פריצת דרך ישראלית: השתלת תאי לבלב שמרפאת סוכרת
מדענים ישראלים הצליחו להשתיל תאי לבלב המייצרים אינסולין - ופוטרים מהצורך בהזרקות עבור חולי סוכרת. השתלות קודמות שנעשו בעולם נכשלו, אך מתקן חדש שפותח מגן כעת על התאים מפני תקיפה של מערכת החיסון ומספק להם חמצן. התקווה היא כי החולים יירפאו מהמחלה למשך כעשור לפחות
תקווה ישראלית לחולי סוכרת: חוקרים ישראלים פיתחו מתקן להשתלת תאי לבלב, המרפא את חולי הסוכרת למשך שנים ומשחרר אותם מהצורך להזריק אינסולין.
עד כה נכשלו מרבית הניסויים של קבוצות מחקר אחרות להשתלת תאי לבלב, משום שהם מתו בגוף לאחר שמערכת החיסון תקפה אותם ובשל היעדר חמצן להזנתם.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
כתבות נוספות על סוכרת:
האם ניתן לרפא לחלוטין סוכרת? 7 עובדות
האם יש קשר בין לחץ נפשי להתפרצות סוכרת?
להתמודד עם המתוק: 10 דרכים לחיות עם סוכרת
חולי סוכרת סוג 1 (סוכרת נעורים) ורבים מחולי סוכרת 2 נאלצים להזריק פעמים רבות מדי יום אינסולין, או להתהלך עם משאבת אינסולין, משום שהלבלב המייצר את ההורמון פסק מלתפקד. כל שינוי ברמת הסוכר עלול לסכן את חייהם, לכן עליהם לבצע כשבע בדיקות סוכר מדי יום, בנוסף להזרקות האינסולין.
בשנים האחרונות בוצעו ניסויים בהשתלות תאי לבלב, אולם אלה כשלו כאמור משום שתאי הלבלב, הזקוקים לחמצן רב לצורך תפקודם, מתו בגוף לאחר שמערכת החיסון זיהתה אותם כפולשים זרים וחיסלה אותם.
בהשתלות התאים שהצליחו בכל זאת, שרדו תאי הלבלב שהושתלו זמן קצר בלבד.
חברת BetaO2 הישראלית עובדת על הפיתוח הנקרא BetaAir זה 12 שנה, והתוצאה: מתקן המושתל מתחת לעור, שבו מצויים כ-300 אלף תאי לבלב שמוצו מתורם שנפטר.
מכל לבלב ניתן למצות כמות כזו, המספיקה לייצור מכשיר אחד, והדבר נעשה במספר מצומצם של מרכזים רפואיים ברחבי העולם.
וכך זה עובד: מאות אלפי תאי הלבלב מוחדרים למכשיר, כך שהם מוגנים מפני מערכת החיסון, שאינה יכולה לתקוף אותם. בנוסף, מחובר המתקן הזעיר לצינורית שדרכה מוזרם חמצן לתאים, דבר המאפשר לתאים לשרוד שנים רבות. המשתמש צריך להזריק אוויר אל המתקן אחת ליום ובמשך כמה שניות, כדי שהחמצן יעבור אל התאים.
עד כה נוסה הפיתוח על חיות מעבדה ועל אדם אחד החולה בסוכרת. הבדיקות הראו כי התאים הצליחו לשרוד במשך כל תקופת הניסויים, ולא יצרו תגובה חיסונית הרסנית של מערכת החיסון. בנוסף, הצליחו התאים לשחרר אינסולין בכמות מספיקה הפוטרת מהצורך בהזרקות.
"זוהי פריצת דרך שתרפא את חולי הסוכרת כל זמן שהמכשיר בגופם יפעל", אומר ל-ynet ד"ר דן גלוון, מנכ"ל קרן ההשקעות "אורום" ויו"ר beta o2 הרמת-גנית שפיתחה את המוצר. "הצלחנו ליצור לראשונה סביבה המוגנת מפני מערכת החיסון, מאפשרת לנוטריינטים להיכנס לתאים ולהזין אותם, ולספק לתאים חמצן. להערכתנו, המטופל יהיה פטור מאינסולין לפחות למשך תשע שנים.
"יש לנו עוד דרך ארוכה, אבל אנחנו אופטימיים לאור התוצאות עד עכשיו. עבדנו 12 שנים על הפיתוח הזה, שאין לנו ספק שיעניק לחולי הסוכרת חיים חדשים בלי הזרקות, עם איכות חיים של אדם בריא. זו בשורה גדולה מאוד לחולים".
בקרוב תתחיל החברה בניסוי רחב היקף באחד המרכזים הרפואיים הגדולים בעולם, אופסולה הנמצא צפונית לשטוקהולם, שם נצבר ניסיון רב בהשתלת תאי לבלב.
בחברה מקווים שאם גם שם יתקבלו התוצאות בהצלחה, ניתן יהיה להתחיל בשיווק המכשיר ברחבי העולם.