אוהדים, שמים עליכם פס? שימו בחזרה / טור
מחאת אוהדי הכדורגל היא אמיתית. לקחו את הכסף של כולנו, בנו אצטדיונים והשכירו אותם לבעלי קבוצות שישתמשו בהם כדי לשדוד אותנו
בכל מקרה, אסור לשכוח שהאצטדיונים לא נועדו לשרת את בעלי הקבוצות אלא את האוהדים. אפשר להכפיל את כמות הצופים, אם רמת הכדורגל תעלה ומחירי הכרטיסים יירדו, אבל נראה שבעלי הקבוצות פשוט התבלבלו. הם חושבים בטעות שהמטרה היא לעשות כמה שיותר הכנסה ומיד, כאשר כל מנהל מתחיל יודע שלפעמים צריך לוותר על משהו בטווח הקצר כדי להרוויח הרבה בטווח הארוך.
את האצטדיונים לא בנו בכסף של בעלי הקבוצות, אלא בכסף של כולנו. פרט לתרומה של סמי עופר, כל האצטדיונים נבנו בכספי קרן המתקנים של מועצת ההימורים וקצת כספי עיריות. בעלי הקבוצות משלמים עבור שכירת המתקנים, אבל מי שבנה אותם זה הטוטו בכסף שלנו. חבל שמועצת ההימורים מזרימה מאות מיליונים למתקנים ועוד עשרות מיליונים לתקציב שיווק, מבלי להציב תנאים לשימוש באצטדיונים, כמו הגבלת מחירי הכרטיסים והמזון במזנונים. צריך להתנות הקמת בריכת שחייה בפתיחתה לשימוש הציבור בשעות הפנויות, וחייבים להתנות מימון הקמת מתקנים במחירים שיאפשרו לציבור לצפות במשחקים.
לקחו את הכסף של כולנו, בנו אצטדיונים והשכירו אותם לבעלי קבוצות שישתמשו בהם כדי לשדוד אותנו. האם יעלה על הדעת שחיל האוויר יקנה במיסים שאנחנו משלמים F16 ויפציץ את ת"א?
צריך לעזור לבעלי הקבוצות כשאפשר. לא רבים עומדים בתור להיות בעל קבוצה בישראל. אבל אין דין הפילנטרופיה של איזי שרצקי בקריית־שמונה, כדין עוד קבוצה בפ"ת. למה בכלל השקיעו כל כך הרבה כסף לבנות בפ"ת אצטדיון כזה גדול? האם לא בגלל שראשי הספורט לדורותיהם באו מהעיר הזאת?
בעלי הקבוצות הצליחו לקשור את הדיון על מחיר הכרטיסים למחיר השיטור והאבטחה. מה הקשר בין הוצאות האבטחה והשיטור למחירי הכרטיסים? למה הכרטיסים צריכים לממן את השיטור? קבלן שסולל כביש ונדרש על פי החוק לשכור שוטר לכיוון התנועה, מממן בעצמו את השיטור. אמרגן שמפיק מופע בפארק הירקון מממן בעצמו את הוצאות השיטור. למה האוהדים הם בני ערובה, כאשר קבוצות מחויבות בהוצאות שיטור? אם כבר המדינה צריכה לממן הוצאות שיטור, אז בליגות נמוכות ולא בקבוצות מקצועניות. "קופת המדינה" זה הכיס של כולנו.
אנחנו מממנים את הקמת האצטדיון, עכשיו מציעים שנממן את השיטור, ואחר כך נשלם 80 שקל לכרטיס. אנחנו ממילא מממנים את בעלי הקבוצות דרך מס הכנסה שלנו, כי בעלי הקבוצות לא משקיעים בכדורגל מכיסם הפרטי אלא דרך חברות מרוויחות. את ההפסדים שיש להם בכדורגל הם מקזזים מהרווחים של החברות, ובמלים אחרות, מס ההכנסה שאנחנו משלמים, מממן חצי מההפסדים של קבוצות הכדורגל.
