שתף קטע נבחר

 

טורקיה: חינוך איסלאמי מעורר מצוקה חילונית

מספר בתי הספר הדתיים זינק ב-73% בחמש השנים האחרונות, ואלפי תלמידים לומדים בהם בניגוד לרצונם. ההורים מאשימים את ארדואן בכפייה דתית, הילדים נסערים: "החלומות שלי התנפצו, לא רוצה ללבוש כיסוי ראש"

כשהתלמידים בטורקיה קיבלו בסוף השנה שעברה את תוצאות מבחני הכניסה לבתי הספר, חליל קיבל הפתעה לא נעימה. בתו נשלחה לתיכון דתי, כמו אלפי תלמידים אחרים במסגרת שיטה חדשה שתפסה הורים רבים לא מוכנים.

 

עוד חדשות בעולם:

התשובה לאבטלה בגאנה: צעירים מוכרים דם

מתים בסתר: הקרב החשאי של רוסיה

איראן: 'עונש מוות לבלוגר שהעליב את מוחמד'

 

במסגרת תוכנית חדשה במערכת החינוך נשלחו  כ-40 אלף תלמידים לתיכונים דתיים בשל ציונים נמוכים, סיבות טכניות או כי לא בחרו תיכון בסוף השנה. רובם נשלחו לבתי ספר ליד הבית, אבל מאחר שכל כך הרבה בתי ספר דתיים נפתחו בשנים האחרונות, קשה להימנע מרשת בתי הספר הדתיים "אימאם האטיפ", שמתמחה בחינוך דתי בשילוב תוכנית הלימודים המודרנית.

 

הורים, אנשי חינוך וארגונים חברתיים מתארים את הצעד כמתקפה נוספת על עקרונותיה החילוניים של טורקיה מצד מפלגתו של ארדואן, ומאשימים את הממשלה בכפייה דתית. "הילדה שלי תאלץ ללבוש חצאית ארוכה. היא תאלץ לשים כיסוי ראש גם כן. זה לא מחייב כרגע, אבל מי יודע מה יום אחד יקרה?", אומר חליל בן ה-49. "אני צם, אני מתפלל וקורא בקוראן, אבל עדיין אני רוצה שהבת שלי תתחנך בבית ספר רגיל", הוא אומר.

 

הורים מוחים על הפיכת בתי ספר חילוניים לדתיים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הורים מוחים על הפיכת בתי ספר חילוניים לדתיים(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

הורים חילוניים מנסים להוציא את ילדיהם מבתי הספר הדתיים עוד בתחילת שנת הלימודים, אך נראה שעבור רבים המשימה קשה במיוחד. חליל לא מצליח למצוא בית ספר לבתו חאסר בת ה-14, שהתחילה ללמוד בתיכון של "אימאם האטיפ" במחוז שמרני באיסטנבול.

 

חאסר חוששת שהלימודים הדתיים יסתמו את הגולל על חלומה להיות רופאה. "החלומות שלי התנפצו. התעוררתי הבוקר ולא רציתי ללכת לבית ספר בגלל שהוא מתסכל אותי כל כך", אמרה בעיניים דומעות. "מאז שהם רוצים שכל הבנות ילבשו כיסוי ראש בבית ספר, אלה שלא לובשות אחד עומדות בפני אפליה. זה הפחד הכי גדול שלי", היא אומרת.

 

"גם אם ילד אחד ילך נגד רצונו זה מפר זכויות אדם" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"גם אם ילד אחד ילך נגד רצונו זה מפר זכויות אדם"(צילום: AFP)
בוגר בית ספר דתי שהפך לראש ממשלה ונשיא. ארדואן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בוגר בית ספר דתי שהפך לראש ממשלה ונשיא. ארדואן(צילום: רויטרס)

 

דו"ח חדש של יוזמת הרפורמה בחינוך, ERG, חושף כי מספר בתי הספר של רשת "אימאם האטיפ" בטורקיה עלה ב-73 אחוזים בחמש השנים האחרונות. בחודשים האחרונים מפגינים הורים מחוץ למוסדות חילוניים שהפכו דתיים. במסגרת אחת ההפגנות הסתערו 200 הורים על בניין ממשלתי ברובע חילוני באיסטנבול.

 

"הממשלה מגבילה את היקף החינוך המרכזי בזמן שהיא מרחיבה את היקף החינוך הדתי. בסופו של דבר עוד ועוד ילדים ימצאו את עצמם במצב שבו הם יהיו חייבים ללכת לבית ספר דתי", אומר בטוחאן אידאגול, ראש ERG.

 

"אפילו אם ילד אחד יגיע לבית ספר של האטיפ נגד רצונו זה יפר את זכויות האדם", הוא אומר. בטוחאן מוסיף כי "קמפיין שיטתי" של מוסדות ציבוריים ומסגדים ברחבי המדינה דוחף את ההורים לשלוח את ילדיהם לבתי ספר דתיים. עוד מבקרים של התוכנית אומרים כי המאמצים להרחיב את החינוך הדתי מחלישים את שוויון החינוך בטורקיה, שכבר מדורגת נמוך בתחום בהשוואה ליתר מדינות ה-OECD.

 

מתוך 40 שעות הלימוד השבועיות בבתי הספר של "אימאם האטיפ", עשר מוקדשות לחינוך דתי: קוראן, ערבית וחייו של הנביא מוחמד. השילוב עם תוכנית הלימוד הארצית מהווה מעמסה כבדה על התלמידים.

 

ארדואן רוצה "נוער אדוק"

ארדואן, שנבחר בחודש שעבר לנשיאות אחרי עשור כראש ממשלה, מואשם על ידי מבקריו בבגידה בערכיה החילוניים של הרפובליקה הטורקית שנוסתה על ידי אתאטורק, שביסס טורקיה פוסט-עותמנית שבה הפרדה ברורה בין דת למדינה. באחד ממשפטיו הזכורים אמר ארדואן כי הוא רוצה לגדל "נוער אדוק". כמו כן הוא עשה מאמצים לאסור על מעונות מעורבים באוניברסיטאות הממלכתיות.

 

גורמים רשמיים בטורקיה אומרים כי יש "ביקוש עצום" לבתי הספר, מצד משפחות שמרניות שלהוטות לשמור את ילדיהם הרחק מבתי ספר חילוניים ממלכתיים. "הבתי ספר של אימאם האטיפ תמיד גילמו תפקיד חשוב במערכת החינוך הטורקית. לא צריך לצייר אותם כבתי ספר שאף תלמיד לא רוצה ללכת אליהם", אמר מועמר ילדיז, ראש החינוך הלאומי באיסטנבול.

 

"רוב הבוגרים ממשיכים לתפקידים בכירים. לאחרונה אחד מהם הפך לנשיא", הוא אומר ומתכוון לארדואן, שלמד בבית ספר באיסטנבול. "הם מועדים פחות לפשיעה או לפעולות שמנוגדות לחוק וזה הוכח מדעית", הוא טוען.

 

בבית ספר תיכון לבנים בלבד בקרסאמבה, אחת השכונות השמרניות ביותר של איסטנבול, תלמידים כמו מחמוט בן ה-17 לא מתלוננים. "בנוסף לדת, הם מלמדים אותנו היסטוריה, גאוגרפיה, מתמטיקה ופיזיקה. הם מלמדים את הנושאים האלה גם בבתי ספר אחרים, אבל לא את הדת. אני חושב שזה טוב בשבילנו", הוא אומר, מחייך מתחת לשפמו הדק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"רוצה שהבת תתחנך בבית ספר רגיל"
צילום: AFP
מומלצים