עצמאות לסקוטלנד? בקטלוניה צופים בתקווה
מאות אלפי קטלונים שרוצים להיפרד מספרד יצאו לרחובות ברצלונה, ודרשו משאל עם משלהם. כמוהם, גם בחבל הבאסקים ובאזורים אחרים באירופה יודעים שאם מחנה ה"כן" בסקוטלנד ינצח, התרומה למאבק הבדלנות תהיה גדולה
כשהם משולהבים מהקרב הצמוד בסקוטלנד, הפגינו מאות אלפים בברצלונה בדרישה לקיים משאל עם על עצמאות גם בחבל קטלוניה. הפגנת הכוח, שבוע לפני משאל העם בסקוטלנד, מראה את חשיבותה של ההצבעה הסקוטית בקרב בדלנים רבים ברחבי אירופה.
עוד חדשות בעולם:
דובאי מציגה: יין בלי אלכוהול, אבל עם זהב
תעלומת פיגועים בצ'ילה: שורה של פיצוצים
האיש שחולם על נשיאות תמך בישראל והושפל
"עכשיו זה הזמן, עצמאות!", צעקו המפגינים והניפו את דגלי קטלוניה. משטרת ברצלונה מסרה כי 1.8 מיליון איש השתתפו בהפגנה, אך משרד הפנים הספרדי הודיע כי היו בה "רק" 525 אלף איש. אחד המפגינים היה לואיס אנריק פלורנסה, מנהל בית חולים לשעבר בן 65. "אם ה'כן' ינצח בסקוטלנד ואירופה תקבל את זה, הם יקבלו גם את קטלוניה, שהיא גדולה יותר ביחס לספרד וחזקה מסקוטלנד ביחס לאנגליה. הפוטנציאל של קטלוניה גדול הרבה יותר".
הנשיא הקטלוני, ארתור מאס, אמר כי ממשלתו לא שינתה את תכניתה לערוך משאל עם ב-9 בנובמבר. "זה מסר עוצמתי שאנחנו שולחים לאירופה ולעולם", הוא אמר. "עכשיו זה הרגע לשבת ולנהל מו"מ על התנאים למען אנשי קטולניה כדי שיהיו מסוגלים לבטח את עצמם בסקרים", אמר מאס.
כמו הקטלונים, באזורים נוספים באירופה תולים תקוות במשאל העם בסקוטלנד ביום חמישי: הבאסקים בצפון ספרד, הקורסיקנים שרוצים להיפרד מצרפת, איטלקים בכמה מחוזות צפוניים ודוברי הפלמית בבלגיה שדורשים להרחיב את האוטונומיה, לקבל עצמאות או להתאחד עם הולנד. "הדינמיות כרגע היא בצד של ה'כן', ואם הוא באמת ינצח זה ייצור תקדים חזק", אומר יו אודונל, מאוניברסיטת קלדוניאן שבלגזגו.
משאל העם שמתכנן מאס בקטלוניה, שבה 7.6 מיליון איש, שונה מעט. הוא מציע שהתושבים יישאלו אם הם מעדיפים היפרדות. הוא מסביר כי אם יקבל רוב להיפרדות הדבר יעניק לו ולממשלתו מנדט פוליטי לנהל מו"מ עם ממשלת ספרד על הדרך שתוביל לכך. ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי הבטיח לחסום את ההצבעה משום שהחוקה של ספרד לא מרשה משאלי עם שלא כוללים את כל הספרדים.
מאס כמובן חושב שמדובר בטעות. "הנושא הקטלוני הוא אחד הנושאים הגדולים ביותר שאיתם מתמודדת הממשלה", אמר מאס. "זו תהיה שגיאה לנסות לפתור את זה באמצעים משפטיים. הבעיות הפוליטיות נפתרות דרך פוליטיקה, לא איומים משפטיים". מומחים מאמינים שבעקבות משאל העם הסקוטי הפרלמנט הקטלוני יאשר צעד שמעניק לו סמכות לקיים משאל עם. בתגובה צפויה הממשלה של ראחוי לפנות לבית המשפט החוקתי של ספרד, כדי לקבוע שמדובר בצעד שמנוגד לחוק.
מוניקה קסארס, מנהלת מוקד טלפוני בת 43 מבדאלונה, רוצה משאל עם למרות שאינה יודעת מה תצביע. היא אומרת שהסיבה להתלבטות היא שאלת המקום שבו עדיף לה לגדל את ילדיה הקטנים: בקטלוניה או בספרד, חלק מהאיחוד האירופי. היא אומרת שבעלה הוא תומך נלהב בעצמאות. "הוא נרגש בגלל שהוא חושב ש'כן' בהצבעה בסקוטלנד ייתן עוד לגיטימיות למאמץ העצמאות בקטלוניה".
לניסיונות של קטלוניה לערוך משאל עם ולהצבעה בסקוטלנד יש תמיכה חזקה מהקואליציה הבאסקית "בילדו", שזכתה ב-25% תמיכה בבחירות האזוריות בחבל הבאסקים ב-2012. "קטלוניה וסקוטלנד העלו שוב את הנושא של זכות האזרחים למעמד פוליטי, והם מראים שזה נושא מוביל באירופה", אומר פיו אוריזאר, מנהיג אחת המפלגות בקואליציה.
מנהיג מפלגת הליגה הצפונית באיטליה, שתומכת בעצמאות או בהרחבת האוטונומיה בכמה אזורים בצפון המדינה, אמר כי עצמאות לסקוטלנד תשלח מסר לאיחוד האירופי שלבדלנים באירופה מגיעה הזכות להצביע על עתידם. "אנחנו מקווים שסקוטלנד תצליח, בגלל שזה משב מרענן לקמפייין שלא מסתיים בסקוטלנד אלא ממשיך בקטלוניה ויגיע גם לוונטו", הוא אומר, ומתייחס למחוז הצפוני באיטליה.
למרות האופוריה, מחקרים פוליטיים מצאו כי בדלנות במדינה אחת לאו דווקא מקדמת בדלנות במדינה אחרת. ג'ייסון סורנס ממכלת דארטמות' אמר: "אם סקוטלנד תצביע 'כן' ותהליך המו"מ ילך 'חלק', וסקוטלנד תצטרף מהר לאיחוד האירופי, זה יכול להאיץ את התמיכה הבדלנית בגלל שזה יראה שהסיכונים של עצמאות נמוכים יותר. זה יכול גם להיות בדרך ההפוכה, אם התהליך יגבה מחיר כבד".