שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

הפתרון לטיפול חירום בסעודית: ללא מגע

מותה של סטודנטית שיכול היה להימנע אם צוות הצלה גברי היה מורשה לטפל בה שב לעורר דיון בממלכה. איש דת נדרש לסוגיה והציע פתרון: האישה תכוסה ולא יתאפשר מגע ישיר בה. ברשתות החברתיות לעגו לפתרון היצירתי

סעודיה טרם התאוששה מהמקרה שבו סטודנטית באוניברסיטת "אל-מליכּ סעוד" בריאד מתה לאחר שלא קיבלה טיפול רפואי מצוות ההצלה הגברי משום שלא הורשה לטפל בה, וכעת נדרשים הרשויות ומוסדות הדת למצוא פתרונות לבעיה. אלה נעים מפתרונות קונקרטיים של הקמת צוותי הצלה נשיים ועד יצירתיים יותר כמו טיפול רפואי ללא מגע בחולה.

 

"חלון למזרח התיכון" - כתבות אחרונות:

לא עיר הבירה: לבנון שיכורה מדאעש?

הבשורה עפ"י חוסיין. הזמר שמשגע את מצרים

המחוקקים שנכנסים לנשים לתוך הביקיני

 

ההפרדה בין נשים לגברים היא אחד העניינים המשמעותיים והמקודשים בסעודיה במיוחד כשזה נוגע ליחסים בין גבר לאישה זרים שאינם נמצאים בקשר הלכתי. בכירים באוניברסיטה בריאד טענו בזמנו כי הסטודנטית לא עטתה כיסוי הולם ושהחוק אוסר להכניס גברים למבנה שמיועד לנשים.

 

גל בדיחות ברשתות החברתיות. "לטפל באישה בלי מגע" ()
גל בדיחות ברשתות החברתיות. "לטפל באישה בלי מגע"

 

חברותיה של הסטודנטית לספסל הלימודים מתחו בזמנו ביקורת חריפה על התנהלות האוניברסיטה. הן גם דרשו להעמיד לדין את האיש שמנע מהצעירה לקבל טיפול רפואי מאחר שהקוראן קובע כי עניינים דחופים של פיקוח נפש מתירים את האיסורים הנוגעים לצניעות.

 

בהיעדר מענה מצד גורם מוסמך למצבים חריגים אלה התייחס השבוע חבר בגוף חכמי הדת הבכירים במדינה, עלי עבאס חיכמי, לסוגיה מעוררת המחלוקת. בשיחה עם העיתון הסעודי "אל-חיאת", היוצא לאור בלונדון, התיר חיכמי לצוותי חירום גבריים להעביר נשים למחלקות החירום בתי החולים רק במקרה שהגבר שלה שמוכר מבחינה הלכתית אינו נמצא בסביבה, אולם בתנאים מסוימים.

 

חיכמי טען כי "יש לקבוע את מספרם של אנשי הצוות בהתאם לחשיבות המקרה", אך לא ציין את המספר הנדרש. הוא הוסיף כי ההיתר תקף רק למצבי חירום. חיכמי גם פסק כי במהלך פינוי האישה יש לכסות אותה ולא לגעת בה וגם לא להישיר אליה מבט. איש הדת הבכיר לא ציין כיצד יש לפעול במצבים קשים שבהם יש צורך לחשוף את גוף האישה או איך ניתן לטפל בפצועה מבלי לגעת בה או להישיר אליה מבט.

 

דבריו של איש הדת הסעודי עוררו ביקורת צינית ברשתות החברתיות בסעודיה ואף נוצרה התגית (האשטאג) תחת הכותרת: "ניתן להגיש סיוע רפואי לאישה בעת הצורך מבלי לגעת בה". הגולשים התחבטו בתהייה כיצד ניתן להעניק סיוע רפואי לאדם מבלי לגעת בו ואף פרסמו תמונות הלועגות לפסק ההלכה.

מרוב הגיחוך השליכו את המצב גם על גברים ()
מרוב הגיחוך השליכו את המצב גם על גברים

"מבחינה מדעית זה אפשרי באמצעות שלט רחוק וטלפתיה דתית", כתב אחד מהם. גולשות אחרות כתבו: "קבורת הבנות בתקופה הטרום איסלאמית הייתה יותר הגיונית. מותר לקבור את האישה ללא הצורך לסייע לה מלכתחילה".

 

במקביל בעיתון "אל-חיאת" פרסמו השבוע כי ייתכן שמסתמן פתרון אחר לסוגיה. הסהר האדום הסעודי בוחן בימים האלה מינוי של נשים לצוותי העזרה הראשונה שיעניקו סיוע רפואי לנשים. זאת אחרי שכבר הוקמו צוותי עזרה ראשונה של נשים בהתנדבות בעיר מכה שהסהר האדום מסתייע בהן במהלך תקופת העלייה לרגל למקומות הקדושים וגם בתקופת הרמדאן. בנוסף לכך נערכו מאות קורסי הכשרה לנשים בנושא של עזרה ראשונה.

 

בעיתון נכתב כי עדיין נבחנת האפשרות למנות צוות חירום נשי שיטפל בנשים לצד צוות חירום גברי. "אין חדש בנושא. עדיין בוחנים אותו", אמרו גורמים המעורים בנושא לעיתון. יש לציין כי לאחרונה פרסם הסהר האדום הסעודי כמה תקנות בעניין טיפול במקרי חירום של נשים.

 

למשל נקבע כי כמות אנשי הצוות הרפואי ברכב אחד כולל הנהג לא יהיה פחות מאחד ולא יותר משלושה. התקנה נקבעה אחרי מצבים מביכים שקרו כשכמות הגברים בצוות היה גדול מדי ולא הצריך יותר משני אנשי עזרה ראשונה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים