ארה"ב: לא רוצים את איראן בקואליציה שלנו
בצל הדאגה בישראל מהדיווחים על שיתוף פעולה בין וושינגטון לטהרן, והחשש שהמלחמה בדאעש תסיח את דעת הממשל מהגרעין האיראני, הודיע מזכיר המדינה: "איראן לא תהיה חלק מהכוח הבינ"ל נגד דאעש. זה לא יהיה הולם". ברקע: הדד-ליין של שיחות הגרעין מתקרב - ואין הסכם באופק
מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, הצהיר הערב (יום ו') מפורשות כי אף שגם לאיראן יש אינטרס בחיסולו המהיר של ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש), וושינגטון אינה רוצה לראות את טהרן לוקחת חלק בקואליציה הבינלאומית שהיא מקימה לצורך המלחמה נגד ארגון הג'יהאד.
על רקע הספקולציות בשבועות האחרונים על התפקיד שעשויה איראן לקבל במלחמה הבינלאומית נגד דאעש, ממש במקביל למשא ומתן המייגע בינה לבין המעצמות על תוכנית הגרעין שלה, אמר קרי כי לא יהיה זה ראוי שאיראן תהיה מעורב במאמצים של הקואליציה הזו לחיסול דאעש. הוא הביע ביטחון בכך שגם כך תצליח ארה"ב להקים קואליציה רחבה עם מדינות אירופה ועשר ממדינות ערב שהביעו אתמול את הסכמתן לקחת חלק במאמץ.
קרי אמר את הדברים בעת ביקורו בטורקיה. הוא הבהיר כי צרפת הביעה נכונות לפעול בעיראק ולהשתמש כוח, אבל הדגיש שמוקדם עדיין לומר איזה חלק תמלא כל מדינה. "מוקדם מאוד ואם לדבר בכנות גם בלתי הולם כרגע להתחיל לתאר מה תעשה כל מדינה", אמר לכתבים אחרי פגישותיו עם מנהיגי טורקיה, "בזמן המתאים - כל תפקיד יוצג בפירוט".
טורקיה, חברה בנאט"ו שלה יש גבולות משותפים עם סוריה ועם עיראק, שתי המדינות שבהן כבש דאעש שטחים נרחבים, נמנעה עד כה מלהתחייב להשתתפות בפעולה צבאית כלשהי. קרי אמר לעיתונאים כי במקביל למאמץ נגד דאעש ולאי הכנסתה של איראן לקואליציה הבינלאומית נגד הארגון, הוא נותר מחויב למשא ומתן עמה ומקווה להגיע בקרוב להסכם קבע על תוכנית הגרעין האיראנית.
איראן ניצבת במרחק קצר בלבד מהשגת היכולת לייצר נשק גרעיני, והיא השעתה את התקדמותה רק בכפוף להסכם הביניים שחתמה עם המעצמות בסוף השנה שעברה בז'נבה. לפי ההסכם ההוא, איראן ושש המעצמות היו אמורות להגיע כבר ביולי השנה להסדר קבע על תוכנית הגרעין, אבל הן לא הצליחו לעשות זאת - וגם הדד-ליין החדש, 24 בנובמבר, לא רחוק. אם לא יושג הסכם קבע בין איראן למעצמות עד אז ייתכן שהאופציה הצבאית שבה הקפידה ארה"ב לנופף מול האיראנים תצטרך לשוב אל השולחן, והשאלה היא האם לאובמה השקוע במבצע נגד דאעש תהיה היכולת לקיים אז איום אמין מול האיראנים.
גורם מדיני בכיר הביע אמש בשיחה עם ynet דאגה מפני האפשרות שארה"ב תמתן את הלחץ שלה על איראן בשיחות. שר בכיר המעורה בסוגיה, אמר: "יש לנו חשש של ממש מהאפשרות הזו". גורמים בישראל אומרים כי ארה"ב מנסה להרגיע את החששות של ירושלים בחודשים האחרונים, ומבטיחים שהמדיניות כלפי איראן לא תשתנה, אבל בישראל לא משתכנעים. רק השבוע, נזכיר, אמר אובמה כי דאעש הוא הבעיה הגדולה ביותר של המזרח התיכון ולא איראן.
גורמים בממשל הודו אתמול בפני ה"ניו יורק טיימס" כי המלחמה נגד דאעש הסוני מציבה את ארה"ב ואת איראן השיעית באותו צד, אבל הדגישו כי גם אם שני הצדדים יילחמו בשטח נגד דאעש, "אנחנו לא מתכננים להיות חיל האוויר של איראן בקרב הזה". בעיתון ציינו כי איראן מנסה לפתות את רוסיה לשבור את השורות ולהתרחק מעמדתן של חמש המעצמות האחרות שכפו על איראן ויתורים עד כה, ומזהירים גם שהחלטת הנשיא האמריקני ג'ורג' בוש לפלוש לעיראק לפני 11 שנים אכן הסיחה את דעתו של בוש מעניינים קריטיים רבים, בראשם המלחמה
באפגניסטן והגרעין האיראני - שהלך וצבר תאוצה.
איראן ושש המעצמות (ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה), נזכיר, גיבשו בנובמבר אשתקד הסדר ביניים שבמסגרתו השעתה איראן את רוב פעילות הגרעין הרגישה שלה ובתמורה קיבלה הקלות בסנקציות הבינלאומיות עליה. עם זאת, הצדדים לא הצליחו לעמוד בדד-ליין שהוצב להשגת הסדר קבע על הגרעין - 20 ביולי. במקום זאת הם קבעו דד-ליין חדש, הפעם ל-24 בנובמבר. דיפלומט בווינה שלל את האפשרות שתהיה הארכה נוספת של המשא ומתן אם עד אז לא יגובש הסכם.
בשבוע שעבר קיימה משלחת אמריקנית פגישה בילטרלית עם האיראנים בז'נבה בניסיון להגיע להבנות בין הצדדים. האמריקני הבכיר בשיחות, סגן מזכיר המדינה וויליאם ברנס, עמד אתמול בראש המשלחת האמריקנית לשיחות החצי שנתיות האסטרטגיות עם ישראל, שיוצגה על ידי בכירי קהילת הצבא, המודיעין והדיפלומטיה, בראשות השר יובל שטייניץ. במפגש הזה עלו לדיון איראן, דאעש והמלחמה בעזה.