שתף קטע נבחר

 

מעצמות העולם מקוות שסקוטלנד תצביע "לא"

מה משותף לברק אובמה, ולדימיר פוטין ואנגלה מרקל? שלושתם, כל אחד מסיבותיו, מתפללים שסקוטלנד לא תכריז על עצמאות ותגרום למשבר גדול. מהודו ועד נורבגיה, בעולם עוקבים בדאגה אחרי משאל העם שנערך היום

העולם עוצר את נשימתו לקראת תוצאות משאל העם בסקוטלנד, אבל דבר אחד בטוח: אם תשאלו את מנהיגי העולם, אסור שסקוטלנד תקבל עצמאות. מבייג'ינג, דרך וושינגטון ועד מוסקבה וניו דלהי, הממשלות מקוות שהממלכה תישאר מאוחדת ולא תיצור "תקדים מדבק" של פיצול בזמנים לא יציבים.

 

מקווים שייכשל. אלכס סלמונד (צילום: AP) (צילום: AP)
מקווים שייכשל. אלכס סלמונד(צילום: AP)

 

ארה"ב

ברק אובמה אמר שמדובר בבחירתם של הסקוטים, אך הבהיר כי ארה"ב רוצה שבריטניה תישאר "שותפה חזקה, חסונה, מאוחדת ואפקטיבית". כבר זמן רב שלונדון היא בעלת הברית הנאמנה ביותר של ארה"ב בנאט"ו, כמו במבצעים צבאיים במזרח התיכון ובאזורים נוספים. הצדדים התגברו גם על המחלוקת בשנה שעברה, שבה הפרלמנט הבריטי הצביע נגד המהלך שהובילה ארה"ב לתקוף אווירית בסוריה.

 

"רוצים שבריטניה תישאר שותפה חזקה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"רוצים שבריטניה תישאר שותפה חזקה"(צילום: רויטרס)

 

"ארה"ב קיוותה שהיא לא תצטרך מדיניות כלשהי בנושא העצמאות, ושהוא פשוט יעלם", אומרת פיונה היל, מומחית אמריקנית לביטחון לאומי. "אף אחד לא באמת האמין שזו אפשרות עד לפני כמה שבועות. עכשיו הם באמת מתחילים לחשוב על זה", היא מוסיפה. דיפלומטים אמריקנים חוששים שפירוק של הממלכה יחליש את שני הצדדים כלכלית, יחזק את האפשרות שבריטניה תצא מהאיחוד האירופי, ויחליש את ההשפעה של וושינגטון בתוך הגוש האירופי.

 

גרמניה וספרד

בין שותפותיה של לונדון באיחוד האירופי הודיעה גרמניה בגלוי שהיא תעדיף אם בריטניה תישאר יחד. מדינות אחרות, בהן ספרד בלגיה ואיטליה, מקוות שההצבעה בסקוטלנד לא תיצור בעיות ותגביר את רצונות הבדלנים בארצן. הממשלה האזורית בקטלוניה רוצה משאל עם משלה ב-9 בנובמבר. מודאג ממשאל העם בסקוטלנד, כינה ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי את ההצבעה: "טורפדו מתחת לקו המים של הרוח האירופית".

 

ראש ממשלת ספרד הבטיח לחסום את משאל העם המתוכנן משום שהחוקה של ספרד לא מרשה משאלי עם שלא כוללים את כל הספרדים. מומחים מאמינים שבעקבות משאל העם הסקוטי הפרלמנט הקטלוני יאשר צעד שמעניק לו סמכות לקיים משאל עם. בתגובה צפויה הממשלה של ראחוי לפנות לבית המשפט החוקתי של ספרד, כדי לקבוע שמדובר בצעד שמנוגד לחוק. 

 

רוסיה וסין

שתי המדינות, שלעיתים קרובות מתכתשות עם בריטניה במועצת הביטחון של האו"ם, מקוות שהניסיון הסקוטי לעצמאות ייכשל מאחר שהן נוהגות לדכא את הבדלנים בקרבן ולא מעוניינים בהתעוררות בדלנית. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין עלה לשלטון ב-2000 לאחר ריסוק מרד בדלני בצ'צ'ניה, שם ממשיכות להיות למוסקבה בעיות עם בדלנים חמושים באזור שרובו מוסלמי.

 

כשנשאל על משאל העם בסקוטלנד אמר פוטין: "זה לא עניין שלנו. זו בעיה פנימית של בריטניה. אני חושב שלכל מדינה יש את הזכות להגדרה עצמית, ובאירופה של היום מצב כזה של סחף ריבוני במסגרת אירופה המאוחדת הוא פשוט. אבל אני עדיין אומר שיש יתרונות להישארות במדינה אחת חזקה, ואסור לשכוח את זה". כשעיתונאי בריטי שאל אותו אם יהיה מעוניין לראות את סקוטלנד העצמאית משתלבת בקשרי המסחר עם יוצאות ברית המועצות פוטין צחק ואמר: "כן, אני לא שולל אפשרות כזאת".

 

"יש יתרונות להישאר במדינה אחת חזקה" (צילום: AP) (צילום: AP)
"יש יתרונות להישאר במדינה אחת חזקה"(צילום: AP)

 

סין, שדוחה כל התערבות חיצונית לגבי שליטתה בטיבט או יחסיה עם טיוואן, צופה בעצבנות במשאל העם בסקוטלנד. לבייג'ינג אין עמדה רשמית בנושא, אך בעיתון הממלכתי נכתב השבוע על משאל העם: "ללא ספק, זה מצב שבו שני הצדדים מפסידים". רק בטיוואן מקווים לבשורות טובות. "משאל העם הוא הדגמה של התנהגות והליך דמוקרטי וזה ערך עולמי שעתיד המקום נקבע לפי אזרחיו", אומרת קטי צ'ן, בכירה במפלגת האופוזיציה בטיוואן.

 

הודו

בהודו, שהייתה בשליטת בריטניה עד עצמאותה ב-1947, אפשר היה לצפות לאהדה מסוימת לתקוות העצמאות של הסקוטים. הדמוקרטיה הגדולה בעולם, שמונה 1.2 מיליארד איש, לחצה במשך שנים לקבל מושב קבע במועצת הביטחון יחד עם ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה וצרפת. כמה מהמבקרים של מערכת האו"ם טוענים כי פירוק של בריטניה, והפחתת מספר התושבים שלה לפחות מ-60 מיליון איש, יחזק את השאיפות להשפעה גדולה יותר בקרב הודו, ברזיל, יפן, אינדונזיה וניגריה.

 

אבל שרת החוץ החדשה בהודו, סושאמה סווארג', נחרדת רק מלחשוב על כך שהממלכה ששלטה בעבר בהודו תתפצל. "פילוג בריטניה? חס

וחלילה. אני לא חושב שאפשרות כזאת בכלל קיימת כרגע", היא אמרה במסיבת עיתונאים לפני שבוע. אחרי שעובד מדינה בכיר לחש באוזנה היא תיקנה את עצמה: "ההחלטה תלויה באנשים בסקוטלנד".

 

אנשי קמפיין ה"כן" בסקוטלנד נקבו בשמה של נורבגיה, יצרנית נפט וגז עם מדיניות רווחה נדיבה, כמודל לחיקוי עבורם. אבל הנורבגים, שבתחילת המאה ה-20 פירקו בעצמם איחוד עם שבדיה, לא רואים דמיון רב בין שני המקרים וחלקם מזהירים את הסקוטים.

 

"זה מאוד שונה לפרק איחוד שהיית בו תקופה ארוכה כל כך כמו סקוטלנד ובריטניה, עם מיזוג בכלכלה, במערכות ובהסכמים", אמרה ראש ממשלת נורבגיה ארנה סולברג. "אין לי המלצה לסקוטים בנושא הזה, אבל אני רואה את זה כפרויקט גדול שהם נכנסים אליו במידה גבוהה של חוסר ודאות", היא אמרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תומכת בעצמאות סקוטלנד באדינבורו
צילום: רויטרס
מומלצים