שתף קטע נבחר

תושבי דרום ת"א: הופקרנו. מסתנן: יום גדול

ההחלטה הדרמטית של בג"ץ תביא לשחרור כל מבקשי המקלט הכלואים ב"חולות" ולהפסקת זימונים נוספים למתקן המעצר. תושבים בשכונת התקווה זועמים: "אנחנו דורשים שהמדינה תגן עלינו". מסתנן הכלוא ב"חולות": "זה לא סוף המאבק"

2,200 מסתננים כלואים במתקן "חולות" שבדרום. ההחלטה הדרמטית של בג"ץ, שפסל את הסעיפים המרכזיים בחוק המסתננים החדש, תביא לסגירת המתקן ולשחרורם של כל אותם כלואים ללא משפט. בנוסף, יופסק זימון מבקשי מקלט נוספים למתקן המעצר. "המדינה הפקירה אותנו", אמר על כך יהודה משכונת התקווה, אחד מתושבים רבים בדרום תל אביב שנדהמו לקרוא על הפסילה.

 

 
 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

לקריאת החלטת בג"ץ - לחצו כאן

 

פנחס אלוף, תושב אותה שכונה, סיפר על החיים באזור שבו רבים מהמתגוררים הגיעו בשנים האחרונות מאפריקה, בדרך לא דרך. "הם באו לגור כאן, מרגישים שזאת מדינה בתוך מדינה. אני גר בשכונה

 כבר 60 שנה ואף פעם אנשים לא פחדו להסתובב בלילות כמו עכשיו. אנחנו דורשים שהמדינה תגן עלינו".

 

"אנחנו מחפשים פתרון, המצב בלתי נסבל", היפנה גם יהודה טענות לרשויות. "הדיונים על חוקי או לא חוקי לא מעניינים אותנו. זה נמשך כבר שנים וגם משטרת ההגירה לא הצליחה לשפר את המצב. השכונות בדרום העיר תמיד היו מוחלשות ומלוכלכות ומאז שהם הגיעו המצב הלך ומתדרדר. אם הייתה לי האפשרות ברור שהיתי עוזב כי מפחיד כאן ואף אחד לא רוצה לחיות בפחד".

מברכים על ההחלטה. מסתננים במתקן "חולות" (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
מברכים על ההחלטה. מסתננים במתקן "חולות"(צילום: הרצל יוסף)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

יורם כהן, משכונת שפירא הסמוכה, הוסיף: "ההחלטה של העליון תפסה אותי בהפתעה. אני רותח, כועס ועצוב ומרגיש שירקו לי בפנים. אני מזמין את כל השופטים הנכבדים שיגיעו לשכונות

 ויראו מה קורה פה". כבר היום החלו תושבי דרום תל אביב במחאה והקימו "מאהל אבלות" במרכז העיר.

 

מנגד, למסתננים זהו יום חג. מוטסים עלי (27), מבקש מקלט מדארפור הכלוא זה חמישה חודשים במתקן חולות, היה נרגש מההכרעה. "זה יום גדול עבורנו", אמר עלי, אחד ממנהיגי מחאת מבקשי המקלט, בשיחה עם ynet. "אנחנו מחכים לשחרור שלנו ולבדיקה אמיתית של בקשות המקלט".

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

עם זאת, הוא הביע חשש מצעדיה הבאים של הממשלה: "ההחלטה אינה סוף המאבק שלנו, אני מפחד מניסיונות נוספים של הממשלה לפגוע במבקשי המקלט שחוששים לחזור למקומות שמהם ברחו. אבל אני מאוד מאוד מקווה שזו הזדמנות לסוויץ' במחשבה, שיבינו שאנחנו בסך הכל בני אדם שברחו מסכנת חיים, ויאפשרו למבקשי המקלט להתקיים פה בכבוד ואפילו לתרום לחברה. אני מתנגד לכל מעשה אלימות ומבין את הסבל של תושבי דרום תל אביב. אנחנו צריכים לעבוד איתם ועם הכנסת למען מדיניות חדשה והוגנת".

 

שנה לאחר שפסלו את החוק כולו, שופטי בג"ץ פסלו סעיפים גם בחוק המסתננים החדש, שעבר בכנסת בדצמבר האחרון. בהחלטתם קבעו השופטים כי מתקן חולות יפורק תוך 90 יום. בדעת רוב של שישה שופטים הוחלט גם להורות על ביטול הסעיף המאפשר את החזקתם במשמורת של מסתננים לתקופה של שנה.

 נשיא העליון אשר גרוניס והשופטים ניל הנדל ויצחק עמית היו המתנגדים, כשמולם ניצבו הנשיאה הנכנסת מרים נאור, השופטת בדימוס עדנה ארבל וכן השופטים סלים ג'ובראן, אסתר חיות, יורם דנציגר ועוזי פוגלמן.

 

בדעת רוב של שבעה שופטים הוחלט גם להורות על ביטול החלק בחוק המסדיר את הקמתו והפעלתו של מרכז השהייה למסתננים "חולות". הוא אמור להיסגר תוך 90 יום. גם בהחלטה זו היה גרוניס בדעת המיעוט, יחד עם השופט הנדל. הם סברו כי אין מקום לבטל את הפרק כולו, אלא רק את ההוראה המחייבת את השוהים במרכז השהייה להתייצב לרישום נוכחות אף בשעות הצהריים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
הבעת שמחה במתקן "חולות"
צילום: הרצל יוסף
מומלצים