רוצחים ובוזזים: אסון העתיקות של דאעש
במסע הכיבושים של הארגון הג'יהאדיסטי בעיראק ובסוריה השתלטו לוחמיו על אתרים ארכיאולוגים שהופקרו להרס וביזה. בעיר הקדומה דורה אירופוס, שבה ממוקם אחד מבתי הכנסת העתיקים בעולם, מתבצעות חפירות פיראטיות אחר אוצרות שיימכרו בשוק השחור. "מוחקים לנו את ההיסטוריה"
כבר יותר מ-5,000 שנה הותירו שורת תרבויות את חותמן על חבל צפון מֶסוֹפּוֹטַמְיָה - מהאשורים והממלכה האכדית ועד הבבלים והרומאים. הערים, המקדשים והארמונות העתיקים יחד עם האוצרות שלהם מפוזרים באזור שבין הנהרות הפרת והחידקל - בימינו שטחי צפון עיראק ומזרח סוריה.
מרבית מאותם אתרים ארכיאולוגים חשובים נמצאים כעת תחת שליטת ארגון הטרור הקיצוני 'המדינה האיסלאמית' (דאעש). הג'יהאדיסטים הברברים טובחים ללא אבחנה בקהילות המקומיות, וזורעים גם הרס לסביבתם. לפי עדויות מהשטח, אנשי דאעש משמידים במסע הכיבושים שלהם עתיקות שמסמנות עבורם מעשי כפירה, וגם על הדרך עושים הון מביזה של אוצרות ארכיאולוגים ומכירתם בשוק השחור הבינלאומי.
גורמים בשוק העתיקות המסודר בעיראק ובסוריה מזהירים מפני אסון ממשי בדמות מחיקת ההיסטוריה רבת השנים של חבל הארץ. בעיראק מגיעים סוחרים לאזורים שבשליטת דאעש, או לשטחים בקרבת שליטתם, במטרה לגנוב עתיקות. את הטענה הזו השמיע הממונה על המוזיאונים הציבוריים בעיראק, קייס חוסיין ראשיד, שגיבה את האשמותיו בדיווחים מסוחרים מקומיים בשטח.
בסוריה, הנמצאת במלחמת אזרחים ממושכת, חלה עלייה משמעותית במעשי הביזה של עתיקות מאז תחילת 2013. האחראי על המוזאונים והעתיקות מטעם ממשל אסד, מעמון עבדול-קארים, טען כי התופעה גברה עד פי עשרה. בתקופה הזו השתלט דאעש על אזורים במזרח סוריה וכך שם את ידו על שורת אתרים ארכיאולוגיים גם מחוץ לעיראק.
אחד ממקרי ההרס אירע באתר מהתקופה האשורית שנקרא תל-עג'ג'ה ליד העיר אל-חסכה בצפון מזרח סוריה.
בתמונות שפורסמו באינטרנט לפני כמה חודשים נראים אנשי דאעש משמידים בפטיש פסל אשורי מהמאה השמינית לפני הספירה. לצד ההרס, ג'יהאדיסטים תאווי בצע גם גוזרים קופון מהמצב. תמונות לווין מעידות על ביזה בשרידי העיר הקדומה דורה אירופוס, שעל גדות הפרת, בקרבת גבול עיראק סוריה. מצילום מהאוויר שנערך באפריל עולה שבמקום מתבצעות חפירות בלתי חוקיות במטרה לחשוף ממצאים ארכיאולוגים באזור הנטוש - שלפני 2,300 שנה שקק חיים ומאז כוסו שרידיו בחולות.
עבדול-קארים הסורי טען כי בתמונות הלווין מדורה אירופוס רואים מאות אנשים חופרים לעיתים מבוקר עד ערב,
תוך מעורבות של חמושים וכנופיות במעשים. לצד החופרים והחמושים גם סוחרי עתיקות. "כאשר מתגלה חפץ עתיק, המכירה מתבצעת מיידית במקום", סיפר ראש העתיקות הסורי ששב והזהיר כי "הם הורסים דפים שלמים מההיסטוריה הסורית". מנקודת המבט היהודית, בעיר הקדומה נמצאים שרידי אחד מבתי הכנסת העתיקים ביותר בעולם. גורלו כיום תחת שלטון דאעש איננו ידוע.
בניסיון למגר את התופעה, ולהחליש את השוק השחור שפרח תחת המטרייה של ארגון הטרור האיסלאמי, פנתה סוכנות האו"ם אונסק"ו לסוחרי עתיקות מוכרים בדרישה שיימנעו מסחר בחפצי ערך שמקורם מעיראק. בנוסף פנה ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם למדינות שכנות לעיראק וסוריה בבקשה להדק את הפיקוח על הברחות לא חוקיות. "אנחנו מאוד, מאוד, מאוד מודאגים שהמצב עלול להסלים כך שיווצר עוד יותר נזק", מסרו מאונסק"ו.