שתף קטע נבחר

 

"נבהלנו, כבר חשבנו שהירי התחדש". מה גורם לאזעקות שווא?

רצף התרעות גרם לבהלה ביישובי עוטף עזה. צה"ל טוען שבשל רגישות החיישנים שלו גם ירי מנשק קל ברצועה מפעיל את האזעקות, אבל לא כל התושבים קונים זאת: "חמאס מתכונן ומתאמן לקראת הקרב הבא"

מה גורם לאזעקות שווא? תושבי המועצות האזוריות שער הנגב וחוף אשקלון בעוטף עזה נבהלו בצהריים (ה') בשל הפעלת שווא של לא פחות מחמש אזעקות צבע אדום בתוך דקות בודדות. הסיבה לכך, לפי צה"ל, היא ירי פנימי מנשק קל בתוך רצועת עזה, שזוהה כמטח רקטות והפעיל את הצופרים. הסנסורים (חיישנים) של מערכות הגילוי מכוילים לרגישות גבוהה בשל החשש מחידוש הירי לעבר ישראל, ולכן ההעדפה היא "ללכת על בטוח", גם במחיר של אזעקות שווא.

 

לא מחשבות שווא: לחשוד בחמאס / רון בן ישי

 

בניגוד לאזורים רחוקים יותר, בהפעלת מערכת ההתרעה לעוטף עזה כמעט שאין שיקול דעת חיצוני בימים רגישים מאחר שטווחי הירי קצרים מאוד, קילומטרים בודדים, וכך גם זמני ההתרעה בהתאם, 15-10 שניות במקרה הטוב.

 

החיישנים של מערכות הגילוי של חיל האוויר שפרוסים מול הרצועה מיועדים לגלות למעשה כל חפץ שמתרומם מהקרקע לאוויר במהירות מחשידה, בין שמדובר ברקטה ובין שבפצצת מרגמה, ואפילו קליע מרובה או מקלע. בעבר גם ציפורים גדולות גרמו להפעלה של מערכות ההתרעה באופן אוטומטי.

 

רצף של אזעקות שווא בעוטף עזה    (צילום: חגי דקל)

רצף של אזעקות שווא בעוטף עזה    (צילום: חגי דקל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הסנסורים הללו פועלים בצורה ממוחשבת ומחוברים לאלפי הצופרים של פיקוד העורף. הם מכוונים בעוצמות רגישות שונות, בהתאם להתרעות המודיעיניות על ירי תלול מסלול מכל גזרה. כך למשל, רמת הדריכות של מערכות אלו ברמת הגולן בימי לחימה בסוריה סמוך לגבול גבוהה בהשוואה לימים שקטים. הסנסורים יודעים לזהות באופן מיידי לא רק התרוממות של חפץ משטח אויב, אלא גם לאן הוא שוגר, לפי חישובים אוטומטיים של גודל החפץ, מהירות השיגור וכיוון זווית היציאה.

 

במצבים רבים אחרים ייתכן שהאזעקה תופעל ביישוב מסוים אך רקטה לא תיפול בו. הסיבה לכך היא מאות ה"פוליגונים" - אותם אזורי התרעה שתוחמים יישוב, עיר או גוש יישובים הסמוכים זה לזה - כך שירי שמזוהה לכיוון פוליגון מסוים יפעיל אזעקה רק באותו אזור. זו הסיבה לכך שבמבצע צוק איתן נשמעו הדי פיצוצים באזור גוש דן, למשל, אך לא נשמעה אזעקה, כי הרקטה ששוגרה לאזור יועדה ליפול בשטח פתוח.

 

סיבה נוספת, נדירה יותר לאזעקות שווא, היא תקלה טכנית, כפי שקרה לפני כשנתיים באזור חולון ועוררה בהלה רבה. מערכות הגילוי וההתרעה אמנם חכמות ופועלות אוטומטית, אך בדומה למערכות היירוט של כיפת ברזל, גם כאן הדבר נעשה תחת פיקוח אנושי, ולחיילים בחדרי ההתרעה יש אפשרות להתערב ולהפעיל צופרים באופן ידני, אם עולה חשש שהרקטה כן בדרך לפגוע ביישוב.

 

"חשבתי שצריך להוציא את הבן מהלימודים"

כל זאת, כמובן, לא מנע בצהריים את הבהלה ביישובים במועצות האזוריות שער הנגב וחוף אשקלון, ותושבים רבים סברו שהירי חודש. חרף ההודעה הרשמית של צה"ל שלפיה מדובר היה באזעקות שווא, תושבים בעוטף מתעקשים ששמעו פיצוץ עמום.

 

בבתי הספר באזור התעוררה בהלה גדולה, והורים הציפו אותם בטלפונים מודאגים. "לקבל הודעה באמצע היום שנשמעת אזעקה זה ממש מבהיל", סיפרה ל-ynet תושבת חוף אשקלון. "אני עובדת באשקלון והבן שלי לומד ביד מרדכי.

צלצלתי אליו ועד שלא שמעתי את הקול שלו לא נרגעתי. חשבתי שאני צריכה לקום עכשיו ולנסוע להביא אותו כי הירי מתחדש. אני לא יודעת אם אלה באמת היו אזעקות שווא או שסתם מנסים לצנן את האווירה. הכי חשוב שלא נפל בשטחנו".

 

תושב המושב נתיב העשרה הוסיף: "יותר מדי פעמים נשמעו אזעקות שווא מאז המבצע. אני לא חושב שמישהו משקר לנו, אבל אני בהחלט חושב שחמאס פועל בתוך הרצועה ומכין את עצמו לקרב הבא. גם זה סוג של אזעקה שאנחנו צריכים להתייחס אליה ברצינות. מבחינתי זה לא משנה אם מניחים את מתקן השיגור ומחמשים אותו לבין אם יורים. אם יש משגרים מוכנים או שהחמאס עושה אימונים לקראת היום שאחרי הפסקת האש - צריך לנטרל את שניהם".

 

ראש המועצה האזורית חוף אשקלון, יאיר פרג'ון: "אנו מברכים על הערנות הגבוהה של מערכות ההגנה שלנו, גם לגבי ירי נק"ל סמוך לשטחנו. עם זאת אנו ערוכים לכל תרחיש אפשרי ומבקשים מהממשלה להמשיך להיות בכוננות גבוהה על מנת שלא לאפשר לירי לחזור לחיינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים