שתף קטע נבחר

 

מהפך במצעד המדינות המאושרות בעולם

בשנים הקודמות השתלטו דנמרק וחברותיה מסקנדינביה על תואר המדינה המאושרת מכולן, אבל השנה היא איבדה את הכתר לארץ חמה הרבה יותר. ישראל בחלק העליון של הטבלה, האיטלקים מדשדשים בתחתית

לאחר שבסקרים קודמים היו אלה המדינות הסקנדינביות (דנמרק בראשן) שהגיעו לפסגת המדינות המאושרות בעולם, סקר נרחב שבו השתתפו 133 אלף איש מ-135 מדינות קובע כי דווקא באמריקה הלטינית נמצאים המאושרים ביותר.

 

בסקר נשאלו המשתתפים על חמישה תחומים: תחושת מטרה, רווחה חברתית, רווחה כלכלית, תחושת ביטחון קהילתית ורווחה רפואית. הם התבקשו לומר אם הם "מאושרים" בתחום, "מתקשים" בו או "סובלים" ממנו.

 

התעלה של המדינה השמחה בעולם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התעלה של המדינה השמחה בעולם(צילום: shutterstock)

 

לפי התוצאות, בפנמה הכי מאושרים ומרוצים מהחיים. תושבי המדינה הלטינית הגיעו למקום הראשון בארבע מחמש הקטגוריות, כאשר השבדים "גונבים" להם את הבכורה במדד הרווחה הכלכלית עם 72% אושר.

 

61% מהנשאלים בפנמה השיבו כי הם מאושרים בשלושה תחומים או יותר. למקום השני הגיעה קוסטה ריקה עם 44%, ובעשירייה הראשונה מתברגות עוד מדינות לטיניות: ברזיל, אל סלבדור, אורוגוואי וגואטמאלה. דנמרק הסקנדינבית הגיעה למקום השלישי עם 40%.

 

ארה"ב הגיעה למקום ה-14 עם 33% אושר בשלושה תחומים או יותר. בריטניה במקום ה-26 עם 28%, גרמניה מקום אחד אחריה עם אחוז אחד פחות. ישראל נמצאת בחלק העליון של הטבלה, במקום ה-34 ועם 25%. גם תושבי הרשות הפלסטינית השתתפו בסקר, והגיעו למקום ה-107 במדד האושר עם 10%.

 

בחלק התחתון של הטבלה נמצאות גם איראן (מקום 74 עם 14% אושר), טורקיה (101 עם 11%) ואיטליה (115 ו-8%). לשני המקומות האחרונים הגיעו שתי מדינות עם אזורי קרבות רבים: סוריה ואפגניסטן, עם אחוז אחד בלבד.

 

פצועים במתקפה של צבא סוריה ליד דמשק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פצועים במתקפה של צבא סוריה ליד דמשק(צילום: רויטרס)

 

רק 18% מהנשאלים מרגישים אושר ורווחה בתחומים של הגשמה עצמית ותחושת מטרה. במזרח התיכון ובאפריקה עומד המספר על 13% בלבד. תוצאות הסקר מראות כיצד תפיסות האזרחים יכולות להיות שונות מהמציאות. לדוגמה, מכסיקו וסעודיה הגיעו ל-10 הראשונות ברווחה רפואית, למרות שהן שתיים מהמדינות השמנות בעולם.

 

"גם כשקשה, אנשים פה לא מרגישים לבד"

לאורה מונטנגרו, דיפלומטית מפנמה, חושבת שמדובר במדינה עם רווחה כלכלית שמצליחה לשמור על ערכי המסורת שלה. "הקשרים

התרבותיים כאן חזקים מאוד, ובימי ראשון כולם עדיין יושבים יחד. אז אפילו כשאנשים מתקשים הם לא מרגישים שהם לבד. יש לנו גם נוף יפהפה ואפילו בפנמה סיטי לא תרגיש רחוק מדי מהטבע. יש לנו יציבות כלכלית. כשהמשבר הכלכלי העולמי השתולל פנמה יצאה במצב טוב יותר בגלל שהבנקים שלה היו זהירים", היא אמרה ל"גרדיאן".

 

ומה קרה לדנים? עיתונאי ה"גרדיאן" ומחבר הספר "איך להיות דני", פטריק קינגסלי, מסביר את אובדן הכתר בדאגות של הדור הצעיר. "הסיבה שבגללה הרבה מותגים דנים הצליחו לאחרונה מחוץ לדנמרק זה בגלל שדור צעיר של דנים עושה את הדברים אחרת. כנראה שתחושת האינדיבידואליות חזקה יותר, ובשילוב עם חוסר ודאות לגבי העתיד בדנמרק נוצר איום על 'נוסחת שביעות הרצון של הדנים'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"יש לנו יציבות כלכלית"
צילום: shutterstock
מומלצים