שתף קטע נבחר

אזהרה: טיפול ל"ניקוי רעלים" עלול לגרום למוות

משרד הבריאות יוצא נגד הטיפול הפופולרי ל"ניקוי רעלים" לאחר שאישה שעברה טיפול כזה ("‬הידרוקולוניק")‬ סבלה מפגיעה בכליה ומניקוב המע. “ההליך לא משפר את מצב המעי ועלול להיות מסוכן”

אישה שעברה שטיפת מעיים למטרת "ניקוי רעלים" סבלה מנקב במעיים וכמעט מתה. משרד הבריאות מזהיר את הציבור מביצוע שטיפות מעיים שלא למטרות רפואיות. השיטה הפופולרית, שצברה מעריצים רבים בשנים האחרונות, עלולה לגרום לסיבוכים קשים ואף למוות, כך מזהיר המשרד.

 

"הידרוקולון תרפיה‭,"‬ ניקוי המעי הגס באמצעות מים, היא שיטה ידועה המתיימרת לשמש ל"ניקוי רעלים" שהצטברו כביכול במעי הגס כתוצאה מאורח חיים המודרני ובגלל תזונה לקויה. בשנים האחרונות צברה השיטה פופולריות רבה, ואלפי ישראלים עוברים טיפולים כאלה מדי שנה. לאחרונה אף פורסם כי כוכב הקולנוע ליאונרדו דיקפריו עובר שטיפות כאלה באופן קבוע.

 

הטיפול נעשה באמצעות מים מזוקקים בטמפרטורת הגוף המוחדרים למעי בלחץ, דרך פי הטבעת. הפרוצדורה אורכת כמעט שעה, ובמהלכה אמורה פסולת שהצטברה במעי להיפלט החוצה מהגוף. בחלק המקרים נטען כי יש לעבור כמה טיפולים עד להשגת המטרה המקווה. על פי הטענות, לאחר הטיפול יהיו המעיים נקיים מפסולת, איברי הגוף יפעלו באופן משופר ואפילו מערכת החיסון תתאושש.

 

אולם כעת מתברר כי הטרנד הבריאותי הזה עלול להיות מסוכן: לאחרונה התקבלה במשרד הבריאות תלונת אישה שעברה טיפול "הידרוקולוניק" ובעקבותיו פיתחה דלקת של המעי הגס עם סיבוכים קשים. האישה, שהייתה בריאה קודם לטיפול, סבלה בעקבותיו מניקוב של המעי ובעקבות זאת מזיהום נרחב, אשר גרם לה לפגיעה קשה בכליה.

 

בעקבות המקרה התבקשה המועצה הלאומית לגסטרואנטרולוגיה, תזונה ומחלות כבד, המייעצת למשרד הבריאות בתחום, לבצע בדיקה של הספרות הרפואית בנושא. המסקנות היו חד-משמעיות וברורות: לא רק שהטיפול אינו יעיל, הוא אף עלול להיות מסוכן.

 

"ברור שאין שום רעלים במעי ואף להפך, אוכלוסיית החיידקים שמתגוררת בו דרך קבע שומרת ומגינה עליו‭,"‬ אומר פרופ' זמיר הלפרן, יו"ר המועצה. "הטיפול המדובר, במקום להגן על המאזן הטבעי של החיידקים האלה, מחסל אותם ועלול לגרום נזק של ממש. שיפור בריאותי של מצב המעי אפשר להשיג באמצעות שיפור התזונה ולא באמצעות ניקוי מכני‭."‬

 

ראש שירותי בריאות הציבור של משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, הוסיף: "לא רק שבהליך המבוצע אין שום תועלת, יש בו גם סיכון של ממש. לכן אנחנו מציעים לציבור להימנע ממנו‭."‬

 

"שיטות לריפוי טבעי שמבוססות על שינויים תזונתיים וחוקנים שונים בתפיסת 'ניקוי רעלים',‬ אינן

נחשבות לטיפולים רפואיים מקובלים, ואין ראיות לגבי בטיחות ויעילות השיטה‭,"‬ אומרת דוברת משרד הבריאות, עינב שימרון-גרינבוים. "מדובר בהליך ממושך האורך ‭50-כ‬ דקות, וכולל החדרה ושאיבה לסירוגין של מים בכמות רבה של עד ‭60-כ‬ ליטר. בספרות הרפואית לא ידוע על תועלת רפואית מההליך, אולם קיימים דיווחים על תופעות לוואי, הכוללות בין היתר הפרעות במאזן המלחים, אי-ספיקה כלייתית, ניקוב המעי, זיהומי מעיים, דלקת מעיים ואף מקרי מוות.

 

"משרד הבריאות מזהיר מפני ביצוע ההליך לאור הסכנות הכרוכות בביצועו וחוסר תועלת רפואית ידועה. לא מדובר בתהליך ניקוי המעי לקראת בדיקה קולונוסקופית. כמו כן המשרד ממליץ לכל אדם להתייעץ עם רופא מטפל, עדיף גסטרואנטרולוג, לפני שימוש בשיטות אלו‭."‬

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ההליך גרם לנקב במעי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים