אוניברסיטת ת"א: 150 עובדות ניקיון התאגדו
העובדות, רובן תושבות רמלה, לוד וג'סר א-זרקה, מבקשות לפתוח במו"מ בטענה לפגיעה בתנאי העסקתן: הפרשות חלקיות, העדר תוספת סיכון, וניכוי הפסקת האוכל משכרן, שעומד על 25 שקל לשעה. במקביל, ההסתדרות, שאפילו היא העסיקה עובדי קבלן, תצמצם את התופעה
לכתבות נוספות בערוץ קריירה :
בזכות האינטרנט: יותר עובדים מתאגדים
עובדי פרטנר ו-SAP התאגדו בהסתדרות
באוניברסיטה מועסקות כ-150 עובדות ניקיון, באמצעות חברת הקבלן ISS. רוב העובדות הינן נשים מבוגרות, תושבות רמלה, לוד וג'סר א-זרקה. מכוח לעובדים נמסר כי למעלה משליש מהעובדות התאגדו במסגרת הארגון וכי הוועד היציג הודיע על כך להנהלה.
לטענת העובדות, הן סובלות מפגיעה בזכויותיהן, בהן הפרשות חלקיות של הזכויות הסוציאליות, העדר תוספות על עבודה בבניינים המצויים בשיפוץ, ניכוי של חצי שעה משכרן לטובת הפסקה וכן שכר נמוך שעומד על 25 שקל לשעה. כמו כן הן טוענות, כי התנאים שלהן הורעו במהלך השנה החולפת ובמקום עבודות של ניקיון כללי - הן נדרשות כעת למטלות ניקוי יסודי נוספות על חשבון הספק העבודה שלהן.
בנוסף קובלות העובדות על כך שהן אינן מקבלות תוספת סיכון למשכורת. זאת, על אף שעבודתן כוללת טיפוס על סולמות, ועבודה עם חומרים מסוכנים במעבדות האוניברסיטה - עם כפפות מטבח רגילות. מלכה בוטבול, החברה בוועד העובדים, מספרת כי "אין אפשרות לנקות מבלי לגעת בשקיות עם חומרים עלומים. אף אחד לא חושב לשתף אותנו או לספק פתרון".
לעובדות יש גם טענות כלפי האוניברסיטה. "התחושה היא שאנחנו כלי, מכשיר לניקיון לכל דיכפין", הוסיפה בוטבול, "אנחנו כפופות גם לקבלן, גם לאבות הבית וגם לכל מרצה שרוצה בכך, מבלי להתחשב בהספק העבודה שאנו מחויבות אליו". עוד היא ציינה, כי "עד עכשיו היינו שקופות, עכשיו אנחנו 'עובדות ניקיון'. נאבק עד שנוכר פשוט כעובדות".
גם אגודת הסטודנטים באוניברסיטה, שמנעה בעבר פיטורי עובדות ניקיון במקום, סייעה לעובדות במאבקן. יעל סיני, רכזת מטה מרכז בכוח לעובדים, שעוסקת רבות באיגוד עובדי קבלן, מסרה כי "המאבק מעורר ההשראה של העובדות ואגודת הסטודנטים כנגד פיטורי העובדות, עובר היום שלב אחד קדימה - שלב של הכרה בעובדות הניקיון ה'שקופות' כשותפות לגיטמיות למשא ומתן על זכויותיהן הבסיסיות".
בעבר הודיעה ההסדרות הלאומית כי הקימה ועד יציג בחברת ISS ואף חתמה על הסכם קיבוצי עם ההנהלה - אולם הממונה על יחסי העבודה במשרד הכלכלה, שלמה יצחקי, סירב לרשום את ההסכם בעקבות עתירת קו לעובד נגד ההסכם, בטענה שההסכם קיפח את זכויות העובדים.
מדובר בוועד עובדי הקבלן השני במספר במוסדות אקדמיים, לאחר שכ-100 עובדות הניקיון באוניברסיטת בן גוריון התאגדו בשנת 2008 במסגרת כוח לעובדים. לפני מספר חודשים הן אף הכריזו על סכסוך עבודה, לאחר שההנהלה החליטה להחיל עליהן את ההסכם הקיבוצי שנחתם בין ההסתדרות לאוצר.
גם ההסתדרות העסיקה עובדי קבלן
במקביל, ההסדרות הודיעה היום כי עובדי הניקיון ברשת החברה למרכזי תרבות וספורט (מת"ס), יעברו להיות מועסקים בהעסקה ישירה. זאת בעקבות הנחיית יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן. מת"ס היא חברה בת של ההסתדרות, המפעילה שבעה מתחמי קאנטרי קלאב ברחבי הארץ.
מההסדרות נמסר כי נמסרה לקבלן השירות הודעה בנושא וכי החל תהליך ההעברה בפועל של עובדות ועובדים להעסקה ישירה בחברה.
לפני מספר שבועות הורה ניסנקורן לקלוט בהעסקה ישירה גם את עובדות השיווק ברשת הדיור המוגן, משען. במקביל הוא ביקש ממנכ"ל חברת העובדים של ההסתדרות, לבחון מחדש את מתכונת ההעסקה של העובדים בחברות הבת, שעדיין לא מועסקים באופן ישיר.