שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

החשש: דאעש יסיח את דעת אובמה מאיראן

ארה"ב, אירופה והערבים יוצאים למלחמה נגד ארגון הג'יהאד, אבל בעוד חודשיים יחלוף הדד-ליין שנקבע להשגת הסכם קבע עם טהרן על הגרעין ואין פריצת דרך. אובמה הבטיח שאם יהיה צורך - האופציה הצבאית תשוב לשולחן, אבל בישראל חוששים: "הוא יתרכז בדאעש, ואיראן תברח לו כמו לבוש"

הקואליציה שמקים נשיא ארה"ב ברק אובמה למלחמה נגד דאעש מביאה שיתוף פעולה נדיר למזרח תיכון מפולג ומסוכסך. מדינות יריבות כמו מצרים וקטאר ייקחו בה חלק זו לצד זו, סונים ושיעים יירתמו למאמץ המלחמתי, אבל גם בארצות הברית שמים הלילה (יום ו') את האצבע על מי שלא יהיה חלק מהקואליציה הזו, ועשוי להפיק תועלת מהפניית תשומת הלב לעיראק ולסוריה: משטר האייתוללות באיראן.

 

"ניו יורק טיימס" הקדיש את כותרתו הראשית הלילה לחשש ההולך וגובר בישראל מפני האפשרות שאובמה יתמקד פחות ופחות במרוץ של איראן אל הפצצה, דווקא בחודשים הקריטיים ביותר שלו. איראן ניצבת במרחק קצר בלבד מהשגת היכולת לייצר נשק גרעיני, והיא השעתה את התקדמותה רק בכפוף להסכם הביניים שחתמה עם המעצמות בסוף השנה שעברה בז'נבה.

 

נאום אובמה: כך נילחם בדאעש

נאום אובמה: כך נילחם בדאעש

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לפי ההסכם ההוא, איראן ושש המעצמות היו אמורות להגיע כבר ביולי השנה להסדר קבע על תוכנית הגרעין, אבל הן לא הצליחו לעשות זאת -

וגם הדד-ליין החדש, 24 בנובמבר, לא רחוק. אם לא יושג הסכם קבע בין איראן למעצמות עד אז ייתכן שהאופציה הצבאית שבה הקפידה ארה"ב לנופף מול האיראנים תצטרך לשוב אל השולחן, והשאלה היא האם לאובמה השקוע במבצע נגד דאעש תהיה היכולת לקיים אז איום אמין מול האיראנים.

 

גורם מדיני בכיר הביע אמש בשיחה עם ynet דאגה מפני האפשרות שארה"ב תמתן את הלחץ שלה על איראן בשיחות. שר בכיר המעורה בסוגיה, אמר: "יש לנו חשש של ממש מהאפשרות הזו". גורמים בישראל אומרים כי ארה"ב מנסה להרגיע את החששות של ירושלים בחודשים האחרונים, ומבטיחים שהמדיניות כלפי איראן לא תשתנה, אבל בישראל לא משתכנעים. רק השבוע, נזכיר, אמר אובמה כי דאעש הוא הבעיה הגדולה ביותר של המזרח התיכון ולא איראן.

 

מי שנשמע קצת יותר אופטימי הוא השר לענינים אסטרטגיים, יובל שטייניץ, ששוהה בוושינגטון ביחד עם ראש המל"ל, יוסי כהן, ונציגים מהמוסד ומאמ"ן לאחר שקיימו בבירה האמריקנית יומיים של דיאלוג אסטרטגי בסוגיות הבוערות עם נציגים ממחלקת המדינה, מהבית הלבן, מהמועצה לביטחון לאומי, נציגי זרועות הביטחון האמריקניים וראש צוות המו"מ עם איראן וונדי שרמן.

 

בשיחה עם ynet אמר שטיינץ כי האמריקנים הבהירו שלא יתנו לנושאים אחרים להתערב בנושא הגרעין. "נחה דעתנו שהנושא האירנאי לא יוזנח בגלל דברים אחרים", אמר שטייניץ. "זה לא אומר שאנחנו לא מודאגים. אנחנו כן מודאגים כי האיראנים מתעקשים להמשיך". לדבריו, "הסכם רע עם איראן יקרב אותה לנשק גרעיני ויאפשר למדינות נוספות ללכת באותה הדרך".

"ג'ון מהביטלס", הג'יהאדיסט מדאעש, עורף ראשים ()
"ג'ון מהביטלס", הג'יהאדיסט מדאעש, עורף ראשים

שרת החוץ היוצאת של אירופה ושר החוץ של איראן בישיבת משא ומתן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שרת החוץ היוצאת של אירופה ושר החוץ של איראן בישיבת משא ומתן(צילום: EPA)

"עד כה העדיפות מספר 1 של אובמה במזרח התיכון הייתה ברורה: למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני", נכתב הלילה ב"ניו יורק טיימס", "אבל

גורמים רשמיים בישראל חוששים כעת שהאיראנים, שמצאו עצמם באותו הצד של ארה"ב במלחמה מול דאעש, ינצלו זאת כדי לחלץ ויתורים מהנשיא". בעיתון מדגישים את דבריו של השר יובל שטייניץ כי דאעש הוא בעיה של 5 שנים ואילו איראן היא בעיה של 50 שנה.

 

גורמים בממשל הודו בפני ה"ניו יורק טיימס" כי המלחמה נגד דאעש הסוני מצבה את ארה"ב ואת איראן השיעית באותו צד, אבל הדגישו כי גם אם שני הצדדים יילחמו בשטח נגד דאעש, "אנחנו לא מתכננים להיות חיל האוויר של איראן בקרב הזה". בעיתון מציינים כי איראן מנסה לפתות את רוסיה לשבור את השורות ולהתרחק מעמדתן של חמש המעצמות האחרות שכפו על איראן ויתורים עד כה, ומזהירים גם שהחלטת הנשיא האמריקני ג'ורג' בוש לפלוש לעיראק לפני 11 שנים אכן הסיחה את דעתו של בוש מעניינים קריטיים רבים, בראשם המלחמה באפגניסטן והגרעין האיראני - שהלך וצבר תאוצה.

 

חסן רוחאני. האם האיום הצבאי יעמוד על הפרק גם בנובמבר הקרוב? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חסן רוחאני. האם האיום הצבאי יעמוד על הפרק גם בנובמבר הקרוב?(צילום: AFP)

הבשורות האלה מגיעות כאמור בשעה שאין התקדמות משמעותית במשא ומתן בין איראן למעצמות, והחול בשעון אוזל. סגן שר החוץ של איראן, עבאס ארקצ'י, אמר הערב אחרי יום של שיחות בווינה עם הנציגים האירופים כי בפני הצדדים ניצבת עדיין "דרך קשה" להסכם. כשנשאל עד כמה גדולים הפערים בין הצדדים השיב: "עדיין גדולים". הוא הוסיף: "אנחנו תמיד אופטימיים... אבל יש לנו דרך קשה לעבור".

 

לוחמי ה-PKK הכורדי בשטח נגד דאעש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לוחמי ה-PKK הכורדי בשטח נגד דאעש(צילום: AFP)

תומכי דאעש בעיר ראקה בסוריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תומכי דאעש בעיר ראקה בסוריה(צילום: רויטרס)

לדברי דיפלומטים, סלע המחולקת בדרך להסדר עם איראן נוגע לשאלה כמה צנטריפוגות יש לאפשר לאיראן להמשיך להחזיק. טהרן דוחה את

הדרישות להפחית משמעותית את מספר הצנטריפוגות. כיום יש ברשותה 19 אלף צנטריפוגות מותקנות, וכמחצית מהן פעילות.

 

איראן ושש המעצמות (ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה), נזכיר, גיבשו בנובמבר אשתקד הסדר ביניים שבמסגרתו השעתה איראן את רוב פעילות הגרעין הרגישה שלה ובתמורה קיבלה הקלות בסנקציות הבינלאומיות עליה. עם זאת, הצדדים לא הצליחו לעמוד בדד-ליין שהוצב להשגת הסדר קבע על הגרעין - 20 ביולי. במקום זאת הם קבעו דד-ליין חדש, הפעם ל-24 בנובמבר. דיפלומט בווינה שלל את האפשרות שתהיה הארכה נוספת של המשא ומתן אם עד אז לא יגובש הסכם.


פורסם לראשונה 11/09/2014 23:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הנשיא אובמה. "דאעש - בעיה גדולה מאיראן"
צילום: רויטרס
מומלצים