נעקץ ע"י דבורים, פיתח תגובה אלרגית - ומת
אסון במושב שדה משה שבדרום. גבר בן 35 שעבד בשטח חקלאי נתקל בנחיל דבורים ונעקץ פעמים רבות בחלקים שונים בגופו. פרמדיק שהגיע למקום וטיפל בו: "הוא איבד את ההכרה וההידרדרות הייתה מהירה". ככל הנראה מדובר בנטייה גנטית
גבר כבן 35 מת הבוקר (ב') מעקיצת דבורים סמוך למפעל באזור מושב שדה משה, סמוך לקריית גת. צוותי מגן דוד אדום של מרחב לכיש ביצעו החייאה בגבר שפיתח תגובה אלרגית חריפה, אך נאלצו לקבוע את מותו. ככל הנראה מדובר ברגישות לאלרגן עם נטייה גנטית.
מה עושים במקרה של עקיצת דבורה?
על פי הערכות ראשוניות האיש הותקף על ידי נחיל דבורים ונעקץ רבות בגופו, ככל הנראה בעת ששהה בשטח חקלאי. "האיש פיתח תגובה אלרגית ואיבד את ההכרה. ההידרדרות הייתה מהירה ובתוך דקות הוא איבד גם דופק ונשימה", סיפרו פרמדיק מד"א דודו דהאן וחובש רפואת החירום במד"א ערן טקיה, שטיפלו באיש. "הענקנו לו טיפול רפואי וביצענו בו פעולות החייאה מתקדמות, שכללו שוק חשמלי, טיפול תרופתי, עיסויים והנשמה. לאחר שעה נאלצנו לקבוע את מותו".
יו"ר איגוד רופאי האלרגיה, ד"ר ננסי אגמון לוין מתל השומר, מציינת כי כל אדם שנעקץ על ידי דבורה, דבור או צרעה יכול לפתח תגובה מקומית שאינה מסוכנת או מסכנת חיים. במקרה של אלרגיה, המצב כמובן שונה. "אדם שפיתח תפרחת, ירידת לחץ דם, כאבי בטן או שלשולים, שהיא מעבר לתגובה מקומית, צריך לעבור הערכה מדויקת לאילו אלרגנים ממשפחת הדבורים הוא רגיש", היא אומרת. "הוא חייב להחזיק מזרק אדרנלין כי בעקיצה הבאה הוא יכול למות. עקיצת דבורה של אדם אלרגי יכולה להוביל למוות תוך דקות ספורות".
עוד אומרת ד"ר אגמון לוין כי "הדרך להציל אדם בעל רגישות שנעקץ היא אם הוא מחזיק מזרק אדרנלין עד שיגיע צוות רפואי. השכיחות של אלרגיה היא פחות מאחוז. כל האנשים שיש להם רגישות אלרגית צריכים לקבל טיפול בחיסון, שימנע מהם את הופעת התגובה בפעם הבאה".
עקיצות דבורים אופייניות לעונת הקיץ ועלולות להוביל לתגובה ולמוות תוך דקות ספורות. עקיצות דבורים די שכיחות בעיקר בחודשי האביב והקיץ, כשהפעילות של הדבורים בשיא. מי שחשוף לזה בדרך כלל הם עובדי החקלאות וילדים שמסתובבים בגינות.
עקיצת דבורה מלווה בדרך כלל בנפיחות ואדמומיות. תופעות הלוואי של תגובה אלרגית לעומת זאת הן קוצר נשימה, דפיקות לב מואצות וכיוצא באלה סימפטומים. האלרגיה היא תגובה מוטעית של מערכת החיסון למגע עם חומר שאינו מסוכן לגוף, אך היא מחשיבה אותו בטעות למסוכן.