שתף קטע נבחר
 

האח הגדול: מותר להתקין מצלמות בבניין?

האם אפשר להתקין מצלמות אבטחה בבית המשותף, מתי נחשב הצילום אקראי ופוגעני וכיצד ניתן להימנע מתביעה בגין פגיעה בחוק הגנת הפרטיות?

תלונות בעניין תמונות המתפרסמות ברשת ללא אישור המצולם, הפכו כבר כמעט לעניין שבשגרה. אחד המקורות לתמונות אלה הוא מצלמות האבטחה, המפוזרות במקומות ציבוריים רבים. נשאלת השאלה מה דינן של מצלמות אבטחה בבית המשותף ומי, אם בכלל, רשאי להתקינן ולעשות בהן שימוש?

 

מדריכים נוספים במדור "שכנים שכנים ":

 

לצד זכותנו לשמור על רכושנו, זכות בסיסית לכל אחד מאיתנו, קיימת הזכות לשמירה על כבודנו ופרטיותנו. חוק יסוד: כבוד האדם וחרותו, קובע כי במסגרת הזכות לכבוד, נמצאת זכותו של כל אדם לפרטיות ולצנעת חייו. חוק הגנת הפרטיות מורה כי פגיעה בפרטיותו של אדם, היא בין השאר, צילום אדם כשהוא ברשות היחיד.

 

הפסיקה הרחיבה את ההגדרה "רשות היחיד" והחילה אותה גם על מצבים שבהם האדם מרגיש או רשאי לחשוב שהוא ברשות היחיד, כמו במעלית או בחדר מדרגות מבודד. הרציונל העומד בבסיס הרחבה זאת והמשותף למקומות מסוג אלה, היא האפשרות כי אדם יחשוב שהוא לבד ואז ייטיב את בגדיו או לא ייזהר בתנוחות ובתנועות בהן הוא נזהר בפני אחרים.

 

בגלל הרגישות הרבה והזהירות שיש לנקוט בכל הקשור בכבוד האדם ופגיעה בו, הן המחוקק והן הפסיקה יצרו את האיזון המאפשר להגן על הרכוש. לפיכך, מורה חוק הגנת הפרטיות כי הגנה נגד תביעה בגין חוק זה או בגין לשון הרע, תהיה למי שלכאורה "פגע בפרטיות", אם הפגיעה נעשתה כדי להגן על עניין אישי וכשר של הפוגע מצד אחד; ומאידך, נעשתה שלא לצורך פרסום ברבים, אלא ברשות הרבים ובאקראי.

 

אלו מילים הנראות "גבוהות", אך למעשה הן פשוטות. ניתן להתקין מצלמות אם הן מיועדות להגן על עניין אישי וכשר, לפיכך שהרכוש המשותף בבית הוא ודאי עניין אישי לדיירי הבית וודאי ענין כשר, משמע שבתנאים מסוימים ניתן יהיה להתקין מצלמות בשטחי הרכוש המשותף.

 

מה זה צילום אקראי?

מומלץ להתקין את המצלמות באופן שימנעו מלצלם את הנעשה ברשות היחיד, כלומר להימנע מצילום דירת השכן. לכן, לא כדאי להתקין מצלמות במעלית ולא בחדרי שירותים. בנוסף לא להתקין מצלמות בפינות מבודדות, בהן ניתן להרגיש לבד ושאין בהן חפצים או ציוד הדורשים שמירה מיוחדת או השגחה וכן בפתח דירה של אחד השכנים.

 

כדי לצמצם את תחושת ה"לבד", מומלץ להתקין יחד עם המצלמות שלטים ברחבי הרכוש המשותף המכריזים כי מותקנות מצלמות ברחבי הבית ו/או החצר. כאמור, חל איסור לפרסם את הצילום ברבים, ולכן לא ניתן להקרין את הסרטים ולהציגם ברבים ומינימום רבים הם שניים.

 

על כן, אם רוצים להימנע מתביעת נזיקין בגין צילום אסור, ראוי כי ייקבע מראש נוהל שימוש בסרטים. לדוגמא, מתי ניתן יהיה לצפות בסרטים או במידה ובחלוף פרק זמן מסוים בו לא היה צורך לצפות בהם לאחר שלא אירע כל נזק, יש למחוק את הסרטים.

 

באשר לדרישת ה"אקראי", יש להתקין מצלמות בזווית אל חלל השטחים הציבוריים, מתוך זהירות שלא להתמקד דווקא בפינה בה נעשה שימוש רק על ידי משפחה אחת או אנשים מסוימים ולא כלל הציבור. כיוון לחניה, לתיבת דואר או למחסן מסוימים, יהוו הפרה להגנה של צילום אקראי. כמו כן, כדי לא לעבור על הוראות חוק האזנת סתר, לא כדאי להתקין מצלמות עם יכולת הקלטת קול, אלא רק את אלה המצלמות תמונות או סרטים אילמים.

 

התקנת מצלמות אינה מהווה הוצאה כספית גבוהה ויכולה להיכלל בסמכות נציגות הבית, מה גם שמדובר בהתקנת מצלמות ברכוש המשותף אשר ניהולו מסור לידי הנציגות. ואולם, מאחר שמדובר בנושא רגיש, כדאי שההחלטה להתקין מצלמות בבית המשותף תתקבל באסיפה כללית, ולפחות בהסכמת רוב בעלי הדירות בבית.

 

הכותב הוא שותף בכיר במשרד עוה"ד ד"ר מילר ושות . הכתבה אינה תחליף לייעוץ משפטי אלא כללית בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מישל דוט קום
אילוסטרציה
צילום: מישל דוט קום
עו"ד ד"ר אופיר מילר
מומלצים