שופט לעובדי ח' חשמל: הציגו מתווה לעיצומים
עובדי חברת החשמל ביקשו לפתוח בעיצומים על רקע הפסקת המשא ומתן על רפורמה בחברה, אולם בית דין לענייני עבודה הבהיר כי אין בכוונתו לאשר עיצומים ללא הגבלה וביקש מהם לפרט בדיוק מהם הצעדים שבהם הם מתכוונים לנקוט. הוא גם דרש שימנעו משיבושים באספקת החשמל למשק
בית הדין האזורי לענייני עבודה בחיפה דן היום (ג') בבקשת עובדי חברת החשמל לפתוח בעיצומים על רקע הפסקת המשא ומתן על רפורמה בחברה. השופט ביקש מעובדי החברה להציג בפניו בימים הקרובים את הצעדים שבהם הם מתכוונים לנקוט ולהימנע מצעדים שיגרמו לשיבושים באספקת החשמל למשק.
- הרפורמה בחברת החשמל: 50 אלף לכל עובד
- חברת החשמל פיצתה לקוחות ב-4.4 מיליון שקל
- ככה לא עושים רפורמה בחברת החשמל / דעה
כמו כן, ציין השופט כי למדינה ולהנהלת החברה תינתן האפשרות להגיב לצעדים המוצעים וביום שישי בבוקר הוא יקבל החלטה בנוגע לאופי הצעדים שבהם יוכלו עובדי החברה לנקוט ולמשך הזמן שבו יוכלו לנקוט בהם.
לפני כשבוע הגיש מנהל רשות החברות הממשלתיות, אורי יוגב, הצעה סופית לעובדי חברת החשמל בנוגע לרפורמה בחברה. על פי הצעתו, שעובדי חברת החשמל קיבלו 30 יום להסכים לה או לדחות אותה, העובדים יסכימו למכירת תחנות כוח, להנפקת 15% מהמניות בבורסה, לצמצום של 1,700 תקנים קבועים ולוויתור על הטבת חשמל חינם ובתמורה יקבלו העובדים הנשארים מענק בסך 50 אלף שקל, תוספת של 1,000 שקל לפנסיה ופיצוי כספי בשווי של 50% מהטבת חשמל חינם.
השופט הכיר בעובדה שלעובדי חברת החשמל יש זכות לעשות שימוש בכלי היחיד שעומד לרשותם - שהוא כלי העיצומים - אך הבהיר כי אין בכוונתו לאשר עיצומים ללא הגבלה.
הדיונים בנושא נמשכים כבר כמה ימים. במהלכם התבטא מנכ"ל חברת החשמל, אלי גליקמן, בחריפות כנגד התנהלות המדינה בנושא הרפורמה וציין כי ללא רפורמה חברת החשמל תידרש לצעדי קיצוץ קשים בשל החוב הכבד שצברה, בהיקף של כ-70 מיליארד שקל.
"חברת החשמל עדיין חושבת כחברה לאומית אחראית שדואגת קודם כל לספק חשמל לאזרחיה ורק אחר כך על מצבה הפיננסי. אין חברות כאלו", אמר גליקמן. "הנחת העבודה של חברת החשמל היא שהמדינה מאחוריה. הגענו למצב שמדינת ישראל היא הבעלים של החברה. יש אסטרטגיית 'יהיה בסדר'. המשמעות של 'יהיה בסדר' היא מסוכנת ואנחנו יודעים זאת ממקומות אחרים.
"וכך הגענו לגרעון וחוב של 70 מיליארד שקל. רובנו לא מבינים את המשמעות. זה חוב ברמה של מדינות ולא ברמה של חברות. אנחנו חושבים שזו אסטרטגיה לא נכונה. היא מסוכנת מאוד וזה ממש לא בסדר שמביאים חברה למצב הזה".
גליקמן טען בפני השופט כי הרפורמה הכרחית לחברת החשמל בגלל המעבר ההדרגתי לייצור חשמל על ידי גורמים פרטיים. "כבר היום יש בין 18% ל-20% ייצור פרטי במדינה. בעוד שנה תיכנס לפעולה תחנת הכח דליה ויחד עם החשמל הירוק מגיעים ל-30% עד קיץ 2015. בית המשפט צריך להבין – הכנסות חברת חשמל מגיעות מייצור – 60%-70%. לוקחים לחברה בהסכמה 30% מהייצור. המשמעות היא אובדן של 20% מההכנסות. יסבירו לי מומחי האוצר איך חברה עם 70 מיליארד שקל חוב יכולה להקטין חוב אם היא מאבדת 20% מההכנסות שלה בעוד שנה?
"איך מישהו אחראי יכול לתת יד לדבר הזה? אנחנו עומדים בפתחה של שערורייה! אומרים לנו – תתייעלו ויש לנו שרשרת התייעלות גדולה, אבל ידי כבולות. לפני מספר חודשים עצר בית המשפט החלטות שלי וגם כאשר אני מנסה להתייעל – ידי קשורות. איך אני אמור לנהל חברה כשאני לא אחראי להכנסות ולהוצאות?", אמר גליקמן.
משרדי חברת החשמל בת"א
מומלצים