הנערה איימי ווינהאוס נחשפת
תמונות ילדות ורשימת "שירי ההירגעות" של הנערה איימי וויינהאוס, נחשפות בתערוכה חדשה בבית התפוצות, ומספרות על הקשר של הזמרת לשורשיה היהודיים. ד"ר אורית שחם גובר, אוצרת התערוכה הוקסמה מהרקע המוזיקלי העשיר של ילדה כל כך צעירה שאמורה היתה לחגוג היום 31
התערוכה החדשה "איימי וויינהאוס: דיוקן משפחתי", שתיפתח בבית התפוצות ב-19 באוקטובר בשיתוף עם המוזיאון היהודי בלונדון, תחשוף לראשונה לקהל הרחב את רשימת ההשמעה האישית של וויינהאוס, מהזמרות המצליחות והמשפיעות ביותר בשנים האחרונות.
הרשימה - המאירה צדדים פחות ידועים באופייה והלך רוחה של הזמרת בשנים שקדמו לפריצתה הגדולה לתודעה, ולנפילה שבאה בעקבותיה - בהחלט הפתיעה אותי. מצאתי שלאיימי וויינהאוס ולי יש טעם משותף במוזיקה. ברשימת הזמרים והשירים שהשפיעו על יצירתה ועל סגנונה הופיעו שמות שלא הייתי מצפה לראות ברשימות של ילדה כל כך צעירה.
את רשימת ההשמעה שלה ערכה וויינהאוס כשהיתה תלמידה בת 13. היא ניצלה את השעמום שאחז בה במהלך שיעור בבית הספר לאמנויות על שם סילביה יאנג שבו למדה, כדי לשרבט את הרשימה אותה כינתה "שירים שנמצאים על קלטת ההירגעות שלי". מעבר על רשימת השירים מגלה כמה בחירות צפויות אך גם כמה הפתעות מוזיקליות.
הבחירות המוזיקליות של בת ה- 13 הזו חושפות בפנינו תמונה מרתקת. כבר בגיל המוקדם הזה, ושנים ארוכות לפני שהפכה את המוזיקה לקריירה, היא מציינת בה שירים של אלה פיצ'גרלד, לואי ארמסטרונג, ריי צ'ארלס ונינה סימון. מדובר בענקי ג'אז ששנים לאחר מכן היוו עבורה השראה ליצירותיה, אמנים גדולים שנדיר למצוא ילדים בין קהל מעריציהם.
הבחירות הללו מפגישות אותנו עם ילדה מחוננת, שלמדה באחד מבתי הספר היוקרתיים של לונדון לאמנויות הבמה, ודומה שהקדימה את חבריה לספסל הלימודים בכמה שנים. במקביל לבחירות המוזיקליות הרציניות יותר, אנו למדים שאיימי עדיין שמרה גם על קסם הילדות שמאפיין את הגיל הזה, עם שלל בחירות הכוללות גם שירים מתוך תוכנית הילדים "מועדון מיקי מאוס".
אלה פיצ'גרלד ולואי ארמסטרונג. מקורות השראה
רשימת השירים האישית הזו היא רק אחד במגוון הגילויים האישיים שבהם מתמקדת התערוכה החדשה. מי שיזמו אותה הם בני משפחת וויינהאוס עצמם, ובראש ובראשונה אחיה של איימי, אלכס וויינהאוס. מכיוון שההתמקדות היא בסיפור חייה המשפחתי-יהודי, חשוב היה לבני המשפחה מאוד שהתערוכה הזו, שהוצגה לראשונה במוזיאון היהודי בלונדון, תגיע לישראל. מעריצי וויינהאוס כאן יוכלו לעבור בין תחנות חייה, להכיר את הסביבה בה גדלה, ללמוד על אהבתה ללונדון, להתרשם מפריטים נדירים הכוללים את הגיטרה המפורסמת שלה, השמלות הכה מזוהות איתה ומעל הכול - לחוש, ולו לפרק זמן קצר, שהם נכנסים לביתה ולעולמה הפרטי והמורכב כל כך.
בית התפוצות עוסק בזהות יהודית, ויצירתיות היא מרכיב מובהק בזהות הזו. לכן תערוכה על אמנית חד-פעמית כמו איימי וויינהאוס מוצאת בית טבעי במוזיאון העם היהודי. גם תצוגת הקבע החדשה שלנו, עליה אנחנו שוקדים בימים אלה, תשים דגש עצום על היצירתיות וההשפעה העצומה של יהודים על כל תחומי החיים.
התערוכה "איימי וויינהאוס: דיוקן משפחתי" בשיתוף המוזיאון היהודי בלונדון, תיפתח בבית התפוצות ב-19 באוקטובר - ותספר את סיפורה של כוכבת הרוק העולמית, מילדותה ועד מותה, תוך התמקדות באהבתה הגדולה למוזיקה, לאופנה, ללונדון ולמשפחתה. בתערוכה ייחשפו לראשונה תמונות משפחתיות המספרות על הקשר החזק של וויינהאוס לשורשיה היהודיים, למורשתה ולבני משפחתה. הפרק הפותח של התערוכה יכלול תמונות מארוחות שישי משפחתיות, מחגיגת הבר מצווה של אחיה אלכס ותמונות ישנות של סבתה האהובה, סינת'יה, שהיתה השראתה לסגנונה המיוחד ולאהבתה למוזיקה.
הכותבת היא האוצרת הראשית של בית התפוצות.