שתף קטע נבחר
 

המדינה נסוגה: תדרוש פחות תמלוגים מכיל

בעקבות האיומים של החברה לסגור מפעלים, לפטר עובדים ולצמצם השקעות: ועדת ששינסקי השנייה צפויה לוותר לכיל על מסים ותמלוגים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים בשנה

הלחצים והאיומים עשו את שלהם: ועדת ששינסקי השנייה צפויה להקטין את המסים והתמלוגים שתשלם חברת כימיקלים לישראל . ההערכות היו כי המדינה תכניס לקופתה כחצי מיליארד שקל בשנה, אולם כעת הכנסותיה יצומצמו בעשרות מיליוני שקלים מדי שנה.

 

כתבות נוספות בנושא כימיקלים לישראל :

עובדי כיל: לא נהיה כלי במשחק נגד ששינסקי

כיל מוטרדת: העובדים לא נאבקים בששינסקי

שר הרווחה נגד כיל: "לא נקבל סגירת מפעלים בנגב"

כיל בעקבות ששינסקי: נעצור ההשקעות בארץ

 

ועדת ששינסקי השנייה מונתה לפני כשנה וחצי על ידי שר האוצר יאיר לפיד כדי לבחון את היקפי התמלוגים והמסים שמשלמות חברות שונות על אוצרות הטבע, וזאת בהמשך למסקנות בנוגע למיסוי והתמלוגים בתחום הגז והנפט. הוועדה בחרה בסופו של דבר לגבש מסקנות רק בנוגע לאוצרות הטבע שבהם משתמשת כימיקלים לישראל בים המלח ובמכרות הפוספטים בנגב.

 

הוועדה קבעה שיש לקבוע תמלוגים אחידים על כל המשאבים הללו בהיקף של5%‬ , ובכך העלתה את התמלוגים על הפוספטים מכ-1% בפועל, אך הפחיתה חלק מהתמלוגים בים המלח. בדומה למה שנקבע בתחום הגז והנפט, היא קבעה שלכך יתווסף מס רווחי יתר שיעלה את היקפי המסים הכוללים ל.57%-46%- לאחר דו"ח הביניים ניתן זמן לשימוע ציבורי, ומסקנות סופיות צפויות בקרוב.

 

עם פרסומן של מסקנות הביניים החלה כימיקלים לישראל במסע לחצים כבד המלווה בהודעות על סגירת מפעל המגנזיום ואפשרות לפיטורי עובדים. הרווח הנקי של כיל עמד ב-2013 על 819 מיליון דולר, ומנהליה טענו בשימוע כי ההמלצות של הוועדה היו מקטינות את הרווח הנקי שלה ב-160 מיליון דולר. זאת למרות שהרווח הנקי של החברה עומד עדיין על כ‭659- מיליון דולר, כ-3.2 מיליארד שקל בשנה. לאחרונה אישרה החברה דיבידנד של חצי מיליארד שקל שילך לכיסי בעלי המניות, ובראשם עידן עופר.

 

כאמור, עם פרסום מסקנות הוועדה הודיעה כיל - שמשתמשת במחצבי ים המלח במפעלי ים המלח, מפעל המגנזיום, מפעל הברום, וכן בפוספטים במפעלי רותם אמפרט - כי אינה מקבלת את המסקנות ותשקול את המשך פעילותה בארץ. זמן קצר לאחר מכן הודיעה החברה כי דירקטוריון החברה החליט להקפיא השקעות בהיקף של מיליארד דולר שתוכננו בישראל, ובהמשך אף עצרה השקעות בפועל. לפני כמה שבועות הודיעה כיל כי החליטה לסגור בתוך שנתיים את מפעל המגנזיום שלה, וכי היא מוכרת מחצית ממפעל שהקימה ברמת-חובב לאחת ממתחרותיה. בכל אחד מהמקרים הדגישה החברה כי הסיבה לכך היא המסקנות של הוועדה, שהפכו מבחינתה את הפעילות בארץ ללא כדאית. זאת למרות שלפחות בכל הנוגע למפעלי ים המלח, בכל דוחותיה לאורך השנים הדגישה החברה עד כמה הנגישות והבלעדיות על משאבי ים המלח נותנות לה יתרון מהותי על מתחריה.

