הריבית לאוקטובר ללא שינוי: 0.25%
חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל מבקשים לשמור על מעט תחמושת הריבית שעוד נותרה ברשות בנק ישראל למקרה של הרעה נוספת במצב המשק. סיבה נוספת: החשש מהמשך העלייה במחירי הדירות
הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום (ב') כצפוי להשאיר את הריבית לחודש אוקטובר ללא שינוי, ברמה של 0.25%. זאת לאחר שבחודשיים האחרונים הפחית בנק ישראל את הריבית פעמיים רצופות, ומאז חודש אוקטובר 2011 הוא ביצע כבר 12 הפחתות ריבית בשיעור מצטבר של 3%.
ההחלטה להשאיר הפעם את הריבית ללא שינוי התקבלה למרות הנתונים הכלכליים שפורסמו לאחרונה, שתומכים לכאורה בהפחתת ריבית נוספת.
בתחום הפעילות הריאלית, הלמ"ס עדכנה בשבוע שעבר את אומדני הצמיחה כלפי מטה, וכעת היא מדווחת שברבעון השני של השנה צמח המשק רק בשיעור שנתי של 1.5%, ולא ב-1.7% כפי שדווח על ידה לפני חודש. האטה משמעותית זו בפעילות הכלכלית נרשמה עוד לפני מבצע צוק איתן, שהשפעתו השלילית על המשק נאמדת באובדן תוצר של יותר מ- 0.5% (למעלה מ- 5 מיליארד שקל).
בתחום המחירים, מסתכמת כעת האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, ב-0%, והיא נמצאת לכן הרבה מתחת לגבול התחתון של תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%). מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים נמוכה אף הרבה יותר ומשקפת למעשה ירידת מחירים ממוצעת בשיעור שנתי של 0.9%.
האינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים חזרה בשבועות האחרונים חמש שנים לאחור ומסתכמת כעת רק ב-1.1%. ריבית נמוכה יותר גם מקטינה את עלויות היצרנים ומסייעת להגברת הפעילות במשק, וגם גורמת להגדלת הביקושים ודוחפת בכך את המחירים אל תוך תחום יעד האינפלציה.
מיתון גובר בגוש האירו
אולם מה שגרם לוועדה המוניטרית להשאיר החודש את הריבית ללא שינוי הוא הרצון של חבריה לשמור על מעט תחמושת הריבית שעוד נותרה ברשות בנק ישראל למקרה של הרעה נוספת במצב המשק. כתוצאה ממבצע צוק איתן צפויה להירשם ברבעון השלישי של השנה צמיחה שלילית. בנוסף לכך צפוי המשק הישראלי להיות מושפע לרעה גם מהמיתון שהולך וגובר לאחרונה בגוש האירו, שהיצוא אליו מהווה כ- 30% מכלל יצוא הסחורות מישראל.
סיבה נוספת שגרמה להשארת הריבית ללא שינוי היא החשש של חברי הוועדה המוניטרית מהמשך העלייה במחירי הדירות. בשבוע שעבר דיווחה הלמ"ס כי בחודשים יוני-יולי עלו מחירי הדירות ב- 0.3% נוספים, והשלימו עלייה שנתית מצטברת של 6.8%. הפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית ה"פריים", מגדילה לכן את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות.
אחד הגורמים שאפשרו לבנק ישראל להשאיר את הריבית ללא שינוי הוא ההיחלשות שנרשמת בשבועות האחרונים בשער השקל. מאז החלה ההתעוררות הנוכחית בשערי החליפין, לפני שישה שבועות, התחזק הדולר מול השקל בשיעור מצטבר של 6.3%, וחזר למעשה לרמה שבה היה לפני שנה. הפחתת הריבית תומכת בהתחזקות הדולר מול השקל, אולם העלייה שנרשמה לאחרונה בשערו של המטבע האמריקאי מאפשרת לבנק ישראל לדחות את הפחתת הריבית הנוספת למועד מאוחר יותר.