מחאת אוהדי הכדורגל היא אמיתית, והזלזול של בעלי הקבוצות בהם הוא מסוכן. המחאה החברתית, בניגוד למה שרבים חושבים, הצליחה בגדול. איי.די.בי קרסה, בין היתר, בגלל שסלקום ושופרסל הפסידו מאות מיליונים. גם מחירי הכרטיסים למשחקי הכדורגל יירדו עד למחיר של כרטיס קולנוע אם מספיק אוהדים יתמידו במחאה.
המטרה היא להביא יותר אוהדים למגרשים, ולא לגבות כמה שיותר כסף מכמה מטורפים שלא מסוגלים לדחות סיפוקים. 27,200 צופים שילמו 45 שקלים כדי לראות את מכבי חיפה נגד סכנין. לא עדיף על 12,000 שמשלמים 90 שקלים ויושבים באצטדיון חצי ריק?
מחאה נמדדת בהיקף ובאורך הנשימה שלה. כל עוד לא יהיו 30,000 אוהדים בדף הפייסבוק "כרטיס לכל כיס", שיקבעו קו אדום ולא ישברו את החרם, המחירים לא יירדו. מצד שני, אני לא מבין את בעלי הקבוצות. תקציב קבוצה בליגת העל נע בין 10 ל־80 מיליון שקלים. מי שרוצה לקנות מנוי לתא כבוד באלפי שקלים, לא מוטרד מהמחיר. המנויים נמכרים במחירים סבירים. מדובר בעשרות אלפי אוהדים שנוסעים במהלך השנה למשחקי בית וחוץ בודדים.
קבוצה שמוכרת במשחק 2,000 כרטיסים ב־90 שקל, עושה 180 אלף שקל. הורדת המחיר ל־60 שקל תקטין את ההכנסה ב־60 אלף שקל, אבל סביר להניח שיהיו יותר קונים. בקבוצה גדולה מדובר באלפים נוספים שיקנו שתייה, אוכל, צעיפים וחולצות, ומשחק לעיני עוד 3,000 צופים זו אופרה שונה לגמרי.
בספרו "קדחת המגרש" מתאר ניק הורנבי תהליך דומה שעברה הליגה האנגלית. מחירי הכרטיסים הבריחו את האוהדים הביתה ואל יציעי העמידה שמאחורי השערים, וכך יצא שהצופים שקנו כרטיסים יקרים וצופי הטלוויזיה, ראו מולם יציעים ריקים ונכנסו לדיכאון.
החלטת מינהלת הליגה לקבוע מחירים של 80 ו־50 היא צחוק מהעבודה. אפילו לא דאגו להזמין לדיון את נציגי האוהדים, שתהיה מראית עין. אוהדות ואוהדים, שמים עליכם פס? שימו בחזרה. הוזלה של 25 אחוז במחירי הכרטיסים (20 שקלים) תגרום לכל קבוצה, במקרה הגרוע, "נזק" של בין אחוז לשני אחוז מהתקציב! ג'קי בן־זקן הבין את זה, ומילא את אצטדיון הי"א בחינם. לא צריך לתת בחינם ולא לשדוד 115 שקלים. בסוף הם יבינו.
גם ההתנהלות של משטרת פ"ת היא מבישה. אחרי הסיפורים על קצינים בדרגת ניצב, כבר שום דבר לא יפתיע אותנו במשטרה. עד היום הכרנו שיפוט ביתי, בפ"ת יש שיטור ביתי. לא שכחנו גם את משטרת רמה"ש שסגרה את "גרונדמן" למשחק נגד מכבי ת"א, כשהנהלת הקבוצה רצתה לעשות קופה באצטדיון ר"ג, ופתחה את אותו מגרש כשלקבוצה היה חשוב לשחק בבית להישאר בליגה. ההודעה של משטרת פ"ת, שלא יאפשרו לאוהדי מכבי ת"א לצפות מחוץ לאצטדיון בשידור על גבי מסכי ענק, פורסמה רק שעתיים לפני המשחק ואילצה חלק מהאוהדים לקנות כרטיסים. ביזיון.