סקוטלנד עצמאית תגרום לסין כאב ראש גדול
בייג'ינג עוקבת מקרוב אחר משאל העם ההיסטורי באי הבריטי - ויש לה סיבה לדאגה. החשש הגדול: אזורים כטיבט, שינג'יאנג וטייוואן גם ידרשו עצמאות
רגע לפני שסקוטלנד הולכת לקלפיות למשאל עם היסטורי בשאלת עצמאותה, מדינה אחת בעולם עוקבת בעצבנות מהצד וחוששת שכמה אזורים שנמצאים בשליטתה יילכו בעקבות הסקוטים אם אלה יצביעו ביום חמישי הקרוב בעד עצמאות. למדינה הזו קוראים סין.
עוד חדשות בעולם :
זוועה באי: 2 בריטים נרצחו עם מעדר בתאילנד
דרוש: יריב רציני למלחמה בארגון טרור רצחני
הימין הקיצוני הפך ללשון המאזניים בשבדיה
לסין יש את כל הסיבות שבעולם להתייחס בחשדנות לרעיון של אזורים שמבקשים להתנתק ממדינת האם שלהם. המעצמה הקומוניסטית מתמודדת זה שנים רבות עם תסיסה בטיבט ובשינג'יאנג וכן עם האי טייוואן ה"סורר" שסין טוענת לריבונות עליו.
בשנת 2005 חוקקה סין "חוק נגד פרישה" שמאפשר לה להשתמש בכוח בטייוואן במקרה הצורך. החוק נתפש כאות אזהרה לנשיא טייוואן דאז צ'ן שואי-ביאן, שהרתיח את סין היבשתית כשקרא לערוך משאל עם על עצמאות האי.
"מכבדים את שאיפות הבריטים אבל שיישארו מאוחדים"
ראש ממשלת סין לי קצ'יאנג אמר במהלך ביקור בלונדון בחודש יוני שהוא מכבד את שאיפות העם הבריטי, אולם מקווה שבריטניה תישאר מאוחדת.
רשמית, משרד החוץ הסיני לא מתייחס או מגיב לנושא משאל העם הסקוטי בטענה שמדובר בעניין פנימי.
דיפלומט סיני אמר כי מבחינת ארצו, המשמעות של רוב למחנה "כן" לעצמאות סקוטלנד תהיה בסך הכול שגריר נוסף שצריך לאייש. אלא שבעבר סין לא גילתה סובלנות יתרה לתנועות למען עצמאות ברחבי העולם. בייג'ינג, למשל, עדיין לא הכירה בעצמאות קוסובו ב-2008 לאחר שזו התנתקה מסרביה.
בבייג'ינג חוששים מ"תקדים סקוטלנד"
"אם סקוטלנד מצביעה בעד עצמאות וזה מקובל על בריטניה, אז לסין אין סיבה להתנגד לה", אמר וואנג. לדבריו, כל זמן שסין לא מסכימה לערוך משאלי עם בטיבט או בטייוואן היא לא צריכה לחשוש מהאפשרות שאזורים אלה יהיו עצמאים. "התנאים פשוט לא קיימים בשביל שדבר כזה יקרה בסין", אמר וואנג.
התקשורת הממלכתית בסין דיווחה באחרונה בזהירות על משאל העם הסקוטי. העיתון "גלובל טיימס", טבלואיד רב השפעה שמתפרסם על ידי שופר המפלגה הקומוניסטית "יומון העם", הביע היום (יום ב') דאגה מהתקדים שיכולה ליצור סקוטלנד עצמאית במדינות אחרות, אולם לא הזכיר את שמה של סין.
"סין לא תשחק את המשחק שמשחקת בריטניה"
"כמדינה עם היסטוריה מורכבת ומיעוטים רבים, סין ודאי לא תשחק את המשחק שבריטניה משחקת", נכתב במאמר המערכת הסיני.
לפי דיפלומטים סינים, למרות הוויכוחים המרים שניהלו ביניהן סין ובריטניה בשנים האחרונות בנושא זכויות אדם ועתיד המושבה הבריטית לשעבר הונג קונג, סין מוקירה את בריטניה בשל תמיכתה הגדולה בסחר חופשי. ממלכה בריטית שמאבדת מכוחה ומשטחה הוא דבר רע לסין שנשענת רבות על ייצוא מוצרים מתוצרתה לבריטניה.
העיתונים הסיניים סיקרו בהרחבה את ההשלכות הכלכליות הגדולות לעצמאות סקוטית, וכמה כותבים תהו מדוע מדינה מצליחה כמו סקוטלנד - כחלק מהממלכה הבריטית - רוצה ליטול סיכון כה גדול ולהפוך לעצמאית.
שינג'יאנג: בית למיליוני אויגורים מוסלמים
מחוז שינג'יאנג הוא אזור רחב ידיים שגובל במרכז אסיה ומשמש בית למיליוני אויגורים שטוענים לקיפוח ולדיכוי אכזרי מצד השלטונות בבייג'ינג בעוד בני האן, הרוב המדינה, נהנים מזכויות יתר. בעבר נרשמו במחוז התנגשויות אלימות חוזרות ונשנות בין האויגורים לבין הרשויות ובני ההאן.
בעימותים שנערכו בבירת שינג'יאנג אורומצ'י בשנת 2009 בין אויגורים לבין בני האן נהרגו כ-200 בני אדם. מאז נרשמו מקרי אלימות ספורדיים שדוכאו במהירות ובכוח רב על ידי יחידות צבא.
טיבט: שורפים עצמם למוות במחאה
בשנים האחרונות ניסו הטיבטים להעלות את המודעות הבינלאומית למאבקם לאוטונומיה על ידי נזירים טיבטים שהציתו את עצמם. בחמש השנים האחרונות העלו עצמם באש 125 טיבטים, כך לפי הארגון "טיבט החופשית", שבסיסו בלונדון.
סין מנסה להילחם משפטית בתופעה על ידי העמדה לדין של חשודים בעידוד הנזירים להצית עצמם. סין מכחישה בתוקף כי היא פוגעת בזכויותיהם של הטיבטים, ואף טוענת כי תנאי חייהם השתפרו.
טייוואן: המחוז המורד
המפלגה הקומוניסטית השלטת בסין מחשיבה את טייוואן למחוז מורד ומעולם לא פסלה את האופציה של שימוש בכוח כדי להשיב לידיה את האי אחרי שהשתלטה על סין היבשתית בתום מלחמת האזרחים ב-1949.
בשנים האחרונות, הקשרים הכלכליים בין שני הצדדים התרחבו, ואחרי שישה עשורים של נתק הסכימו סין וטייוואן בפברואר השנה על פתיחת נציגויות רשמיות בהקדם האפשרי.
השם הרשמי של טייוואן הוא "הרפובליקה של סין". שטחה של טייוואן הוא 36 אלף קמ"ר, בערך פי אחד וחצי מגודלה של ישראל, אולם חיים בה כ-23 מיליון תושבים, מה שבהחלט הופך אותה לאזור צפוף. היא כוללת את האי המרכזי טייוואן, ועוד כמה איי לוויין הסובבים אותו. המדינה מתנהלת עם שלטון דמוקרטי, רב-מפלגתי. הדת המקומית מגוונת, והזרם המוביל את המקום הוא הבודהיסטי, שנוטה להתערבב בזרמים מזרחיים נוספים.