שתף קטע נבחר
 

דעו את זכויותיכם: מדריך לעובדים בחג

האם הבוס שלי חייב לתת לי שי לחג? האם ניתן לחייב אותי לעבוד בערב החג ואם כן, כמה צריך לשלם לי? מדריך זכויות לקראת עונת החגים

עובדים בחגים? תוהים איזה שכר אתם אמורים לקבל? והאם המעסיק מחויב לתת לכם שי לחג? אספנו עבורכם את כל העובדות לגבי הזכויות שמגיעות לכם:

 

לכתבות נוספות במדור קריירה

 

המעסיק שלי החליט לסגור את המפעל בחול המועד, ולהוציא את כל העובדים לחופשה מרוכזת. האם זה חוקי?

 

תשובה: הדין קובע כי המעסיק הוא זה שמסדיר את מועדי החופשות של העובדים, אך עליו לעשות זאת תוך התחשבות בצרכיהם. המעסיק יכול לבחור להוציא את עובדיו לחופשה מרוכזת בחול המועד, אשר תהיה על חשבון העובד. אם החופשה היא למעלה מ-7 ימים, על המעסיק להודיע לעובדים על כך 14 יום מראש לפחות.

 

אם החופשה פחותה מ-7 ימים (לדוגמא - סגירת המשרד ל"יום גשר"), אין חובה להודיע 14 יום מראש, אך עדיין יש להודיע מראש על מנת להתחשב בצרכי העובדים.

 

האם המעסיק שלי חייב לשלם לי עבור ימי החג בהם לא עבדתי?

תשובה: עובד בשכר חודשי לא מקבל תשלום דמי חגים כתוספת לשכר, ושכרו החודשי לא מופחת בשל היעדרות בחג.

 

לעומת זאת, עובד המקבל שכר לפי יום או לפי שעה, יהיה זכאי לתשלום מלא עבור ימי החג (9 ימי חגים - 2 בראש השנה, 1 ביום הכיפורים, 2 בסוכות, 2 בפסח, 1 ביום העצמאות ו-1 בשבועות), בשני תנאים מצטברים: אם הוא בעל ותק של שלושה חודשים לפחות במקום העבודה, ואם לא נעדר מעבודתו יום לפני החג ויום אחרי החג, אלא בהסכמת המעסיק. במידה ויום החג יחול בשבת - לא יהיה זכאי עובד בשכר יומי או שעתי לתשלום עבור יום החג.

 

   (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

שובצתי לעבוד ביום החג - איזה שכר ישולם לי?

תשובה: עבודה בחג דינה כעבודה ביום המנוחה השבועי והיא מזכה בתשלום שלא יפחת מ- 150%, ובזכאות לשעות מנוחה במקום שעות המנוחה בהם עבד. לחלופין, לגבי עובד בשכר חודשי, יכול המעסיק לתת לו שעה וחצי מנוחה על כל שעת עבודה בחג.

 

בנוסף, קבעה הפסיקה כי עובד שעבד ביום החג, שלא לפי בחירתו, זכאי גם לתשלום שכר לפי תעריף חג (150%) וגם לתמורה בעבור יום החג (100%) - סה"כ 250%.

 

לעומת זאת, עובד שביקש לעבוד ביום החג יקבל רק את תעריף החג (150%) ולא יהיה זכאי גם לתמורה בעבור יום החג (100%).

 

מה הדין החל ביחס לעובד שאינו יהודי בימי החג?

תשובה: הדין קובע כי עובד שאינו יהודי יכול לבחור אם לנצל את זכותו למנוחה בחג, בחגים היהודיים או בחגיו שלו.

 

מתנות לחגים - מה מגיע לכם?

האם המעסיק שלי חייב לתת לי שי לחג?

תשובה: על מעסיק לא מוטלת חובה חוקית להעניק לעובדיו שי לחג, אלא אם העניין הוסדר בהסכם קיבוצי (במקום עבודה מאורגן על ידי ארגון העובדים), או שקיים נוהג במקום העבודה המחייב לעשות כן.

 

קיבלתי בקבוק יין לכבוד החג ובעלי קיבל תלושי קנייה בשווי 1,000 שקל. לפי מה נקבע שווי השי?

תשובה: גובה וסוג השי לחג נקבע על ידי המעסיק, אלא אם כן נקבע אחרת בהסכם קיבוצי.

 

במקום העבודה שלי הוחלט להפסיק לחלק לעובדים שי לחג, האם זה חוקי?

תשובה: במידה וקיים נוהג במקום העבודה, לפיו במשך שנים רבות היה המעסיק מעניק לעובדיו שי לחג, והוא הפסיק זאת באופן חד צדדי, המעסיק יכול להיחשב כאילו הרע את תנאי העבודה. אולם הדבר תלוי בנסיבותיו של כל מקרה ומקרה. ככלל, ככל שהזכות לקבל שי לחג מעוגנת בהסכם או נוהג, המעסיק אינו יכול להחליט שלא לתת שי לחג באופן חד צדדי.

 

התלוננתי על כך שלא קיבלתי שי לחג, האם יפטרו אותי?

תשובה: עובד רשאי לעמוד על זכויות המוקנות לו לפי דין, הסכם או נוהג. עמידה על זכות או תלונה על אי קבלת שי לחג, אינה מהווה עילה מוצדקת לפיטורים.

 

קיבלתי שי לחג, אולם המעסיק שלי חייב אותי בתלוש השכר על שווי מס. האם זה חוקי?

תשובה: כן, לפי פקודת מס הכנסה שי לחג הוא טובת הנאה המחייבת את העובד במס.

 

כמה שעות עלי לעבוד בערב חג?

תשובה: החוק קובע כי יום עבודה בערב החג לא יעלה על 7 שעות. יחד עם זאת, בצו ההרחבה שהנהיג שבוע עבודה מקוצר במשק נקבע כי במקום עבודה הפועל 5 ימים בשבוע, יום עבודה בערב חג יהיה 8 שעות בתשלום של 9 שעות, או 7 שעות בתשלום של 8 שעות. ככל שיש הסדר אחר המיטיב עם העובד, יש לנהוג על פיו.

 

במקום העבודה שלי עובדים בערבי חג ובחול המועד יום עבודה מקוצר. בחרתי לצאת לחופשה בתקופה זו, האם ינכו לי רק חצאי ימים?

תשובה: ימי חופשה בערבי חג או בחול המועד הם ימי חופשה מלאים (גם אם בפועל עובדים פחות שעות), אלא אם יש הסכם או נוהג במקום העבודה, הקובעים אחרת.

 

האם המעסיק חייב לאפשר לי לעבוד יום עבודה מקוצר בחול המועד?

תשובה: לא. יום העבודה בחול המועד הוא יום עבודה רגיל לכל דבר, אלא אם נקבע אחרת בהסכם או אם קיים נוהג בעניין זה במקום העבודה.

 

עו"ד מיכל לבנון פורת, שותפה במשרד אשר חלד ושות' המתמחה בדיני עבודה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים