מותר לעשות שבת עם הגרוש למען הילדים?
מצד אחד - אידיליה: הזוג הגרוש מעוניין לעשות את סעודות השבת ביחד, כדי לסייע לילדים. מצד שני - ההלכה מש לא מתלהבת. למה? היכנסו ותדעו
שאלה:
התגרשתי לאחרונה, ויש לנו שני ילדים קטנים. לטובתם, האם מותר לגרוש שלי להיכנס לביתנו כדי להשתתף בסעודת שבת ולשחק עם הילדים בסלון (ואחר כך הוא עוזב לדירה שלו)? (מיכל, ירושלים).
<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>
תשובה:
העלייה במספר הזוגות המתגרשים, איננה מקֵלה על ילדיהם. כמעט תמיד הילדים סובלים כתוצאה מגירושי ההורים. לכן, ההורים צריכים
להשתדל ולעשות ככל הניתן כדי למזער את הסבל והנזק של הילדים.
בין הגרוש לגרושתו ראוי שישרור תמיד יחס של כבוד, וכאשר יש ילדים משותפים - על אחת כמה וכמה. בנוסף, העובדה שאתם גרושים, אינה פוטרת את האחריות של שניכם כהורים לילדים. בכדי ששני ההורים יוכלו לקיים יחסים תקינים עם הילדים, מאוד חשוב לשמור על כבודו של ההורה השני בפני הילדים. זלזול והסתה פוגעים בעיקר בילד שנקרע בין הוריו.
מאידך גיסא, במישור הזוגי יש לעשות הבחנה ברורה בין הגרוש לגרושתו, כמו לגבי כל אישה זרה, שהרי הם כבר אינם בני זוג. לשם כך קבעה ההלכה גבולות ברורים של מערכות יחסים תקינות בין גרושים, כמו למשל איסור ייחוד ומגורים בחצר אחת ועוד.
בהלכה יש דיון לגבי אדם שמקיים יחסים עסקיים עם הבעל של גרושתו: האם מותר לו להיכנס לבית גרושתו על מנת לדון בעסקים עם בעלה?
יש המתירים ויש האוסרים. אולם לדעת כולם חל איסור לקיים מערכת יחסים עם גרושתו בלבד, באופן שיש איסור ייחוד.
מכאן לשאלתך: נראה שיש לאסור שהבעל הגרוש ייכנס לביתכם, אלא אם מדובר בסעודה ששותפים לה אנשים נוספים, ואין בה יחסי קירבה מיוחדים בין הגרוש לגרושתו - ובתנאי שהדבר לא ייעשה על בסיס קבוע.
בנוסף, נראה לי שמערכת יחסים כזו עלולה ליצור בלבול גדול אצל הילדים, שמצד אחד ההורים גרושים - ומצד שני יש ביניהם יחסי קירבה מיוחדים כמו סעודת שבת (לעיון נוסף: שולחן ערוך אבן העזר, סימן קיט סעיף ח). ברכה והצלחה (משיב: הרב ירון דוראני).
- לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.