שתף קטע נבחר
 

פנסיה על כוס קפה: חקלאים בקולומביה חוסכים לפרישה

כ-500 חקלאים עניים המגדלים את פולי הקפה בקולומביה החלו להפריש כספים ליום הפרישה, לראשונה בחייהם. בדרום סודאן, כ-800 מגדלים כבר עברו הכשרות בשיטות גידול שאינן מזיקות לסביבה. אלו מתאפשרים במסגרת תוכניות חברתיות-סביבתיות של נספרסו

מאות חקלאים וחקלאיות מקולומביה, העוסקים בעבודה המפרכת של גידול פולי הקפה עבור חברת נספרסו, עתידים להתחיל לקבל תוכנית פנסיה מקיפה לראשונה בחייהם. למעשה, כבר עתה נהנים מגדלים אלו משכר גבוה בהשוואה לעמיתיהם בתמורה לתוצרת שהם מוכרים לחברה. הסיבה: תוכניות קיימות שהחברה מפעילה.

 

 

במפגש שקיימה לאחרונה נספרסו במילאנו, היא הציגה את תוכנית הקיימות שלה לשש השנים הקרובות בשם "הכוס החיובית". ההיקף הכספי של התוכנית מגיע ל-500 מיליון פרנק שיווצרי והיא נערכת בשיתוף נציגי ארגונים סביבתיים וחברתיים בינלאומיים. מה הקשר לחיסכון של מגדלי הקפה ליום הפרישה? 

 

צילום: בילי פרנקל וצילומי ארכיון באדיבות נספרסו, עריכה: רותם שניר

צילום: בילי פרנקל וצילומי ארכיון באדיבות נספרסו, עריכה: רותם שניר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

התוכנית כוללת שלושה יעדים מרכזיים עד שנת 2020: 100% מהקפה יהיו ממקורות בני קיימא (כלומר ניצול משאבים מבלי לפגוע בסביבה), 100% מהקפסולות ייאספו למיחזור; והפחתת שיעור פליטת הפחמן הדו חמצני הנדרשת לייצור ספל אספרסו ב-100%, בין היתר, באמצעות נטיעה של 10 מיליון עצים בשש השנים הקרובות. כמו כן כוללת התוכנית הקמת קרן לניהול הפרויקטים, שבה חברים גם נציגי ארגוני סביבה, השותפים לפעילות.

 

המגדלים מרווחים פי 2

חברת נספרסו מייצרת קפסולות ומכונות קפה, אותן היא מוכרת ב-300 בוטיקים, ב-60 מדינות. מנכ"ל נסטלה נספרסו, ג'ון מרק דובויסין, סיפר כי המטרה בתוכנית הקיימות, היא לאפשר לייצר קפה באיכות גבוהה במיוחד, תוך דאגה לתנאי המגדלים והסביבה. 

 

"ההשקעה משתלמת מסיבות עסקיות", אמר. "אנחנו עושים שימוש רק ב-1%-2% מסך יבול הקפה העולמי ומשום כך חשוב לנו להבטיח לעצמנו גישה לקפה באיכות הטובה ביותר לטווח הארוך. התוכנית נועדה לשפר את הקיימות של החוות ולהבטיח שיוכלו לספק לנו את פולי הקפה באיכות הכי מובחרת".


מגדל קפה מקולומביה (באדיבות נספרסו) (באדיבות נספרסו)
מגדל קפה מקולומביה(באדיבות נספרסו)
 

 

התוכנית הנוכחית היא המשך לתוכניות קיימות קודמות של החברה. בשנת 2003 החלה תוכנית בשם AAA SUSTAINABLE QUALITY, במסגרתה נוצר קשר ישיר עם מגדלים במדינות מתפתחות. בתוכנית הבאה, לשנים 2009-2013, התעלתה החברה מעל רוב היעדים שהציבה והגיעה ל-84% ממקורות קפה מתוכנית AAA (לעומת יעד של 80%), שיעורי מחזור של 80% (לעומת יעד של 75%) וכן הפחתת את טביעת הרגל הפחמנית ב-20%.