 

במהלך השימוע ובדיון הציבורי שהתקיים בעקבות המסקנות טענה החברה כי מדובר במכה קשה, שמצטרפת להחלטות קודמות של המדינה שהטילו עליה עלויות כבדות: מימון הקציר בים המלח שנועד למנוע את הצפת המלונות שיושבים על שפת בריכות האידוי של החברה באגן הדרומי בים המלח, והחרגתה מחוק עידוד השקעות הון.

 

כוונה להכיר לחברה בהוצאות חישוב התמלוגים

בנוסף, בסוף השבוע הודיעה כיל שהיא נמצאת במו"מ מתקדם להקמת מערך כרייה ועיבוד פוספטים בסין. הנתון הזה נחשף בעקבות תשקיף שפירסמה החברה כחלק מכוונתה לבצע הנפקה בוול-סטריט.

 

לאחר השימוע טענו גורמים בוועדת ששינסקי כי החברה לא הציגה נתונים שישנו את המסקנות באופן מהותי, אך ייתכן שיהיה צורך בתיקונים מסוימים, שאכן ייעשו. ל"ידיעות אחרונות" נודע כי החברה תשלם עדיין מסים ותמלוגים על ‭57%‬ מהכנסותיה, אך יורחבו מדרגות המס שלפיהן היא תשלם מס רווחי יתר. בנוסף, יש כוונה להכיר לחברה בהוצאות חישוב התמלוגים, כך שהסכומים שיתגלגלו לקופת המדינה מרווחי והכנסות החברה יהיו קטנים מהצפוי.

 

אין כוונה לשנות את הסכום שיועבר לממשלה מתוך רווחי והכנסות כיל, אך הוא יהיה במדרג שונה שעדיין לא סוכם סופית. המטרה היא לגרום לכך שהחברה תגיע לרף הגבוה של ‭57%‬ מס רק כאשר רווחיה יהיו גבוהים יותר מהותית, דבר שתלוי גם במחיר הפוספטים בעולם, בעיקר האשלג. הכוונה היא שלרף כזה תגיע כיל רק כאשר מחירי האשלג יהיו דומים למחיר השיא בשנת ‭,2008‬ אז עמד מחיר טון אשלג על כ-870 דולר, ולא כשהמחירים נמוכים הרבה יותר - בדומה למצב כיום, כשמחיר האשלג הוא פחות מ-300 דולר לטון. לפי ההמלצות, רף ה-GT המינימלי היה אמור להיות ‭,46%‬ אך ייתכן שגם הוא יירד.

 

החלטה מהותית נוספת היא להכיר לחברה בהוצאות שיש לה לצורך תשלום התמלוגים. כך, במקום לשלם 5%‬ תמלוגים על החומרים שהיא כורה, היא תשלם בפועל אחוז נמוך יותר. עד היום עמדו התמלוגים על פוספטים על ‭,2%‬ אך בפועל לאחר ניכויים שונים הגיע ערכם ל-0.8% בלבד. היקפי התמלוגים שתשלם החברה צפויים לרדת משמעותית בעקבות השינוי.

 

מסקנות הוועדה זכו לביקורת עם פרסומן כדוח ביניים לשימוע ציבורי. ב"אדם טבע ודין" ובתנועה לאיכות השלטון דרשו שגם על כיל יוטלו תמלוגים של ‭,12.5%‬ כנהוג בתחום הגז והנפט. עוד טענו הארגונים כי יש להגדיל את מס רווחי היתר.

 

בדיונים שהתקיימו בעבר בכיל הובעה העמדה שאם הוועדה תגבש GT בדומה לגז ונפט, כך שהיקפו ידמה לממוצע העולמי, יוכלו בחברה לחיות עם זה. לטענתם, הממוצע העולמי הוא כ-35% מהרווחים. עם זאת, גם אחרי השינוי הצפוי, מסקנות ששינסקי יהיו רחוקות מהסכום הזה.

 

הידיעה פורסמה לראשונה הבוקר במוסף "ממון" של ידיעות אחרונות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נטלי קדוש כהן
מפעלי כיל
צילום: נטלי קדוש כהן
צילום: חיים צח
פרופ' איתן ששינסקי
צילום: חיים צח
מומלצים