שתף קטע נבחר

בירה ונסעירה: טיול אדריכלי בירושלים

ממגדל דוד ועד בית המשפט העליון, מהאוניברסיטה המורמונית אל המוסקוביה המסקרנת: בואו איתנו למסע מרהיב בין חמישה מבנים מרשימים בבירת ישראל

ירושלים, מבנים מרשימים רבים לה. היא משופעת בעשרות בתי אבן היסטוריים ויפהפיים ומתוכם קשה באמת להחליט מי הילדים היפים בעיר. אבל לא הכל אבן. חוק הבנייה באבן ירושלמית עוגן לפני כמאה שנה בלבד, בתקופה הבריטית על ידי מושל ירושלים דאז רונלדסטורס, ולכן ברשימה זו בחרנו להביא לא רק את האבנים המלכותיות של העיר, אלא מבנים מעניינים אדריכלית שאוצרים בתוכם סיפורים לא מעטים. אבי עמור, מורה דרך ומומחה בירושלים, עזר לנו בשיטוט יסודי בעיר ובהכנת הכתבה.

 

חינוכי וחו"לי: האוניברסיטה המורמונית

הקהילה המורמונית ובראשה מנהיגה ברינגהם יאנג, החליטה להקים פה אוניברסיטה ועוררה התנגדות רבה בקרב חרדים ודתיים, מחשש שיהווה מוקד מיסיונרי נוצרי. בכל זאת, היא נחנכה בהר הזיתים בשנת 1987 ותוכננה ע"י האדריכל הישראלי דוד רזניק. כיום היא פועלת כמרכז אוניברסיטאי ללימודי המזרח הקרוב.

בלי אלכוהול. האוניברסיטה המורמונית (צילום: רון פלד)
בלי אלכוהול. האוניברסיטה המורמונית(צילום: רון פלד)

באוניברסיטה נבנו מעונות סטודנטים, כנסיה ואולם קונצרטים פעיל, והיא טבולה בגנים ירוקים ומעוצבים. המבנה המדורג מכיל שמונה מפלסים, מרובה קשתות המסמלות את הסגנון המקומי בעיר העתיקה ומתמזג עם הנוף. החלונות הגדולים מאפשרים חדירת אור מקסימלית, מזרקות המים כסמל לחיים, ויש גם גן תנ"כי ובו גתות ובתי בד.

עוגב מהגדולים במזרח התיכון (צילום: רון פלד)
עוגב מהגדולים במזרח התיכון(צילום: רון פלד)

מי שמקווה למצוא פה סיפורים עסיסיים על יחסים פוליגמיים, שיידע שמסורת זו בוטלה בקהילה המונה היום לדבריהם כעשרה מיליון מאמינים, כבר ב-1896. מה שכן, גם כאן פועל האיסור שלהם על צריכת אלכוהול, טבק, קפה או תה.

הביקור חינם (צילום: רון פלד)
הביקור חינם(צילום: רון פלד)

רוצים לבקר? מדי ראשון בערב המרכז בהר הזיתים מזמין את מי שמעוניין להאזין לקונצרטים ללא תשלום, שיחשפו אתכם לצלילי עוגב מהגדולים במזרח התיכון. במשך השבוע אפשר גם לערוך סיורים בהדרכה מקומית ובתיאום, גם הם ללא תשלום. לתיאום סיור ולקבלת כרטיסים חינמיים לקונצרט 02-6265621.

 

מסתורי ועתיק: היכל הספר

מבנה הכיפה הלבנה המרשים משמר ומשכן בתוכו את מגילות קומראן וכתבי היד העתיקים של המקרא. המגילות (שנקראות גם המגילות הגנוזות או מגילות ים המלח) נתגלו ב-1947, אך נכתבו לפני יותר מאלפיים שנה והן מהוות את הכתב העתיק ביותר של המקרא. עבור רבים זו הוכחה כתובה על קדימות וההשראה של היהדות לנצרות ולאיסלאם.

היכל הספר אל מול קיר הבזלת
היכל הספר אל מול קיר הבזלת

המבנה נחנך בשנת 1965. הכיפה, מבוטנת ומצופה אריח לבן, צורתה מכסה כד כסמל לכדים בהם נמצאו המגילות, היא שוכנת בתוך בריכת מים מרובעת וסילוני המים מתוכה מקררים את הכיפה. הבריכה מסמלת את מקווה הטהרה הנפוץ בכת מדבר יהודה (כת האיסיים) שחיה לפני יותר מאלפיים שנה בקומראן בצפון מדבר יהודה.

החלל המקורר בתוככי היכל הספר (צילום: רון פלד)
החלל המקורר בתוככי היכל הספר(צילום: רון פלד)

היכל הספר נמצא בתוך שטח מוזיאון ישראל וממול המבנה הכיפתי קיר שחור מאבני בזלת, המרמז על המאבק בין בני החושך לבני האור. שחור מול לבן, עגול מול ישר - כסמל לטהרה מול טומאה, חיים מול מוות.

קיר של ניגודים (צילום: רון פלד)
קיר של ניגודים(צילום: רון פלד)

ההיכל בנוי משתי קומות, שהירידה אליהן תת קרקעית. בתחתונה מוצג ספר תורה בכתב יד, שנכתב לפני יותר מאלף שנה ובעליונה מוצגות המגילות.

רוצים לבקר? הכניסה להיכל כלולה ברכישת כרטיס למוזיאון, ומאפשרת צפייה בשני סרטים על המגילות ועל כת מדבר יהודה. היכל הספר במוזיאון ישראל, רופין 11, הקריה, ירושלים 02-6708811.

 

היסטורי וקלאסי: מגדל דוד

נקודת התורפה בכל חומה היא השער. לכן, לידו נבנה תמיד מגדל הגנה ובו חרכי ירי להתקפה. הורדוס הגדול בנה מצודה בת שלושה מגדלים על תוואי החומה באבנים גדולות עם סיתות שוליים, וקרא אותם על שם מרים אשתו האהובה, אחיו פצאל וחברו היפיקוס. המצודה והמגדלים היו גבוהים ועוררו התפעלות בקרב הבאים לעיר ומגדל דוד הוא שריד מחלקו התחתון של אחד המגדלים.

מגדל דוד. לא בדיוק מה שחשבתם (צילום: חגית צחי)
מגדל דוד. לא בדיוק מה שחשבתם(צילום: חגית צחי)

טיטוס שהרס את בית המקדש השני, פקד שלא להרוס את מגדלי דוד כי חוזקם של המגדלים ואופן ביצורם, יספרו בעתיד את גודל ניצחונו על היהודים המורדים. מאות שנים לאחר מכן מתיישבים נזירים ביזנטים במצודה. הם מוצאים באחד הכתבים כינוי שגוי בשם דוד ומאמצים את השם אבל על פי כל המחקרים אין כל קשר בין מצודת דוד לבין דוד המלך, שחי יותר מאלף שנה קודם לכן.

החזיון האורקולי הלילי. חוויה (צילום: נפתלי הילגר)
החזיון האורקולי הלילי. חוויה(צילום: נפתלי הילגר)

חזיתו המערבית שבתה את לבם של סופרים וציירים שהנציחו זאת בתיאורים, תמונות, גלויות וציורים כולם תחת הכותרת המטעה "מגדל דוד". על גרם המדרגות של המגדל הגנרל הבריטי אלנבי קרא את מכתב הכניעה של ירושלים בשנת 1917. כיום משמש המגדל מוזיאון המתאר את תולדות ירושלים מהתקופה הכנענית ועד היום.

וגם בימים קרים יותר (צילום: AFP)
וגם בימים קרים יותר(צילום: AFP)

רוצים לבקר? אפשר ליהנות מתערוכות מתחלפות על העיר, מחזיון אורקולי לילי ובחצר ישנם שרידים ארכיאולוגים ודגמי ירושלים לתקופותיה. מגדל התצפית משקיף על ארבעה כיוונים שונים של העיר. מוזיאון מגדל דוד 02-6265333.

 

זר בתוכנו: המוסקוביה

המוסקוביה הרוסית היא כנסייה המוקפת כפר קטן וסודי כמעט בתוככי עין כרם, השכונה היפה ומרקיעת מחירי הנדל"ן. תחילתה של המוסקביה עם רכישת הקרקע לפני 143 שנים. סרגיי אלכסנדרוביץ, יו"ר הרוסים הנוצרי (הפרבוסלבים) ואחיינו של ניקולאי השני, הצאר האחרון של האימפריה הרוסית מגיע לכאן עם אשתו, שמתאהבת בארץ הקודש ובעין כרם בפרט.