 

תוכנית AAA מתבצעת בשיתוף הארגון ברית יערות הגשם (Rainforest Alliance) הפועל לשימור המגוון הביולוגי והמערכות האקולוגיות במטרה לסייע לאנשים שקיומם תלוי ביערות הגשם. כיום מועסקים בה למעלה מ-60 אלף חקלאים, כ-40 אלף מתוכם בקולומביה. החקלאים עוברים הכשרה בשיטות גידול בנות קיימא, דוגמת ניהול פסולת ומים, וכן בנושאים חברתיים כמו זכויות אדם ועובדים, מומחים מטעם החברה מבקרים בכל חווה בשטח אחת לשנה והן מנוטרות מרחוק באמצעות מערכת ממוחשבת.

 

מרק דובויסין אמר כי המגדלים מקבלים עבור הפולים שהם מוכרים לחברה סכום הגבוה ב-40%-50% ממחיר השוק, אך החברה רוכשת רק את התוצרת שעומדת בסטנדרטים שלה. לואיז ג'נארו מונז, מנהל פדרציית מגדלי הקפה בקולומביה, פירט כי במדינה יש כ-160 אלף מגדלים וכי כ-3 מיליון אנשים בסך הכל תלויים בייצור פולי הקפה בצורה ישירה ועקיפה. לדבריו, התוכנית היטיבה בפירוש עם המגדלים. "בחמש השנים האחרונות הגדלנו את התוצרת ב-50%, מ-8 מיליון שקי קפה ל-11.7 מיליון. כלומר שיפרנו את מערך הייצור שלנו".

הגיל הממוצע של החקלאים - 55

בשנה האחרונה החלה החברה בפיילוט של תוכנית הפנסיה. אחת השותפות לתוכנית, הרייט לאמב, מנכ"לית הארגון הבינלאומי לסחר הוגן (Fairtrade International), סיפרה כי הצורך בתוכניות פנסיה הגיע מהחקלאים עצמם, שלא נהגו לחסוך לעת פרישה. 

 

"זה נותן להם עתיד", אמרה. "נספרסו החלה לקנות סחורה בתנאים של סחר הוגן מקואופרטיבים ספציפיים, וכשהחקלאים קיבלו סכומי כסף הגבוהים ממחירי השוק על מוצרי הפרימיום, הם יכלו להחליט בעצמם כיצד להשקיע. עד מהרה אחד הנושאים שהם העלו היה היעדר הפנסיה, והחשש ממצבם כשיזדקנו וכבר לא יוכלו להסתדר עם העבודה הקשה בחוות".

 

תוכנית AAA (באדיבות נספרסו) (באדיבות נספרסו)
תוכנית AAA(באדיבות נספרסו)

 

בשלב זה הפיילוט כולל כ-560 חקלאים, אך המספר נמצא בעליה. "אנחנו בהתחלה, זה משהו שאנחנו רוצים לבנות", הוסיפה. "יש עוד צרכים, למשל איך לעודד חקלאים צעירים להגיע לתחום. היום הגיל הממוצע של החקלאים עומד על 55, גם בגלל שלמבוגרים אין לאן ללכת וגם בגלל שהצעירים לא רואים שם עתיד. משום כך התוכנית הזו כה חשובה".

  

יעד למיחזור: 100%

תוכנית הקיימות לשנת 2020, לפיה ימוחזרו 100% מקפסולות הקפה העשויות מאלומיניום, תחייב הרחבה של מערך המיחזור במדינות שבהן היא פעילה. כבר עתה מארזי החברה מגיעים מצוידים בשקית לאיסוף הקפסולות המשומשות וכן בהסבר על חשיבות המיחזור. 

  

האיסוף מתבצע לרוב בסניפים, אך ב-13 מדינות יש אפשרות להזמין שליח לבית לאיסוף הקפסולות . אחת המדינות המספקות שירותי שליחים היא ישראל. עם זאת, ניסיון לקבל את הנתונים על היקפי המיחזור, לא צלח. בחברה טענו כי אין באפשרותם לספק מספרים מדויקים, משתי סיבות: אופני המיחזור רבים ומשתנים ממדינה למדינה והאלומיניום הנאסף מקפסולות הקפה מתערבב עם אריזות אחרות.

 

גיום לקונט, מנכ"ל סחר עולמי ושיווק, סיפר כי עד כה מיחזרה החבה למעלה מ-5.5. מיליון קפסולות קפה. לשאלה מדוע לא מחפשים אחר תחליף לאלומיניום ממנו עשויות הקפסולות שכן מדובר בחומר שאינו מתכלה, השיב כי חומר זה נמצא כטוב ביותר לשימור איכות וטריות הקפה וכי קל למחזר אותו. הוא הוסיף כי החברה תמיד מבקשת להתפתח ולחפש אחר פתרונות חדשניים.

 

קפסולות קפה. היעד: 100% מיחזור (באדיבות נספרסו) (באדיבות נספרסו)
קפסולות קפה. היעד: 100% מיחזור(באדיבות נספרסו)

 

"הזדמנות לחילוץ עשרות אלפים מעוני"

עד לפני כשנה, תוכניות הקיימות של החברה הופעלו בעיקר במדינות במרכז ובדרום אמריקה, אולם ב-2013 היא החלה להפעיל אותן במזרח אפריקה, במדינות אתיופיה, קניה ואף בדרום סודאן - השרויה במלחמות עקובות מדם. כ-800 חקלאים עברו עד עתה הכשרות של כמה חודשים בשיטות גידול מקיימות והיעד לשנה הבאה הוא להגדיל את מספרם ל-15 אלף.

 

פול סטיואט, מנהל יזמות אזורי בחברת טקנו-סרב, הפועלת עם החברה מול החקלאים במזרח אפריקה, סיפר על הצעדים הראשונים שבוצעו בדרום סודאן, בהם הקמת קואופרטיבים על ידי 270 חקלאים, סיוע בכתיבת תוכניות עסקית, שיפור אופני איכות הקפה וכן יצירת דרכי גישה לשווקים בינלאומיים.

 

בשטח המצב אינו פשוט, שכן הזנחה של שנים גרמה לעצים להזדקן ופגעה באיכות האדמה. בנוסף, יש רק כמה מאות חקלאים המוכרים כיום פולי קפה, בעיקר בשווקים המקומיים. עם זאת, סטיוארט ציין כי מדובר בהליכים הפיכים ומקווה כי עוד חקלאים יעסקו בתחום. "החקלאים כבר מאמצים את השיטות החדשות ויש שיפור בשטח", הוא מספר. "הקפה יכול להיות הזדמנות לחילוץ עשרות אלפי חקלאים מעוני".  

 

בכנס נכחה ג'ניפר פוני ג'ואל דונגה, בת למגדלי קפה מדרום סודאן ואגרונומית בהכשרתה. כמו רבים במדינה, היא ומשפחתה נאלצו לברוח כפליטים ב-1990 בשל מלחמת האזרחים. כשחזרו, מצאה את חוות הוריה מוזנחת ומכוסה צמחיית פרא. לפני כשנתיים, לאחר שעבדה לאורך השנים בגופים ממשלתיים וארגוני סיוע בינלאומיים, הצטרפה לפעילות מול המגדלים הזעירים במזרח אפריקה וכיום היא פועלת בין היתר לגיוס חקלאים חדשים, סיוע ברישום קואופרטיבים ופיקוח על איכות העבודה.

 

בדברים שנשאה סיפרה, כי זה עתה הם סיימו את העונה השנייה שבה שלחו את הקפה לעיבוד ושהיא היתה טובה פי-עשרה לעומת העונה הקודמת והניבה להם רווח יותר גבוה. "העתיד של החקלאים בדרום סודאן יהיה טוב יותר", אמרה. "בהתחלה לא היה שוק, אך בעונה השנייה הם עשו רווח טוב וכבר נערכו לעונה הבאה. אני בטוחה שאחרי פרק זמן מסוים התהליך יתרחב לרמה של המשפחה, קהילה ואפילו לדרום סודאן כולה".

 

הכתבת היתה אורחת של חברת נספרסו במילאנו


פורסם לראשונה 20/09/2014 22:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות נספרסו
מגדל קפה בקולומביה
צילום: באדיבות נספרסו
מומלצים