מתעייפים בעבודה מול מחשב או בקריאה? יש פתרון
מה קורה כשפתאום אתם שמים לב כי אתם רואים פחות טוב מקרוב, למה זה קורה ומה תוכלו לעשות כדי להמשיך לתפקד ביעילות?
איך תדעו מתי תיזדקקו למשקפי מולטיפוקל? מי שידו קצרה מלהושיע תרתי משמע ואינו יכול לקרוא או לעבוד על מחשב ללא משקפיים מתאימים, יודע שהוא חייב להרכיב מולטיפוקל. אבל מה קורה עם מי שעוד לא שם, עם מי שפשוט מתעייף מאד מהר בזמן האחרון בעבודה או בלימודים?
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
איך אפשר לדעת אם יש לכם בעיה בראייה מקרוב? תעשו ניסוי: קחו תרופה שיש לכם בבית ופתחו את העלון המצורף. בחרו מילה אחת, התמקדו בה והתחילו לקרב עד שלא תוכלו לקרוא יותר. לאיזה מרחק הגעתם ? 25 ס"מ? 15? 5? במצב תקין ללא קושי המרחק אמור להיות 1-2 ס"מ מהעין. ממש איפה שהאף נמצא.
עוד על בריאות העיניים
רואים טוב: איך פועלת מערכת הראייה שלנו?
פתאום אתם זקוקים למשקפיים? כך תתמודדו
אור מלאכותי: איך הוא מסוכן לנו ומה הפתרון
איך פועלת מערכת הראייה לקרוב?
קושי לעבודה מקרוב לעיתים קרובות אינו מורגש. הוא מתבטא בתחושות אחרות כמו עייפות מאד גדולה לאחר קריאה קצרה מאד, לפעמים של מספר דקות, לפעמים של עמוד אחד בלבד. בתחושה כי העיניים צורבות, בכפילות רגעית (לפעמים נחוש כי עצימת או שפשוף העיניים יעזור), בדמעת של העיניים ולפעמים אף בכאבי ראש, צוואר וכתפיים.
את הקושי הזה לקרוב מודד בדרך כלל איש מקצוע, אופטומטריסט. כדי לעשות פוקוס על טקסט לדוגמא במרחק קריאה או טאבלט, כ-40 ס"מ, או במרחק מחשב, כ-70 ס"מ, מערכת הראיה עובדת קשה מאד.
המנגנון הביולוגי שלנו אינו אומד את המרחק ומכוון אליו את הפוקוס, בדומה למצלמה דיגיטלית. המנגנון שאחראי על הפוקוס אצלנו בעין תמיד מפעיל מעט יותר פוקוס ואז מעט פחות, פעם במרווח גדול יותר ופעם במרווח קטן יותר.
בדומה לתנודת גומייה. זהו מנגנון מאד חכם ולכן הוא אינו ננעל. המנגנון הזה נותן לנו טווח פעולה גדול יותר מאשר פוקוס במכשיר אופטי מכני או דיגיטלי. זהו גם מנגנון הישרדותי שכן הוא מאפשר לנו לשנות את המערכת ממוקד פוקוס אחד לשני במרווחים של עשיריות שנייה.
עם זאת, זהו מנגנון מאד מתיש מכיון שהוא אינו נח לעולם גם אם אנחנו לא משנים את המרחק ביננו לבין המחשב או חומר הקריאה שלנו. מערכת הראיה שלנו לא מיועדת ביולוגית לעבודה ממושכת בטווחים קצרים.
פעילותו הסדירה של המנגנון בשילוב עבודה מרובה מטווח קרוב, יוצרת מאמץ שלא לצורך על מערכת הראייה.
מה עושים כדי להתגבר על המאמץ הראייתי הנדרש לעבודה מקרוב?
אופטומטריסט יכול להתאים עדשות הנותנות מענה לתנודות האלו. עדשות אלו מפחיתות בצורה משמעותית את התנודות שעושה המערכת הראייתית למרחקי עבודה קרובים אך לא לגמרי! כדי לאפשר פעילות תקינה של המנגנון.
זו עדשה מדהימה מכיון שהיא עדשה רגילה לגמרי למרחק ועם זאת כל מנגנון הוויסות של העדשה נמצא בחלקה התחתון. היא אסטטית מאד והחלק שעוזר ומקל על המאמץ לקרוב אינו נראה על העדשה. האנטיפטיג היא אינה מוצר מדף אלא מיוצרת במדוייק לפי המרשם של מרכיב העדשה בדומה למולטיפוקל.
היא בריאה יותר לעין ולמערכת הראייה ומה שיותר חשוב, למי שנמצא על הגבול בין הרכבת משקפיים רגילים למרחק לבין מולטיפוקל – היא יכולה לדחות מעט את הקץ.
למי מתאימות עדשות אלו?
אנשים בגילאי 25-45, שעובדים הרבה על מחשב או עם חומר קריאה.
הכותבת היא אופטומטריסטית, B.Sc בעלים ומנכ"ל אופטיסורס