שתף קטע נבחר

תנובה נתבקשה להוזיל שמנת 32%

ועדת המחירים שקלה להכניס לפיקוח את שמנת 32% בדומה לשמנת מתוקה 38% המפוקחת, אך בעקבות טענות תנובה, נקבע כי כרגע לא תוכנס לפיקוח. יחד עם זאת, תנובה נדרשת כעת להוזיל את שמנת 32% שהיתה מלכתחילה יקרה יותר, בזמן הקרוב, באותם שיעורים כמו שמנת 38%, באקט של "פיקוח עצמי"

שמנת מופחתת שומן לא תיכנס לפיקוח, אבל תנובה תידרש לפיקוח עצמי: וועדת המחירים של משרד האוצר והחקלאות, קבעה כי על תנובה להוריד את מחיר שמנת מתוקה 32% (המכונה גם: שמנת מתוקה, שמנת לבישול ושמנת להקצפה) ל-20%-21%, עוד בתקופת החגים. הורדת המחיר אמורה להיות במסגרת "פיקוח עצמי על-ידי המחלבה והקמעונאים", כך שהמוצר לא הוכנס לפיקוח כ"מוצר דומה" לשמנת 38% שהוכנסה השנה לפיקוח.

 

 

אחרי ששמנת 38% נכנסה לפיקוח מחירים, מחירה ירד ב-20%-21%. לעומת זאת, שמנת 32%, שהיתה מלכתחילה מוצר יקר יותר (בכשקל), לא נכנסה לפיקוח והוזלה מאז רק ב-16%. כעת מצפים שתנובה תשלים את הורדת מחיר שמנת 32% ל-20%-21% - שיעור זהה להורדת המחיר של שמנת 38% בזכות הפיקוח. יחד עם זאת, גם אחרי השלמת ההוזלה, מחירה של שמנת 32% יהיה עדיין גבוה יותר ממחיר שמנת 38% - בשל השלכות אי הפיקוח.

 

הבדלי מחירים: שמנת 32% (לא מפוקחת) לעומת 38% (מפוקחת) במגה (צילום מסך מאתר מיי סופרמרקט) (צילום מסך מאתר מיי סופרמרקט)
הבדלי מחירים: שמנת 32% (לא מפוקחת) לעומת 38% (מפוקחת) במגה(צילום מסך מאתר מיי סופרמרקט)

  

כמה עולה לצרכן שמנת 38% מפוקחת וכמה שמנת 32%?

המחיר המפוקח על-ידי המדינה הינו מחיר מקסימום, העומד על 6.60 שקלים לשמנת 38% בקרטון 250 מ"ל. קמעונאים לעיתים מוכרים לצרכן במחיר נמוך יותר, כדי למשוך קונים. כשאין מחיר מקסימום מפוקח, כמו במקרה של שמנת 32%, הקמעונאים מוכרים גם במחירים גבוהים בהרבה.

 

עקב כך, המחיר של שמנת 32% שאינה מפוקחת, של תנובה או יטבתה, נע בין 6 שקלים במבצע ל-8.5 שקלים ל-250 מ"ל, כשהמחיר השכיח ביותר עומד על 7.5-7 שקלים. לעומת זאת, המחיר של שמנת 38% המפוקחת, של תנובה, יטבתה, טרה, נע בין 5.90 שקלים ל-6.60 שקלים ל-250 מ"ל. כלומר, בעקבות הורדת מחירי שמנת 38%, הפער בין שני סוגי השמנות התרחב ל-2 שקלים במקרים מסוימים.

 

תנובה נימקה: "תיבלם המוטיבציה למגוון וחידוש"

ההחלטה על "פיקוח עצמי" של תנובה, נפלה אחרי שבוועדה קיימו ב-3 בספטמבר שימוע ציבורי לתנובה, בעניין ההמלצה להכניס שמנת מתוקה 32% לפיקוח, בדיוק כמו מוצר העוגן של הקטגוריה: שמנת 38%. המוצר מופחת השומן (32%) מהווה רק רבע מהשוק, אך המכירות של המוצר ה"רגיל" (38%) שמהווה שלושת רבעים מהשוק, עלו מאז הכנסתו לפיקוח ויתכן מאוד שהורדת מחיר של המוצר מופחת השומן לפיקוח, היתה מביאה לתוצאה דומה.

 

תנובה טענה בשימוע כי "בוצעה השקעה בפיתוח מוצר חדש - שמנת 32% (המוצר כבר מזמן לא חדש ונמצא בשוק שנים רבות מ.ק), כך שיקיים את תכונות ההקצפה בשיעור שומן מופחת, ועלתה טענה כי אם כל מוצר חדש ייכנס לפיקוח לצד המוצר המקורי המפוקח, תיבלם המוטיבציה למגוון וחידוש" (אם כי דווקא כשמוצרים נכנסים לפיקוח, נראה שעולה המוטיבציה של חברות לחדש ולמצוא מוצרים "עוקפי פיקוח". כמו כן, תחום השמנות אינו עתיר חידושים מ.ק), כך נכתב בסיכום השימוע.

 

"עלתה טענה כי אפקט העוגן עבד לאור העובדה כי תנובה הפחיתה את מחיר השמנת 32% לאחר שהשמנת 38% נכנסה לפיקוח (אם כי לא באותו שיעור). שיעור מוצאי החלב המפוקחים מכלל המוצרים הינו גבוה ביותר בייחוד לאחר ההבהרה על מוצרים דומים".

 

"על תנובה לקבל החלטות בתקופה הקרובה"

בעקבות טענות תנובה, נכתב כי לפי הוועדה, השיקולים להחלת פיקוח על שמנת 32% הם: 1. רווחיות המוצר גבוהה מרווחיות המוצרים המפוקחים וכן ממוצר העוגן (שמנת 38%). 2.המוצר נמצא במעקב דיווח, המחייב את הוועדה לתת את הדעת על רווחיות עודפת במוצרים אלו.

 

לעומת זאת, השיקולים לא להחיל פיקוח על שמנת 32% הם בין היתר: 1. המגוון מוגבל בענף ו-2. "חשש כי פיקוח של 100% מהמוצר יביא לדיכוי מוטיבציה לפיתוח עתידי של מוצרים חדשים. 3. כמו כן נטען כי שיעור הפיקוח במוצרי חלב במילא גבוה.

 

לסיכום נקבע כי: "לאור השיקולים בעד ונגד ומתוך רצון כי מצד אחד תתפתח תחרות ומגוון אך מצד שני לא תהיה רווחיות עודפת, החליטה הוועדה לתת הזדמנות לביצוע פיקוח עצמי על-ידי המחלבה והקמעונאים והפחתת מחיר, מבלי לפעול להחלת פיקוח על שמנת 32%... הוועדה תעקוב אחר המשך התפתחות מחיר המוצר בהשוואה למוצר העוגן שבפיקוח ותתכנס לבחינת הנושא מחדש וקבלת החלטות בתקופה הקרובה".

 

גם אם הוחלט בתנובה על מחיר חדש לשמנת 32%, לאור קביעת הוועדה, בחברה יכולים להודיע על המחיר החדש, רק בכפוף להסכמת הממונה על ההגבלים העסקיים. ומה לגבי יטבתה שמציעה אף היא שמנת 32%? לא ברור. כנראה מקווים שהחברה תחרה תחזיק אחרי תנובה, כשזו תוריד מחירים, אך מבדיקה באתר "מיי סופרמרקט" ניתן לראות שלעיתים קרובות היא נמכרת במחיר אף גבוה מזה של שמנת תנובה.

שמנת 32% יטבתה: 8.40-6 שקלים - נמכרת לעיתים במחיר גבוה משמנת דומה של תנובה (צילום מסך מאתר מיי סופרמרקט) (צילום מסך מאתר מיי סופרמרקט)
שמנת 32% יטבתה: 8.40-6 שקלים - נמכרת לעיתים במחיר גבוה משמנת דומה של תנובה(צילום מסך מאתר מיי סופרמרקט)

  

מתנובה נמסר בתגובה: "ננהג, בין היתר, בכפוף להגבלות שחלות עלינו בנושא ההודעות הפומביות על מחירים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום מסך מאתר מיי סופרמרקט
אחוזי השומן המופחתים מייקרים את השמנת
צילום מסך מאתר מיי סופרמרקט
מומלצים