ומי מחוץ לתוכנית הממשלתית? יישובים שהופגזו
בממשלה יאשרו מחר תוכנית רב-שנתית לפיתוח הדרום, שממנה הוצאו חלק מהיישובים שספגו רקטות בצוק איתן. ערים אחרות, שנמצאות במרחק של יותר מ-40 ק"מ מעזה, דווקא כן נכללות בה. ראשי הרשויות זועמים: שיקולים פוליטיים
תדהמה בחלק מהמועצות האזוריות בדרום: הצעת ההחלטה שתגיע מחר (ג') לממשלה, שכותרתה "תוכנית רב-שנתית לפיתוח הדרום", מתעלמת מחלקן ולא מתוכננת להעביר להן פיצוי אף שספגו לא מעט רקטות במהלך צוק איתן. חלק מראשי המועצות אמרו כי הפיצוי שיינתן למועצות שמעבר לתחום 40 הקילומטרים מריח מפוליטיקה.
ראשת מועצת בני שמעון, סיגל מורן, זעמה כשראתה את טיוטת ההצעה שהגיעה לידיה. כך, למשל, תקבל דימונה מרכז תחבורתי, ומצפה רמון וערד נכללות בתוכנית. מורן לא כועסת על הכללת הערים הנוספות, אלא על השארתה מחוץ לתוכנית. "אמרו לנו לא לדאוג, ושבממשלה יגיעו למועצות שנמצאות במרחק של שבעה עד 40 קילומטרים", היא אומרת. "ממה שאני רואה, על פי ההצעה רוב התקציבים הולכים ליישובים מרוחקים מ-40 קילומטר. דברים אלמנטריים כמו השלמת מיגון במוסדות חינוך, שהבטיחו לנו, אינם".
מורן טוענת כי חלק מהקריטריונים שנקבעו, כמו מצב סוציו-אקונומי נמוך, גורמים לכך שהמועצה שלה תישאר מחוץ לתוכנית הפיצויים, משום שיש בה קיבוצים אמידים. במקרים אחרים, ישנה העדפה של יישובים עירוניים על פני מועצות אזוריות. "יש לנו יישובים במרחק 13 קילומטר מהרצועה שנמצאים במצב סוציו-אקונומי נמוך ביותר", טוענת מורן. "אני רותחת על העניין הזה. לתחושתי, מי שצעק ויש לו קשרים טובים יותר בפוליטיקה נמצא בהחלטה. לפני שבועיים התקשרו אליי ואמרו לי אל תדאגי".
במכתב שכתבה ראשת המועצה למנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר, כינתה מורן את ההחלטה כסטירת לחי מצלצלת. "אף שהצעת החלטה זו אמורה כביכול להיות כלי לסיוע, שיקום ופיתוח הרשויות שנפגעו קשה מכולן בעקבות מבצע צוק איתן, היא עוסקת רבות ביישובים ורשויות המרוחקים מאוד מקו העימות", טענה במכתבה. "התחושה היא שהתעוררנו מחלום, וכנראה לא באמת הייתה פה מלחמה. בכוונתנו להילחם ולשנות את רוע הגזרה".
גם במועצה האזורית מרחבים לא מבינים את ההצעה. "נראה שממשלת ישראל החליטה
לוותר על המגזר הכפרי והמועצות האזוריות, ולהעניק את כל הסיוע לערים ולאוכלוסייה הבדואית", אומר ראש המועצה שי חג'ג'. "נראה כי ההחלטה היא פוליטית, ויש הטבות ליישובים שלא נפגעו מצוק איתן מעבר ל-40 קילומטר. דווקא אותנו, המועצות שחטפו הכי הרבה במלחמה האחרונה, זנחו והשאירו מאחור".
יו"ר מרכז המועצות האזוריות בישראל, שמוליק ריפמן, אמר כי מדובר באיוולת ממשלתית והתעלמות מכל מי שחווה את המלחמה. "מועצות שתושביהן ספגו עשרות קסאמים ואלפי אזעקות, שתושבי היישובים שבהן נאלצו לגלות עם ילדיהם ולהיעדר ימים ארוכים מהעבודה, זוכות פשוט להתעלמות מצד ממשלת ישראל", טען, "לא ייתכן שתקצוב נושא חשוב כל כך ייקבע לפי גחמות פוליטיות וחישובים אלקטורליים ולא על פי אמות מידה שוות. אין כל ספק שמועצות שספגו אש במהלך כל ימי המלחמה זכאיות לסיוע ולשיקום".
ראש מועצת שדות נגב, תמיר עידאן, תקף אף הוא: "במועצת שדות נגב שמונה יישובים בעוטף ושמונה מחוץ לעוטף. בדיונים שהתקיימו בנוגע ליישובי העוטף הובטח שבמסגרת החלטה זו תינתן התייחסות ליישובים מחוץ לעוטף בכדי להקטין את הפערים בין היישובים, אך ההצעה לא נותנת דבר ליישובים אלו ששוב נשכחו למרות מטחי הטילים הכבדים שנורו עליהם. יתרה מכך, טיוטת ההצעה הגיעה לידי רק היום, ללא דיון או התייעצות איתנו, כאשר מחר ההצעה עולה להצבעה בממשלה. חבל מאוד שהממשלה שוכחת כל כך מהר את הישובים שעמדו באומץ רב במלחמה הקשה".