טורקיה: "שחררנו 49 חטופים מידי דאעש"
הנשיא ארדואן הודיע כי מבצע חילוץ של המודיעין הטורקי הוביל לשחרור החטופים, בהם הקונסול וילדי דיפלומטים שנשבו לפני 3 חודשים בעיראק. האם אנקרה תצטרף כעת לקואליציה נגד דאעש לאחר סיום משבר החטופים?
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הודיע היום (שבת) כי במבצע מתוכנן של המודיעין הטורקי שוחררו 49 חטופים טורקים שנשבו על ידי ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) ב-11 ביוני. כעת עולה השאלה אם טורקיה תסכים להצטרף לקואליציית המדינות שגיבש נשיא ארה"ב ברק אובמה במבצע נגד דאעש.
המאבק בדאעש - כתבות אחרונות:
10 מיליון דולר עבור מידע על הרוצחים מדאעש
הפנים מאחורי האכזריות. צמרת דאעש נחשפת
מאז נאומו של אובמה לפני שבועיים על הכרזת אסטרטגיית הלחימה שלו, סירבו בטורקיה להצטרף לקואליציה בטענה שהמהלך יסכן את החטופים.
"אני מודה לראש הממשלה ולעמיתיו על המבצע המתוכנן והסודי", נכתב בהודעה שפורסמה על ידי לשכת הנשיאות מטעם ארדואן. "סוכנות המודיעין שלנו עקבה אחר המצב בסבלנות ובאדיקות ולבסוף ביצעה מבצע חילוץ מוצלח". בטלוויזיה הטורקית דווח כי לא שולם כופר עבור החטופים ולא נרשמו עימותים, אך כלי תקשורת אחרים ציטטו מומחים ופרשנים שהעריכו כי "סביר להניח שלא קיבלנו את הסיפור המלא מאחורי האירועים".
49 החטופים נשבו על ידי פעילי דאעש בפשיטה על הקונסוליה הטורקית במוסול שבעיראק. ראש ממשלת טורקיה אחמט דבוטאולו מסר כי כל החטופים הושבו בשלום לטורקיה. דבוטאולו קיצר את ביקורו באזרבייג'ן והמריא בחזרה לטורקיה כדי להיפגש עם המשוחררים. "המהלך בוצע בקפידה על ידי סוכנות הביון הטורקית", אמר ראש הממשלה הטורקי. "העבודה על המבצע התגברה בימים האחרונים ולבסוף הובילה לשחרור".
החטופים, בהם הקונסול במוסול, עובדי המתחם ובני משפחותיהם הועברו לאחר החילוץ לסוריה ומשם התקבלו על ידי כוחות הביטחון בגבול המשותף עם טורקיה. כשנחתו באנקרה - באירוע ששודר בשידור חי בטלוויזיה הטורקית - פרצו בני משפחותיהם את מחסומי האבטחה ורצו לחבקם.
בני הערובה ששוחררו לא מסרו פרטים על תקופת השבי, אך כמה מהם רמזו לעיתונאים על טיפול לקוי ועל איומי מוות שהושמעו כלפיהם. "נראה שהתייחסו אלינו קצת יותר טוב מלאחרים, בגלל שאנחנו מוסלמים", אמר אחד מהם, "אבל לא
הרגשנו בנוח כלל".
טורקיה השמיעה עמדה נחרצת על כוונתה שלא להצטרף לקואליציה העולמית נגד דאעש. גם ביקור של מזכיר המדינה ג'ון קרי בטורקיה לא סייע. דבוטאולו אמר לקרי בפגישה ביניהם כי המאמצים הצבאיים של ארה"ב נגד דאעש הכרחיים, אך לא מספיקים כדי להביא ליציבות פוליטית באזור.
גורם דיפלומטי טורקי אמר בשבוע שעבר כי אנקרה תשלח כוחות צבאיים מחוץ למדינה, אך רק תחת חסות האו"ם או כדי להגן על ביטחונה הלאומי.