סוף עונת השזיפים: 2 מתכונים
אצל הירקן של מיכל וקסמן מסרבים להיפרד מפירות הקיץ. היא לוקחת בשתי ידיים את אחרוני השזיפים ומכינה מהם צ'אטני מתובל וגם סלט טבולה עם פריקה ושזיפים שישמח להשתלב על שולחן החג בראש השנה
יוון, אירועי פתיחת שנה ושלל הפקות משפחתיות גרמו לי להיעדר בצער רב משוק שישי בבוקר שממלא את הבית בירקות ופירות טריים מאין כמוהם, ואת המחשבות בשלל עניינים שמתחשק לי לבשל.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
- מבורכת: שנה טבעונית ומתוקה
- שמרים ולא מפחדים: סדנת האפייה של ארז קומרובסקי
- שביל סודות התפודים: 4 מתכוני תפוחי אדמה צלויים
אצל הירקן השכונתי דועך הקיץ לאיטו והסתיו נותן אותות ראשונים בדמות גויאבות עזות ריח, אשכולות של תמרים כתומים קשים כאבן שמבשילים לאיטם והופכים רכים ושחומים, פקעות ראשונות של שומרים, אפרסמונים כתמתמים חיוורים שלא הספיקו לגדל טעם ושזיפים (דומים) סינים צהבהבים, מנומרים בכתמים חומים. פה ושם שרידי אפרסקים עצובי מרקם והמון המון שזיפים בסגול, אדום, כתום וצהוב שכמו מסרבים להיפרד, מתריסים בצבעי הקיץ שלהם ומכריזים כמו השלט הכי בולט בחלון הראווה: "סוף עונה! הזדמנות אחרונה בהחלט!".
צ'אטני שזיפים מתובל
כבר הזכרתי פה לא פעם שאני מכורה להכנת ריבות, אבל הרבה פחות לאכילתן. הצ'אטני הזה - מתוק, מלוח, מתובל, חמצמץ וחריף במידה - יש בו מבחינתי את הסיפוק שברקיחת ריבה וגם את האושר הגדול שבזלילתו לצד בשרים צלויים קרים או חמים, גבינות עזות טעם או סנדוויצ'ים של כל אחד מהשניים או שניהם יחדיו.
אפשר לגוון בטעם ובתיבול, העיקר שתשמרו על האיזון הנכון. תכינו הרבה ותשמרו בצנצנת במקרר. סופעונה, תיכף נעלמים.
המרכיבים:
500 גרם שזיפים אדומים בשלים מגולענים, חתוכים לפלחים עם הקליפה1 שאלוט קצוץ קטן
1 שן שום מגוררת
2 ס"מ ג'ינג'ר טרי מקולף ומגורר
2 צ'ילי אדומים, קצוצים קטן (או פחות, תלוי כמה חריף אוהבים)
3/4 כוס סוכר
1/4 כוס חומץ יין לבן או חומץ שרי
1/4 כפית קינמון
2 תרמילי הל כתושים
1/2 כפית זרעי כוסברה כתושים
קורט מלח ים
קורט פלפל שחור גרוס טרי
אופן ההכנה:
- מערבבים את השזיפים עם כל יתר המרכיבים בסיר כבד.
- מביאים לרתיחה מעל להבה גדולה ביותר. מבשלים ברתיחה עצבנית עד שאי אפשר יותר, ומתחיל להידבק לתחתית הסיר.
- מנמיכים להבה וכן הלאה, עד שהצ'אטני מסמיך (בערך 20 דקות).
- מקררים לטמפרטורת החדר. שומרים בצנצנת במקרר.
טבולה פריקה ושזיפים
סלט דגנים מהיר ומספק, שיש בו שילוב משמח של טעמים וצבעים. כארוחה בפני עצמו או כתוספת לצלי או לבשר צלוי. נארז יופי לפיקניק או לבילוי כמעט אחרון על חוף הים.
המרכיבים:
לפריקה:
1 כוס פריקה
קורט מלח
2 כפות שמן זית
לסלט:
2 שזיפים אדומים מגולענים, חתוכים לקוביות קטנות
2 שזיפים צהובים מגולענים, חתוכים לקוביות קטנות
1 בצל סגול, חתוך לקוביות קטנות
1 פלפל ירוק חריף, קצוץ קטן
1/2 צרור פטרוזיליה קצוצה
1/2 צרור כוסברה קצוצה
מיץ סחוט מ-1/2 לימון או ליים עסיסיים
מלח ים
שמן זית בנדיבות
אופן ההכנה:
- מכינים את הפריקה: מערבבים פריקה, שמן זית ומלח בסיר. מלהיטים את הפריקה מעל להבה גדולה ביותר. מוסיפים 1/4 1 כוסות מים. מכסים ומביאים לרתיחה. מנמיכים להבה ומבשלים מכוסה כ-12 דקות, או עד שהפריקה רכה אבל עדין נגיסה.
- מורידים מהאש, ומניחים לפריקה לעמוד מכוסה בסיר 10 דקות נוספות. מקררים את הפריקה לטמפרטורת החדר.
- מכינים את הסלט: שמים את הפריקה המבושלת בקערה. מוסיפים שזיפים, בצל, פלפל חריף וירוקים ומערבבים. מוסיפים מלח ים, מיץ לימון או ליים ושמן זית. מערבבים ואוכלים.
לבלוג האוכל
של מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים" ו"טעמים ראשונים"
לכל הטורים של מיכל וקסמן