שתף קטע נבחר

 

אחרי חידוש הירי: "לא נישאר בחג בדרום"

21 ימי שקט הסתיימו בירי לאשכול. בעלת מכולת שספגה פצמ"ר במבצע כבר הודיעה כי בראש השנה לא תהיה בעוטף עזה: "ככה מתחילים טפטופים. אנשים פוחדים". יוזמת נחל עוז לחיזוק הקיבוץ: הקמת מכינה קדם-צבאית

הם שבו לעוטף עזה, החזירו את ילדיהם ללימודים, נהנו משבועות נדירים של שקט - ואז הירי חזר אמש (ג'). יממה לאחר נפילת הרקטה במועצת אשכול, לראשונה מאז סיום מבצע "צוק איתן", חוששים התושבים מחזרתו של המצב שבו חיו במשך שנים רבות - ורבים מהם החליטו להעביר את החג מחוץ לטווח הפצמ"רים. בניגוד לשנים עברו, בקיבוצים באזור לא יזמו אירועי חגים, כמו ארוחות חג משותפות, שיגרמו לתושבים להישאר.

 

"יש הרבה משפחות שלא רוצות להיות פה", אמר דני כהן מעין השלושה. "יש הרבה חששות, גם בלי קשר לירי שהיה אתמול. אנשים חוששים מהתוכניות של חמאס וכמה משפחות החליטו לא לעבור פה את החג. השנה המסיבה המסורתית שאנחנו מקיימים תהיה מאוד מצומצמת. אם בשנה שעברה היו כ-150 איש, השנה יהיו כ-60. אנחנו נאכל בקיבוץ אבל נישאר בבית, עם המשפחה".

 

קב"ט אשכול: "התושבים מפוכחים"    (צילום: אורי דוידוביץ', אסי כהן ורועי עידן)

קב"ט אשכול: "התושבים מפוכחים"    (צילום: אורי דוידוביץ', אסי כהן ורועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אחת מאלו שלא צפויות להיות בדרום במהלך ראש השנה היא סילביה אורשחובסקי, בעלת המכולת בקיבוץ, שספגה פגיעה של פצמ"ר במהלך "צוק איתן". "אני הולכת לעשות את החג במקום אחר, אצל חברים", אמרה. "אנחנו דואגים ממה שיכול לקרות בראש השנה. עובדה שכבר התחיל ירי אתמול. ככה מתחילים טפטופים. אנשים מאוד פוחדים, אני רוצה להיות בטוחה".

 

רומי שחורי, תושבת נירים, תעשה את החג באילת עם משפחתה: "חשבנו להישאר בבית כי הבנות חזרו לשגרה. אבל הוחלט על הפסקת האש לחודש וזה יוצא בדיוק בראש השנה. אז חשבנו למה להיות פה? שחמאס יתפוס אותנו לא מוכנים? נעשה את החג רחוק ונארוז לכמה ימים. אם לא יהיה רגוע - נישאר שם. אחד הלקחים מצוק איתן היה לסמוך רק על עצמנו. אף אחד לא ידאג לנו. הייתה הפקרות לאורך כל המלחמה. גם אם יאמרו שיהיה שקט - אנחנו לא מאמינים".

 

בנחל עוז הודיעו עד כה 17 משפחות כי הן עוזבות את הקיבוץ או יוצאות לשנת חופש. חלק קטן מהן הודיעו זאת עוד בטרם הנפילה אמש. כך או אחרת, גם המשפחות שכן יישארו בקיבוץ יבלו את החג במקומות אחרים. "אנחנו עדיין פועלים לחיזוק החוסן החברתי, אבל אין ספק שעוד לא התאוששנו מהטראומה של מבצע צוק איתן", מספר דני רחמים, תושב הקיבוץ. "זה ייקח עוד זמן רב. משפחות לא יבלו את החג בבית, גם כי אין אצלנו אירוע מאורגן לקהילה אבל בעיקר בגלל החשש מהמצב הביטחוני".

 

בינתיים, במטרה לחזק את הקיבוץ, החלו בנחל עוז לפעול להקמת מכינה קדם-צבאית. "הקמנו צוותי חשיבה על מנת למצוא דרכים לחיזוק המקום, ומכינה קדם-צבאית יכולה להיות פתרון נפלא להמשכיות של הקיבוץ", ממשיך רחמים. "אנחנו נמצאים בשלבים מאוד מתקדמים וזה בהחלט שינוי מרענן שיכול להביא בשורה חיובית לקיבוץ. אנחנו זקוקים כרגע לסיוע של ראש הממשלה ואנשי משרדו".

 

ניקי לוי, קב"ט מועצת אשכול, אמר בראיון לאולפן ynet כי "התושבים מאוד מפוכחים וחלקם לא התייחסו לירי, זו שגרת החיים בעוטף עזה. יש ירי, הפסקות, ירי והפסקות. עכשיו היו 21 ימי הפסקה ואתמול היה ירי נוסף.

אנחנו סומכים על הצבא ומאמינים שאם וכאשר יצוץ משהו הצבא יידע לטפל בזה וידאג לשגרת חיים נורמלית".

 

הקב"ט אמר שהוא יישאר בחג בדרום: "יש כאלה שחוששים יותר ויש כאלה שחוששים פחות. אנחנו עוסקים בשנת הלימודים ובהיערכות לחגים ויודעים שיש חבר'ה ששמרו את החופשה המשפחתית לחגים ומנצלים את זה ולא יהיו כאן בחגים. אנחנו גם יודעים שיש חבר'ה שבגלל המצב, לפי הערכה שלהם, החליטו שהם לא רוצים להיות כאן בחגים וזה גם בסדר. אנחנו מבחינתנו עושים את מה שאפשר על מנת לאפשר שגרת חיים הכי נורמלית שאפשר כאן. אני נשאר כאן".

 

הרקטה התפוצצה אתמול בשטח פתוח סמוך לגדר המערכת במועצה האזורית אשכול. בחמאס הבהירו בתגובה כי לא ידוע על ירי שהתבצע לכיוון עוטף עזה וכי הארגון מחויב להפסקת האש. לאחר הירי הודיעו בחמאס שהם מתכוונים לעצור את מי שירה, ואכן כעבור זמן קצר העביר מסר לישראל כי עצרו את החוליה שביצעה את הירי, כנראה חברי ארגון סורר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
סריקות ליד הגבול עם עזה, אתמול
צילום: רועי עידן
מומלצים