שתף קטע נבחר
 

גם למרקל האזינו

עולם המודיעין רחוק מלהיות סטרילי, והכללים הנהוגים לגביו אינם של תנועת נוער או ארגון זכויות אדם. האתיקה של 8200 תואמת את זו בעולם המערבי

במדינה מערבית ודמוקרטית כמו ישראל, זכותו של כל אזרח להביע את דעתו בחופשיות, בפרט כשמדובר בנושאים שבלב סדר היום הציבורי כמו תהליך השלום או עתיד השטחים שכבש צה"ל ב-1967. עם זאת, הקמפיין הנוכחי של "סרבני 8200" מדיף ריח של קמפיין פוליטי מחושב, המנצל באופן גס את היוקרה שלה זכתה בעמל רב יחידת המודיעין המצוינת.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet

לכו לפוליטיקה במקום להכניסה ל-8200 / ת' ו-ר', יוצאי 8200

אנחנו שודדי קרקעות? / יורם רז

 

בשנותיי כמפקד אגף המודיעין של צה''ל הייתה לי הזכות לפקד על 8200, יחידה שמיצבה את עצמה במהלך העשור האחרון בחזית המאמץ להגנה על ביטחון ישראל. יחידה 8200 מוכרת כיום ברחבי העולם כמודל ליעילות בתחום איסוף המודיעין והלוחמה החשאית, שהקנתה לישראל מעמד של "מעצמת סייבר".

סרבני 8200 (צילום: טל שחר) (צילום: טל שחר)
סרבני 8200(צילום: טל שחר)
 

את ההצלחה המסחררת הזו החליטו לנצל 43 מילואימניקים של היחידה בכדי להביע עמדה פוליטית. ספק כבד גם מוטל על זהות החותמים ואמינותם מכיוון שלא נמסרו שמותיהם המלאים - לא בתקשורת הרשמית ולא ברשתות החברתיות. זו ההגדרה של חוסר אחריות, שהרי מה ערכה של אמירה פוליטית מפי מי שאינו מוכן לקחת אחריות אישית עליה?

 

ניצול המוניטין של 8200 בכדי להביע עמדה פוליטית אינו הוגן גם כלפי חבריהם ליחידה. חיל המודיעין, כמו צה"ל שהוא חלק ממנו, הוא צבא חובה שמייצג את העם כולו ובתוכו חיילים עם דעות מכל קצות הקשת הפוליטית. ההחלטה של כמה עשרות מילואימניקים לצאת בהצהרה פוליטית, תוך ניצול מוניטין של יחידה המונה אלפים רבים של חיילים, נגדים וקצינים בסדיר ובמילואים היא מעשה ציני ולא הוגן שמייצג את היחידה בצורה מעוותת.

 

מלאכת איסוף המודיעין היא משימה מורכבת, הן מבחינה מודיעינית והן מבחינה אתית. כמו שאר תחומי העשייה הצבאית, עולם המודיעין רחוק מלהיות סטרילי, והכללים הנהוגים לגביו אינם כללים של תנועת נוער או ארגון זכויות אדם, אלא כאלה ההולמים עיסוק בשאלות של חיים או מוות והכרעות גורליות בנושאים אסטרטגיים. על כך יכול להעיד כל מי שחווה עולם זה מבפנים. התרומה של מערכת מודיעין חזקה לביטחון הלאומי היא יקרה מפז וחווים לה את חייהם מאות ואף אלפים של ישראלים.

 

דילמות מוסריות קיימות בכל מבצע איסוף מודיעיני ויש נורמות התנהגות וכללי אתיקה ברורים בהקשרים אלה. אלו נורמות שנאכפות ומפוקחות בצורה יעילה בתוך היחידה ובחיל. הן מבוססות על שנים של עשייה מודיעינית, נסמכות על החוק הישראלי, ומותאמות לנוהגים המערביים והבינלאומיים. לראייה, אפילו קנצלרית גרמניה לא חסינה מפני זרועו הארוכה של ה-NSA האמריקני, וכך גם תושבי הרשות הפלסטינית.

 

יחידה 8200 פועלת בקדחתנות בכל הזירות שמאיימות על ביטחון ישראל: סוריה, חיזבאללה איראן - וכן, גם בשטחים הפלסטיניים. כקולקטיב, הפלסטינים מהווים מאגר פוטנציאלי להוצאת פיגועים נגד תושבי ישראל, איום שחיל המודיעין נותן לו מענה על-ידי סיכול פעילויות עוינות בשלבים מוקדמים. בכדי לסכל איומים אלה לפני שהם מתממשים נדרש מאמץ מתמשך סביב השעון לחשוף את הסודות שהאויב כה מתאמץ להסתיר מישראל מתוך נסיון לפגוע בה. כדי להשיג מידע זה נדרש המודיעין לעתים תכופות להפעיל מניפולציות, תחבולה ותחכום.

 

בשיח הציבורי הישראלי נחוצות פחות מניפולציות ופחות הצגה מעוותת של מאפייני יחידות צה''ל, ומנגד יותר שקיפות לגבי העומדים מאחורי מכתב זה, ויותר הערכה למלאכה החשובה שעליה עמלים ימים ולילות הקצינים, החיילים והנגדים של יחידה 8200.

 

אלוף במיל' עמוס ידלין, ראש אמ"ן לשעבר, עומד בראש המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS)

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
עמוס ידלין
צילום: מוטי קמחי
מומלצים