מלקקים פצעים בגבעה הצרפתית: "שימו גדר"
תחנת הדלק בשכונת הגבעה הצרפתית מותקפת שוב ושוב, והתושבים דורשים גדר שתפריד בינם לבין עיסאוויה, הכפר השכן. שם מתרעמים: "איפה נשתה קפה?", אבל בגבעה הצרפתית חוששים: "בפעם הבאה ייכנסו לבית ספר"
עשרות הנערים המשולהבים מהכפר הערבי עיסאוויה, שהתפרעו בתחילת השבוע בגבעה הצרפתית והשחיתו כליל את חנות הנוחות בתחנת הדלק בשכונה, הוסיפו שמן למדורת האלימות בעוטף ירושלים. הצעירים שברו חלונות, ניסו להצית את משאבות הדלק, שפכו סולר על הכביש ואף גנבו מצרכים. המתיחות באזור עלתה נוכח מותו של נער שנפצע שבוע קודם לכן בוואדי ג'וז הסמוך, וממילא קיימת כל זמן שההזנחה בשכונות המזרחיות מעמיקה והולכת.
אינתיפאדה בירושלים? ההסלמה מא' ועד ת'
לעיסאוויה היסטוריה ארוכה של אלימות והפרות סדר. מתכנני גדר ההפרדה כלאו את הכפר בתוך שטח ישראל והתושבים קיבלו תעודות זהות כחולות. אך תושבי הגבעה הצרפתית דורשים להקים גדר שתפריד בין הכפר לשכונת מגוריהם. הכפר נחשב עוין בעיני רבים, ולפיכך גם לוחם מג"ב צעיר שאייש מחסום בכניסה לתחנת הדלק, מזהיר מכניסה רגלית או רכב פרטי לשטח הכפר. "אנחנו נכנסים לשם מינימום עם שלושה רכבים. אם תיכנס לבד אתה מסכן את חייך", התריע.
רעיון הגדר מקומם את תושבי הכפר. אדם דרוויש, צעיר תושב עיסאוויה, פותח את הבוקר בבית הקפה השכונתי בגבעה הצרפתית. הוא ממש רותח נוכח הרעיון. "נולדתי פה, גדלתי פה, איפה הם רוצים שאשתה קפה, בתל אביב?". לדבריו המתח שהתפרץ מקורו בהזנחה של הרשויות. "בעיסאוויה אין מתנ"ס. הביוב זורם ברחובות ויש המון תסכול וכעס אצל הילדים.
אבל מבחינתו של אלי רוזנפלד, יו"ר מנהל קהילתי שכונות הגבעה הצרפתית ורמת אשכול, גדר בין השכונות תמנע בעתיד מהפורעים מעיסאוויה להגיע. לדבריו, לתושבי הגבעה הצרפתית אין בעיה עם ערבים אזרחי ישראל שחיים בשכונה, אלא עם ערביי השטחים ש"משתוללים ומסכנים את שלום הציבור, מציקים לנשים ונוהגים בפראות בשטח". הוא הזהיר: "כמו שהפורעים בחרו להשתולל בתחנת הדלק, הם יכולים בפעם הבאה להמשיך בשביל ולהיכנס לבית ספר או בית פרטי".
גדר הפרדה בין הגבעה הצרפתית לכפר היא לכאורה דרישה לא מציאותית. עיסאוויה נמצאת בתוך שטח ישראל, ותושביו הם אזרחים המחוייבים בתשלומי ארנונה ומסים. אך השירותים המוניציפליים כמו הבנק וסניף הדואר, ממוקמים בשכונה היהודית הצמודה.
מול הנוף המרהיב של מדבר יהודה, הנשקף ממרפסת ביתו בגבעה הצרפתית של עורך הדין אסעד מסאווי, המציאות נראית קצת יותר מאוזנת. לדבריו, "השכונות הערביות שמסביב מוזנחות על ידי העירייה. טבעי שהם ירצו לבלות בשכונה המטופחת". הוא הגיע לשכונה בתחילת שנות ה-90 מנצרת עילית, כשלמד משפטים באוניברסיטה העברית. במהלך הלימודים התאהב באזור והחליט להישאר. "השכנים נפלאים, הנוף יפה, הערך של הנדל"ן עולה, מבחינתי זה המקום הכי טוב לגור בו".
אך בתחילת השבוע, כשהחריבו את החנות בתחנת הדלק, הדברים נראו אחרת, מה גם שאין זו הפעם הראשונה שהתחנה הופכת מטרה להתפרעויות. מנהל התחנה, מאיר אדלר, דווקא אופטימי: "התחנה חזרה לפעולה במהירות. אני מקווה שזאת מתיחות זמנית שתעבור בקרוב".