שתף קטע נבחר

מסע מצולם אל תוך הזיכרון

משפחות שכולות שאיבדו את יקיריהם לפני שנים בסיטואציות קשות ובתקופות שונות יוצאות למסע בליווי מצלמות. פרויקט "משפחות עורכות זיכרון" עוזר להן לנסח מחדש את האבל והאובדן דרך סרט הנצחה. שירים שנכתבו על ידי הנופלים ומשפחותיהם והולחנו על ידי תלמידי בית ספר רימון יוצגו הערב (ג') ברמת השרון. הכניסה חופשית

בארבע השנים האחרונות אני נמצא במסע מיוחד מאד, מסע רגשי אל תוך כאבם של אחרים, מסע שבמסגרתו הופכים את כל האבנים ונוברים בזיכרון. המסע הזה נקרא "משפחות עורכות זיכרון", ומשתתפים בו בני משפחות שכולות שאיבדו את יקיריהם לפני שנים בסיטואציות קשות ובתקופות שונות. אותן משפחות שמשתתפות בפרויקט יוצאות למסע בליווי מצלמות, מסע שעוזר להן לנסח מחדש את האבל והאובדן דרך סרט הנצחה.

 


"בהיותי אח שכול בעצמי, אני מבין את הקושי הרב שטמון ברענון הזיכרונות הישנים"

 

המסע הזה הוא קשה ביותר, בהיותי אח שכול בעצמי, אני מבין את הקושי הרב שטמון ברענון הזיכרונות הישנים, בקריאת המכתבים, צפייה בתצלומים ובחפצים שהשאירו אחריהם בני המשפחה כמו שעון או דיסקית. אנו נוטים לאחסן את אותם חפצים במקום סגור ולשמור עליהם מכל משמר, אך לא רק הם נשמרים במקום סגור, אלא גם הזיכרון והכאב על האובדן שמודחקים אל מעמקי הנפש. ההשתתפות בתהליך היצירה מאפשר למשתתפים, כל אחד בדרכו, לפתוח את המקומות הסגורים הללו ולקיים מסע רגשי אל תוך הזיכרון.

 

ניסוח מחודש של אובדן ממקום מחוזק

העובדה שאני עצמי מתמודד עם השכול, בנוסף להיותי מנחה סדנאות בתחום הקולנוע הדוקומנטארי הובילו אותי ליזום את הפרויקט המיוחד שמשלב בין שני התחומים. "משפחות עורכות זיכרון" אינו פרויקט טיפולי אלא תהליך יצירתי ארוך טווח שכולל תהליכים אישיים של המשפחות לניסוח מחודש של אובדן ממקום מחוזק. המשתתפים מקבלים הזדמנות לצאת למסע רגשי משמעותי ואליהם מתלווים בני המשפחה וחברים, ובמהלכו פוגשים אנשים, זיכרונות, מקומות ואירועים המרכיבים את תמונת חייו של בן המשפחה לאחר מותו.

 

קטע מסרט זיכרון של גליה טל מיקא על אביה, "לא זוכרת את אבא":

 

 

הפרויקט אינו יכול להתקיים ללא סיוע של מתנדבים תומכים, ויש הרבה מהם, במאים, צלמים, מוסיקאים, גופים ועורכים מקצועיים הפועלים בהתנדבות מסייעים בליווי מקצועי של המשתתפים. ההשתתפות בו מעניקה לנו, המנחים והגופים השותפים, תחושה של עשייה נכונה. תחושה של הישג וחיבור למהות התפקיד שלנו כמרכז קהילתי וכארגון יד לבנים ברמת השרון.

 

השנה הרחבנו את שיתוף הפעולה שלנו ויצרנו קשר עם בית הספר למוסיקה 'רימון' דרך יהודה עדר, נשיא בית הספר. הצגנו בפני אנשי 'רימון' את הפרויקט וביקשנו סיוע בהלחנת הטקסטים של הנופלים ובני משפחותיהם, כדי שהם יהוו את הפסקול של הסרטים האישיים. יהודה, שרואה בתרומת בית הספר לקהילה ערך חשוב, גייס את תלמידי בית הספר יואב ארבל וגליה בן סדון להלחנת השירים, כאשר הוא מנחה, מסייע ותומך מהרגע הראשון.

 

המפגש הראשון של יהודה, יואב וגליה עם המשפחות התקיים לפני כשלושה חודשים, מפגש מרגש ומיוחד שבמסגרתו המשפחות העבירו את הטקסטים של הנופלים. התלמידים המוכשרים של 'רימון' שמרו על עיקרי הטקסטים שקיבלו וערכו שינויים מזעריים בלבד וכך נוצרה חוויה של שיתוף והשירים התקבלו בהתרגשות גדולה בקרב המשפחות. אין ספק שהתרומה של 'רימון' לפרויקט 'משפחות עורכות זיכרון' היא גדולה ומעצימה עבור המשפחות.

 

8 משפחות לוקחות חלק בפרויקט השנה בשתי מסגרות נפרדות, 5 משפחות בשיתוף של יד לבנים ו-3 מהן בשיתוף משרד ראש הממשלה. היום (ג') מתקיים אחד מרגעי השיא של הפרויקט בבית יד לבנים ברמת השרון - מופע סיכום מיוחד שבמהלכו יבצעו תלמידי 'רימון' את השירים שהלחינו ועיבדו בפני המשפחות השכולות וצפוי להיות ערב מאד מרגש. כולם מוזמנים.  

 

קטע מסרט זיכרון של פריאל חורש רוזן, "היום אני בן 20 ואני מרגיש שלא הספקתי כלום":

 

 

 

  • המופע 'משפחות עורכות זיכרון' מתקיים בבית יד לבנים ברמת השרון (ההגנה 8 רמת השרון) בשעה 19:30.  במופע יוצגו תקצירי הסרטים ושירים מתוך הסרטים שנכתבו על ידי הנופלים ומשפחותיהם והולחנו על ידי תלמידי רימון. הכניסה חופשית.


 

  • פרויקט 'משפחות עורכות זיכרון' מתקיים ביוזמת המרכז לתקשורת קהילתית ברשת מגוונים רמת השרון, בשיתוף יד לבנים, בית הספר למוסיקה רימון, משרד הביטחון ומשרד ראש הממשלה. למידע נוסף, תמיכה ובדיקה לגבי השתתפות בפרויקט  היכנסו.

 

  • הכותב הוא מנחה בתחום הקולנוע הדוקומנטרי, יוזם הפרויקט "משפחות עורכות זיכרון" ומנהל המרכז לתקשורת קהילתית מגוונים - מרכזים רב תחומיים רמת השרון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים