ישראל רגועה: הפלסטינים לא מעניינים את העולם
המשלחת הישראלית באו"ם מקדמת יוזמות שאינן קשורות לסכסוך הישראלי-פלסטיני ומקווה שגם הארגון ישנה כיוון: "העולם עסוק באבולה ובדאעש"
משלחת ישראל באו"ם מנהלת מגעים עם הארגון ומדינות מרכזיות בקהילה הבינלאומית כדי לגייס תמיכה ביוזמה חדשה: מושב מיוחד של עצרת האו"ם שיוקדש לאנטישמיות הגוברת בעולם ודרכים להתמודד איתה. "זה לא עניין פוליטי וזה לא קשור לסכסוך הישראלי-פלסטיני", אמר פקיד בירושלים שטען כי תשומת הלב בזירה הדיפלומטית באו"ם אינה על הסוגייה הפלסטינית אלא מוקדשת לסוגיות עולמיות אחרות כמו המאבק בדאעש, מגפת האבולה והמלחמה באוקראינה.
עוד בחדשות:
לראשונה: ארה"ב תקפה יעדים של דאעש בסוריה
הרשעה תקדימית: "הבנק הערבי" מימן טרור
קדם לפירמידות: מבנה מסתורי נחשף בגליל
על פי התוכנית הישראלית, המושב יתקיים בינואר הקרוב במלאת 70 שנה לסיום מלחמת העולם השנייה ושחרור מחנה ההשמדה אושוויץ. אם היוזמה תצא לפועל תהיה זו הפעם הראשונה מאז הוקם הארגון לפני 69 שנה שיתקיים בו מושב מיוחד על אנשטישמיות.
קיום מושב מיוחד בעצרת האו"ם מצריך תמיכה של מדינות רבות והמדינות הערביות והמוסלמיות הביעו התנגדות ליוזמה בתחילת המגעים בנושא. עם זאת, ההערכה בישראל היא שתמיכה רחבה לכינון הדיון יגרום להן להסיר את התנגדותן.
היוזמה הישראלית מקודמת על רקע כוונתו של הנשיא הפלסטיני אבו מאזן להציג תוכנית לחידוש המו"מ ולוח זמנים לסיום הכיבוש. במשרד החוץ נערכים, כמו בכל שנה, לסכל יוזמות חד צדדיות באו"ם מצד הרשות הפלסטינית. "אבו מאזן במצוקה והוא מחפש דרכים לצאת ממנה, אחת מהן היא יוזמות חד צדדיות באו"ם", אמר פקיד בירושלים. לדבריו, בהרכב הנוכחי של מועצת הבטחון הפלסטינים לא יצליחו להשיג רוב של 9 מדינות (מתוך 15) שנחוץ כדי להעביר החלטה שממליצה לעצרת הכללית לקבל את פלסטין כמדינה חברה באומות המאוחדות. זאת, עוד לפני שהאמריקאים נדרשו לוטו.
"בעולם אין היום סבלנות לעניין הפלסטיני, למעט אולי כמה מדינות אירופיות. מדינות פרו-פלסטיניות, כמו נורבגיה ובלגיה, שעשו בעבר צרות צרורות לישראל התהפכו בין לילה בגלל הפחד מהמוסלמים באירופה", הוסיף הפקיד. "זה לא אומר שאין עוד לחצים על ישראל ואיומים בחרם, אבל המצב הרבה פחות גרוע ממה שחושבים".
עם זאת, הקהילה הבינלאומית בכל זאת עוסקת בסוגייה הפלסטינית. בימים אלו מנתהלים מגעים דיפלומטיים כדי להעביר במועצת הביטחון החלטה בנוגע לרצועת עזה בעקבות מבצע "צוק איתן". נוסח ההחלטה שנידונה כעת אינו כולל את המילה "פירוז", אך מביע תמיכה בזכות למנוע הכנסת נשק לרצועה כתנאי לשיקומה ומתייחס למנגנוני הפיקוח על הכנסת חומרי בנייה לעזה. בנוסף, הצעת ההחלטה כוללת התייחסות לזיקה שבין חמאס לאיסלאם הקיצוני.
ארה"ב לוחצת להעביר את ההצעה בנוסח הנוכחי ובכירים בישראל אמרו כי ישראל מברכת על ההצעה ולא תתנגד לה. פקיד ישראלי בכיר אמר כי בזירה הדיפלומטית באו"ם יש שיתוף פעולה מצויין עם ארה"ב. מסתמן שגם במקרה הזה אם תידחה ההצעה יהיו אלו הפלסטינים והמדינות הערביות שיגרמו לכך מחשש שהחלטה כזו תעניק הישג לישראל מול חמאס.
בשנים האחרונות ישראל פועלת כדי להיות מעורבת יותר בסוגיות שאינן קשורות לסכסוך. בימים אלו עומלים אני המשלחת הישראלית באו"ם על קידום שתי יוזמות נוספות בנושאי טכנולוגיות חקלאיות ויזמות לפיתוח. זאת במקביל למאמצים להביא להכרה ביום כיפור כחג רשמי. "עד היום ישראל עסקה בהתגוננות באו"ם, עכשיו אנחנו יוזמים, אבל זה מצריך גיוס תמיכה מהרבה מדינות כדי לשבור את הרוב האוטומטי של הערבים", אמר פקיד בירושלים.