המעצמה מספר אחת בעולם - במשחקי מחשב
המדינה שקינאה בסטארט-אפ הישראלי עקפה אותנו במשחקי מחשב: דרום קוריאה נחשבת לגן עדן למשתמשי האינטרנט בעקבות השקעה של מיליארדי דולרים בתשתיות, בתוכניות לימוד, בתעשיות החומרה ובגיימרים
מקבלי החלטות בדרום קוריאה קראו בשקיקה את ספרם של דן סינור ושאול זינגר "מדינת הסטארט-אפ" המספר על הישגיה של תעשיית הטכנולוגיה הישראלית, בניסיון להבין מה ניתן לאמץ מישראל בתחום הטכנולוגיה.
"מגלים עולם " - מאמרים אחרונים:
איום הסייבר - עקב אכילס של מערכות החלל? / ד"ר דגנית פייקובסקי וגיל ברעם
על מה אנו מדברים כשאנו מדברים על ביטחון / טרים ווילומסן ברלינג
מרוץ לזהב ונפט. הפוליטיקה של הקוטב הצפוני / ד"ר רוברט וו. מורי
ישראל-ארה"ב: יחסים מיוחדים עם כוכבית / ד"ר נעם כוכבי
נשיאת דרום קוריאה פארק ג'ן-הייאה אף ציינה זמן קצר לאחר כניסתה לתפקיד שברצונה להפוך את ארצה למדינת סטארט-אפ כמו המודל הישראלי. שגרירות ישראל בסיאול והנספחות המסחרית מנסות לקדם כמה יוזמות שיוכלו לפתח את הסחר עם דרום קוריאה ואת רעיונות מדינת הסטארט-אפ הישראלית בקוריאה. האם ישראל יכולה ללמוד משהו בתחום הטכנולוגיה וההשקעה מדרום קוריאה? ישנם נושאים רבים שניתן ללמוד מהקוריאנים ואחד מהם קשור לכלכלה ואינטרנט.
עבור רובנו, השם לים יו-הוואן (Lim Yo-hwan) לא יאמר הרבה. לים הוא לא כוכב קולנוע ידוע או שחקן כדורגל דרום קוריאני מפורסם המשחק בליגה האנגלית. אולם, עבור קהילת שחקני ה-StarCraft (משחק מחשב אסטרטגי בזמן אמת) בדרום קוריאה ובעולם, נחשב לים לאחד מהשחקנים המקצוענים החשובים ביותר בתחום. בשיא הקריירה שלו, הרוויח מאות אלפי דולרים בשנה ממשחקי מחשב ומועדון המעריצים שלו כלל מעל חצי מיליון בני אדם.
טורנירים של משחקי מחשב בשידור חי
בדרום קוריאה ישנם שני ערוצי טלוויזיה שמשדרים שידורים ישירים של טורנירים של משחקי מחשב. ובאחד הטורנירים של StarCraft שנערך לפני מספר שנים בדרום קוריאה, נכחו באצטדיון כ-120 אלף צופים. הצלחתו של לים מהווה אינדיקציה להצלחת ההשקעה של ממשלת דרום קוריאה בתעשיית האינטרנט.
דרום קוריאה נחשבת לגן עדן למשתמשי האינטרנט. מהירות הפס הרחב בדרום קוריאה היא בין המהירות ביותר בעולם. אחת הסיבות לכך היא ראיית הממשלה המקומית את חשיבות האינטרנט לכלכלה הדרום קוריאנית.
ממשלת דרום קוריאה לקחה על עצמה לפני כמה שנים את האחריות על פריסת תשתית האינטרנט בכל המדינה (בניגוד לישראל שתשתית האינטרנט נפרסה באופן חלקי על ידי חברות פרטיות). הממשלה בסיאול השקיעה מיליארדי דולרים בפריסת התשתית בכל המדינה ובעידוד מערכת החינוך ליצור מערכות לימוד המבוססות על המרשתת (אינטרנט). בתי הספר בדרום קוריאה חוברו למרשתת במהירות 1 ג'יגה ובקרוב ישודרגו ל-2 ג'יגה.
ממשלת דרום קוריאה הרחיבה בנוסף את ההשקעה במרשתת באמצעות תמיכה וסיוע בתעשיות החומרה ובמשחקי המחשב. היא עשתה זאת באמצעות הקמת מכוני מחקר וסיוע במענקים ובמיסוי לתעשיות אלו. תעשיית משחקי המחשב הקוריאנית אף זכתה לסיוע נוסף מצד חברות האלקטרוניקה הקוריאניות שהחלו לפתח טלוויזיות ברזולוציות גבוהות ומכשירים סלולריים שיאפשרו לשחקנים ליהנות מחווית המשחק. תעשיית משחקי המחשב בדרום קוריאה, הכוללת גם את משחקי המחשב הסלולרים, מוערכת ביותר מ-10 מיליארד דולר.
ממשלת דרום קוריאה החלה למתג את עצמה כמעצמת משחקי מחשב באמצעות שילוב בין תעשיית משחקי המחשב הקוריאנית, חברת "סמסונג" והממשלה. בשנת 2000 יזם משרד התיירות הדרום קוריאני בשיתוף עם חברת "סמסונג" את הקמת האולימפיאדה הראשונה של משחקי המחשב (WCG) בקוריאה, שכללה 174 מתחרים מ-17 מדינות. מאז האולימפיאדה הראשונה, הפכה ה-WCG לאירוע בינלאומי מרכזי המושך אליו אלפי גיימרים מרחבי העולם ודרום קוריאה מבססת את מעמדה העולמי כמעצמת משחקי המחשב.
לאחר סיום מבצע "צוק איתן", מומלץ לשרי האוצר והכלכלה הישראלים להביט על המודל הקוריאני ולחשוב איך ניתן למנף את תעשיית הטכנולוגיה הישראלית, אולי באמצעות השקעה חכמה של המדינה, להפוך את ישראל למעצמת משחקי המחשב הבאה של העולם.
ד"ר אלון לבקוביץ מלמד במחלקה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטה העברית וחוקר במכון בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים
המכון ליחסים בינלאומיים ע"ש לאונרד דיוויס באוניברסיטה העברית בירושלים מפרסם בשיתוף פעולה עם ynet את מדור "מגלים עולם" שבו מופיעים מאמרי פרשנות ועמדה של חוקרים מרחבי העולם בתחום היחסים הבינלאומיים