שתף קטע נבחר
 

הסתיים הדיון על המע"מ; ההסתייגויות נדחו

אחרי הצבעות סוערות על מאות ההסתייגויות שהוגשו לחוק מע"מ 0%, סיימה ועדת הכספים של הכנסת את הדיונים. הדיונים יתחדשו ביום שני הבא. ח"כ משה גפני: "נפעיל את כוחנו לדחות את אישור החוק רחוק ככל האפשר"

ועדת הכספים של הכנסת סיימה היום (ב'), בתום דיונים סוערים , את ההצבעות על מאות ההסתייגויות שהוגשו לחוק מע"מ אפס. ההסתייגויות נדחו ברוב הקואליציוני, אם כי על האחרונות לא היה לקואליציה רוב - והן נדחו בגלל תוצאת תיקו (5:5), שכמוה כשלילת הנושא. התומכים היו רק נציגי יש עתיד והבית היהודי, כאשר נציגי הליכוד והתנועה נעדרו מההצבעות גם היום - כמו מרוב ההצבעות הקודמות. יצוין כי בבית היהודי מתנגדים לחוק, אך תומכים בו רק מכוח המשמעת הקואליציונית.

 

חוק המע"מ - כותרות נוספות בערוץ הנדל"ן :

 

לכל ההסתייגויות התבקשו לפחות הצבעות חוזרות אם לא דיונים חוזרים, אולם בפועל דיונים או הצבעות אלה לא התקיימו משום שנדרש אישור של הוועדה לכל בקשה. היה זה הליך טכני וקצר שגם הוא הסתיים היום. עם זאת, אין מדובר בסוף הדרך לקראת אישור החוק, כמקובל בחקיקה רגילה - כאשר בשלב זה הוועדה אמורה להצביע על אישור של כל סעיף בנפרד לקריאה שנייה ושלישית. למעשה, בחוק זה נראה כי הדרך לקו הסיום עדיין רחוקה מאד.

 

המכשול הבא באישור החוק נעוץ בדרישות האופוזיציה להכיר כ"נושא חדש" בכל תוספת או תיקון שהכניסה הממשלה בהצעת החוק, אשר לא היו הנוסח המקורי שעבר בקריאה ראשונה. לפי תקנון הכנסת, ההחלטה אם להכיר בנושא חדש היא בסמכות נפרדת של ועדת הכנסת הקובעת את סדרי עבודת הבית. הכרה בנושא חדש מחייבת דיון בוועדת הכספים - כך שרק לאחר דיוני ועדת הכנסת על כל נושא חדש שיאושר, תצביע הוועדה על החוק.

 

בוועדת הכספים מעריכים שוועדת הכנסת לא תתכנס לפני ובמהלך החגים. עם זאת, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) הודיע כי האופוזיציה תעמוד על כך שתימסר הודעה מראש על כינוס הוועדה לפני סיום הדיונים בוועדת הכספים; ולפחות 4 ימים לפני מועד הדיון בוועדת הכנסת. "נפעיל את כל כוחנו המשפטי וכישורינו הפרלמנטריים, לדחות את אישור החוק רחוק ככל האפשר", אמר גפני.

 

התיקונים המהותיים בהצעת החוק

הנושאים החדשים העומדים לדיון לגבי חוק מע"מ אפס, מבוססים בחלקם על תיקונים שהציע יו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי), בהסכמת האוצר. להלן התיקונים המהותיים ביותר:

 

  • הוספת קבוצות הרכישה לחוג הזכאים להטבת מע"מ אפס (שנתקלת גם בהתנגדות הקבלנים).
  • הרחבת התנאי לזכאות של דירות בבנייה רוויה, גם על בנייה צמודת קרקע של 15 יחידות דיור בפרויקט הנבנה באזורי העדיפות הלאומית. הנהנים מהרחבה זו הם בעיקר תושבי ההתנחלויות.
  • הגבלת הזכאות להטבה בחוק מ-40 יום לאחר פרסומו ולמשך 7 שנים בלבד (במקום ללא הגבלת זמן בהצעת הממשלה), והפיכת החוק להוראה שעה בהתאם.
  • הנחיה לפיה הזכאי להטבה לא היה בעל דירה משלו ב-10 השנים שקדמו לרכישת הדירה בהטבה.
  • הרחבת הזכאות להטבה על מי ששירת בצה"ל פחות משנה ושוחרר מטעמי נכות.
  • הוראת מעבר לפיה הזכאות להטבה לא תחול על דירה שהוגשה לגביה בקשה להיתר לפי חוק התכנון והבנייה, לפני כניסת החוק לתוקפו.
  • הבאת התקנות הראשונות ליישום החוק לאישור ועדת הכספים תוך שבוע מפרסום החוק.

 

בינתיים סוכם היום לבטל את ישיבת הוועדה שנקבעה למחר (ג'), ולקיים את הישיבה הבאה ביום ב' הבא (22.9), שתוקדש לדיון מיוחד עם שר האוצר או בכיר באוצר מטעמו. הדיון יתמקד בנושאים החדשים ובבעיות המהותיות שמעורר החוק אשר עלו בדיוני הוועדה ובשיח הציבורי, כמו עלות החוק שהסעירה היום את הרוחות. לאחר מכן, אין לפי שעה החלטה על לוח זמנים של הוועדה באשר להליכי החקיקה.

 

מעבר לכל המכשולים הללו, אם הממשלה תעבור אותן, עדיין מצפה לה העימות הגדול במליאת הכנסת בהליך הקריאה שנייה. בהליך זה תחזור האופוזיציה ותעלה את מאות ההסתייגויות ותדרוש דיון והצבעה על כל אחת - בתקווה שתסחוף לצדה את מתנגדי החוק מהקואליציה.

 

יו"ר הוועדה אמר אחרי סיום ההצבעות כי "עכשיו יצטרך ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להכריע אם לקדם את החוק או לא. פניתי ליו"ר ועדת הכנסת והקואליציה, ח"כ יריב לוין (ליכוד), לכנס בשבוע הבא את הוועדה לדיון בנושאים החדשים - כדי שנוכל לאשר סופית את החוק. כינוס הוועדה תלוי כעת רק בו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גיל יוחנן
יו"ר ועדת הכספים של הכנסת, ח"כ ניסן סלומינסקי
גיל יוחנן
מומלצים