"ג לנשים. (זאת על פי סקרי מב"ת - סקרי תזונה ובריאות לאומיים של משרד הבריאות - שבודקים את הרגלי האכילה והשתייה של תושבי ישראל ).

 

בנוסף, בקרב האוכלוסיה בישראל קיימת ירידה משמעותית בתכולת המגנזיום בגוף, שכן היא חשופה לחום, הגורם לאיבוד מגנזיום בזיעה, ולמצבי לחץ ומתח ממושכים, הגורמים לאיבוד מגנזיום בשתן בשל העלייה ברמת האדרנלין.

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

לא רק בים: להמשיך להגן על העור מהשמש 

לקראת ביה"ס: 8 שיטות לאכילה בריאה יותר

נלחמים בקרחת: הסיבות והטיפולים שיעזרו

  

איך יודעים שחסר לנו מגנזיום?

אם אתם חווים סימנים כמו עייפות, כאבי ראש, בחילות והקאות, ירידה בתאבון, חולשת והתכווצות שרירים בגפיים ובפנים, תופעות נימול, מצב רוח ירוד, עצבנות, שינויים בלחץ הדם, שינויים בתפקוד קוגניטיבי, בעיות זיכרון, הפרעות בקצב הלב ועוד, יכול להיות שחסר לכם מגנזיום.

 

חוסרים במינרל יכולים גם להוביל לטרשת כלי הדם, אבנים בכליה, כאבי וסת אצל נשים ועוד. הבעיה היא, אומרת קטרון, כי סימנים אלו עלולים להתקיים בכל מיני מצבים בריאותיים.

 

למה אנחנו צריכים מגנזיום?

מחקרים רבים מדווחים על תופעות של הסדרת קצב לב, שיפור באיזון לחץ הדם, ירידה בכאבים הנגרמים מתעוקת לב, עלייה ברמת ה"כולסטרול הטוב" וירידה ברמת "הכולסטרול הרע" בקרב אלו שנטלו מגנזיום באופן סדיר.

 

בנוסף, המגנזיום מונע היצמדות של טסיות דם זו לזו ובכך מונע היווצרות קרישי דם אשר עשויים לגרום לאוטם לבבי, טרומבוזות ("פקקת") ושבץ מוחי.

 

בהיותו מרפה שרירים, המגנזיום נחשב למשלשל עדין, ויכול להקל בעצירות שנגרמת מקושי בהרפיית השרירים הטבעתיים, וגם עוזר בבעיות הקשורות במערכת הנשימה בכך שהוא מסייע בהרפיית הסמפונות.

 

המגנזיום יכול להקל גם במקרים של מיגרנות הנגרמות פעמים רבות ממתח נפשי או פיזי.

 

כאבי ראש ועצבנות יכולים להצביע על מחסור במגנזיום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כאבי ראש ועצבנות יכולים להצביע על מחסור במגנזיום(צילום: shutterstock)

 

תזונה עשירה במגנזיום

קטרון מסבירה כי מגנזיום במזון אפשר למצוא בירקות ירוקים כגון תרד, ברוקולי, (הם מהווים מקור עשיר במגנזיום הודות למרכז מולקולת הכלורופיל אשר נותן לירקות ירוקים את צבעם ומכיל מגנזיום), חלק מהקטניות - שעועית, אפונה, אגוזים, שקדים ודגנים מלאים.

 

מזונות נוספים שעשירים במגנזיום הם: מוצרי סויה, בעיקר קמח סויה וטופו, שקדים, אגוזי פקאן, ערמונים, אגוזי קשיו ואגוזי ברזיל, סובין, נבט חיטה, דוחן, אורז חום, אבוקדו או מישמש מיובש.

 

חשוב לדעת כי לא כל המגנזיום שנצרך נספג בגוף האדם, וטווח הספיגה משתנה בהתאם למזונות נוספים שאנחנו אוכלים.

 

מה קורה במצב של עודף מגנזיום?

צריכת כמויות גדולות מאוד, עלולות לגרום להצטברות מגנזיום בגוף ולתופעות לוואי חמורות, הכוללות קצב לב לא סדיר, לחץ דם נמוך, בחילות, הקאות, שלשולים, בלבול, האטת נשימה ותרדמת.

 

תוספי מגנזיום מומלצים

תוספי מגנזיום יכולים להכיל שני סוגי מגנזיום: מגנזיום ציטראט, (סולגאר, אלטמן), ומגנזיום מונוהידרט (מגנזיום UP, אלטמן, סידרת מגנוקס ומגנזיום ספורט של לייף, המיוצר בסופהרב, עפ"י פורמולה של נווה פארמה ומקביל למגנוקס ספורט).

 

מגנזיום ציטראט הוא מגנזיום הקשור לחומצה ציטרית - מאפשר ספיגה מרבית בגוף, ולכם מתאים במיוחד לאנשים מבוגרים ואנשים עם הפרעות במערכת העיכול, המונעות ספיגה של מגנזיום.

  

לא לקחת עם תרופות

נטילת מגנזיום עם תרופות לטיפול בלחץ דם גבוה עלולה לגרום לרמות נמוכות מדי בלחץ הדם. בנוסף, בשל פעילות המגנזיום בהרפיית שרירים, נטילתו יחד עם מרפי שרירים עלולה להיות מסוכנת.

 

מגנזיום וספורטאים

חשיבותו של המגנזיום בקרב ספורטאים נובעת מתפקידיו השונים בגוף, ביניהם ייצור אנרגיה בגוף, הרפיית שרירים ומניעת התכווציות. בנוסף יש איבוד מגנזיום מוגבר בהזעה ובשתן כתוצאה מאימונים אינטנסיביים ויש חשיבות להחזיר את הכמויות שאבדו.

 

קטרון מסבירה כי מחסור במגנזיום עלול לגרום לפגיעה בתפקוד של אנזימים החיוניים לביצוע פעילות גופנית. "נמצא קשר בין מחסור במגנזיום ויותר התכווצויות שרירים לאחר אימונים וביצועים נמוכים", היא מוסיפה ואומרת כי "ישנם מחקרים שהראו לאחר נטילת תוסף מגנזיום, הייתה עלייה בכוח החוזק של השריר.

 

"תוסף מגנזיום חשוב גם במקצועות ספורט בהם יש חשיבות לשמירה על משקל גוף נמוך (התעמלות, בלט) או ירידה במשקל לקראת תחרויות, בגלל שכמות המגנזיום המתקבלת בתפריט במקרים אלו, נמוכה מהמלצות עולמיות".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמה מגנזיום צריך ללחץ דם מאוזן?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים