קדם לפירמידות: מבנה מסתורי נחשף בגליל
שנים חשבו שזהו רק גל אבנים, אבל חפירות הוכיחו כי "גל יתרו" שבצפון הוא מונומנט מלפני 5,000 שנה שכנראה לא שימש להגנה. אז למה הוא נבנה?
מבנה עצום בצורת ירח התגלה בצפון - ועכשיו השאלה הגדולה היא למה הוא שימש: מונומנט גדול מתקופת הברונזה הקדומה, תקופה הקדומה במאות שנים לתקופת בניית הפירמידות במצרים, נמצא בגליל העליון. האתר העסיק בשנים האחרונות חוקרים וארכיאולוגים שניסו לתארך אותו ואת הנסיבות שהובילו לבנייתו. ממצאים חדשים שנאספו בשטח מעלים את האפשרות שלא מדובר בחומה של עיר עתיקה, כפי שהעריכו בעבר, אלא במונומנט שבאמצעותו הפגינו המקומיים את בעלותם על האזור. עם זאת, טרם נפסלה האפשרות ששימש לצורכי פולחן מיסטיים.
המונומנט, המכונה גל יתרו, נמצא בלב חורשת עצים עתיקים מעל למעיין פרוד וכביש עכו-צפת. גובהו שבעה מטרים, אורכו 150 מטרים ורוחבו כ-20 מטרים. מהאתר העצום בגודלו ניתן להביט על דרום רמת הגולן, הכנרת, הים התיכון ופסגות התבור והכרמל. דרוזים המתגוררים באזור נהגו זה מאות שנים לעלות על סוללת האבנים בכדי לצפות בקבר יתרו בקני חיטין, כאשר הגישה לקבר הקדוש נמנעה מהם, דבר שמסביר את השם שניתן לאתר. הם נהגו לספר שיתרו עצמו בנה את גל האבנים.
"אחרי שניקינו את גל האבנים וחשפנו את קווי המתאר שלו הבנו שלא מדובר בסתם ערימת אבנים או בהתמוטטות של קיר, אלה במבנה רחב דמוי סוללה שהשתמר במשך היטב לגובה של עד חמישה מטר מעל האדמה", מסביר עידו וכטל, מהמכון לארכיאולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים.
המבנה שהתגלה נראה כירח ובנוי מאבני גוויל בינוניות שהוצבו אחת על גבי השנייה, ונתמכו במדרגות או בציפוי אבני שדה שטוחות. את הבסיס לגל האבנים מצאו החוקרים בחפירות לעומק של שני מטרים, חפירות שמומנו על ידי קרן דוד ורות עמירן למחקר ארכיאולוגי בארץ ישראל. במהלך החקירות נמצאו שרידי מבנה, ריצופי אבן ושברי חרסים שתוארכו לתקופת הברונזה הקדומה, 2,700 עד 3,050 לפני הספירה.
"מצאנו במקום כמות קטנה מאוד של ממצאים, אך כולם אופייניים לתקופת הברונזה הקדומה", סיפר וכטל על המבנה הגדול, שנפחו מוערך ב-14,000 קוב. הוא ציין כי לא התגלו ממצאים אורגנים, דבר שמעיד כי במקום התגוררו מעט תושבים: "בנוסף, לא נראה שגל האבנים תוחם שטח בצורה אפקטיבית כפי שהיינו מצפים מביצורים".
כל זאת הביא את וכטל להעריך כי "גל יתרו" הוא "נקודת ציון בולטת בנוף, שמסמנת הפגנת בעלות ושליטה על המשאבים שנמצאים לידו, כדוגמת השטח החקלאי, המעיין והדרך שעוברת בסמוך". אפשרות נוספת היא שצורתו המיוחדת של האתר קשורה לפולחן לאל הירח, פולחן שלא היה מוכר באזורנו, אם כי בחפירה עצמה לא עלו ממצאים הקשורים בפולחן.