המוסקוביה. הכיפות המוזהבות הושלמו רק ב-2008 (צילום: גיל יוחנן)
המוסקוביה. הכיפות המוזהבות הושלמו רק ב-2008(צילום: גיל יוחנן)

כשסרגיי נרצח ב-1905 בידי מתנקש מקרב המפכנים הפוליטיים ברוסיה, היא מחליטה לבנות לזכרו כאן כנסייה. הפרויקט מתחיל ונמשך יותר ממאה שנה, כשהבניה מופסקת עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה ומסתיימת עם הרכבת הכיפות המוזהבות בגגה בחג הפסחא ב-2008, אז מגיע בישוף מוסקבה לחנוכת הכנסייה.

ירושלים של זהב. סוג של (צילום: גיל יוחנן)
ירושלים של זהב. סוג של(צילום: גיל יוחנן)

הכנסייה מעוטרת באיקונות קדושים נוצרים, עיטורים ונברשות מוזהבות, פרסקאות ושטיחים יקרים. בכפר קיימת כנסיה נוספת, כנסיית מריה מקאזן, אליה מגיעה בכל חודש יולי תהלוכת ססגונית של נזירות ונזירים מכנסיית השילוש הקדוש במגרש הרוסים.

שימו לב לשעות הביקור (צילום: גיל יוחנן)
שימו לב לשעות הביקור(צילום: גיל יוחנן)

בכפר מתגוררים כ-50 נזירות וכומר אחד או שניים הנדרשים לטכסי המיסה בשתי הכנסיות שבכפר. בעבר, כשבין הפרנציסקאנים לבין הרוסים האורתודוכסים עוד שררו יחסים טובים, היה ניתן להכנס לבקר במוסקוביה דרך שער הסמוך לכנסיית הביקור. עם הזמן השער נסגר, ושער אחר בצידו המזרחי נסגר גם הוא. נותרה כניסה אחת והיא בשטח בית חולים הדסה (קיים שילוט מכוון אל "מנזר גורננסקי"). לאחר מספר מטרים מהשער והחומה המקיפה תמצאו את הכפר הסודי, על קירות האבן שלו, גגותיו האדומים, גדרות האבן וגינותיו המטופחות. ומעל הכל, שקט מופתי וניקיון בולט.

 

רוצים לבקר? חפשו את השילוט, דרך בית החולים הדסה. שעות פתיחה הם בימים ב'-ש' בין 10:00 ל-13:00 ומ-15:30 עד 18:00. יש שלאפשטונדה.

 

עבר ועתיד: בית המשפט העליון 

רם כרמי ועדה כרמי-מלמד הם האחים האדריכלים של ההיכל המרשים הזה, שנחנך ב-1992 בקריית הלאום שבגבעת רם. נעשה כאן שילוב של אדריכלות מודרנית ומסורתית ואלמנטים רבים בעיצוב המבנה משקפים את הצדק שאמור להיעשות בין כותליו.

תעלות הצדק (צילום: רון פלד)
תעלות הצדק(צילום: רון פלד)

בכניסה תוכלו להבחין בקירות אבנים בבניה יבשה (ללא מלט) בסגנון חומות ירושלים אל מול קיר מודרני ובוהק. גרם המדרגות מדמה סמטה ירושלמית וברחבת הכניסה שביל המקשר בין ביהמ"ש העליון לבין משכן הכנסת, המרמז על הקשר וההפרדה בין הרשויות השופטת והמחוקקת.

אור טבעי, שקיפות אמיתית. בית המשפט העליון (צילום: רון פלד)
אור טבעי, שקיפות אמיתית. בית המשפט העליון(צילום: רון פלד)

החלונות המחדירים אור טבעי, שמשקפים את הצורך בעשיית משפט בהיר, ברור וצודק והספרייה הגדולה הבנויה משלושה מפלסים שקופים, מבהירה מי פה "עם הספר". שלושה מפלסים למבנה, בעליון משרדי השופטים, באמצעי מזכירות וחמישה אולמות משפט ובתחתון תאי מעצר לנשפטים וחצר אבן ובה אמת מים וקשתות המזכירות את השערים הקומיים בירושלים.

 

שופטי בית המשפט העליון. הציבור מוזמן (צילום: גיל יוחנן)
שופטי בית המשפט העליון. הציבור מוזמן(צילום: גיל יוחנן)

רוצים לבקר? הציבור רשאי להיות נוכח במשפטים הרגילים והבג"צים ויש גם סיורים ללא תשלום בהדרכה מקומית כל יום מ-א' עד ה', בשעה 11:00 בבוקר בעברית ובשעה 12:00 בצהריים באנגלית. בתיאום מראש 02-6759612.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגית צחי
מגדל דוד
צילום: חגית צחי
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
היכל הספר
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
צילום: יהונתן צור
בית המשפט העליון
צילום: יהונתן צור
מומלצים