הרשעה תקדימית: "הבנק הערבי" מימן טרור
החלטה דרמטית של המושבעים בבית משפט בברוקלין: הבנק שמימן תשלומים לקרובי מחבלים מתאבדים והעביר כסף לחמאס ייאלץ לשלם פיצויים ל-297 נפגעים אמריקנים ב-24 פיגועי טרור בישראל
החלטה פורצת דרך בנוגע למימון הטרור: בית משפט אמריקני הרשיע אתמול (יום ב') את "הבנק הערבי" באספקת ציוד לחמאס. המושבעים הורו אף לבנק לשלם פיצויים לנפגעים ב-24 פיגועים שארגון הטרור האיסלאמי השולט בעזה ביצע בישראל ובשטחי הרשות הפלסטינית. ההחלטה הגיעה בסיום משפט בברוקלין שארך שישה שבועות וזכה לסיקור צמוד. לפי עורכי הדין זו הייתה הפעם הראשונה שבה משפט בנוגע למימון טרור מגיע לבית משפט אמריקני. במקביל הורה בית המשפט לערעורים לדון בתביעה דומה של כ-200 נפגעי פיגועי חמאס נגד הבנק הסקוטי.
297 אמריקנים, קורבנות ובני משפחות של פיגועים שביצע חמאס בישראל, תבעו את הבנק הערבי. התובעים האשימו את בנק ההשקעות הגדול בירדן בכך שביודעין איפשר לבצע פעולות בחשבונות של פעילי חמאס, ומימן למעשה את התשלומים למשפחות המחבלים המתאבדים, האסירים והפצועים מתחילת האינתיפאדה השנייה, תשלומים שהסתכמו במיליונים.
ההרשעה מסיימת למעשה עשור של מאבק משפטי שניהלו קורבנות טרור אמריקנים של חמאס נגד "הבנק הערבי", והגיע בשיאו לבית המשפט הפדרלי בברוקלין. הם תבעו מאות מיליוני דולרים מהבנק הירדני, ששימש לטענתם בתור צינור להעברת כספים לחמאס בשטחים. מדובר בפיגועים שבוצעו בתקופת האינתיפאדה השנייה, ובהם הפיגוע בדולפינריום, באוניברסיטה העברית ובמסעדת סבארו שבירושלים. ההחלטה התייחסה ל-24 פיגועי טרור בישראל בשנים 2004-2001, שבהם נהרגו 39 אמריקנים ונפצעו 102. חלק ניכר מהתובעים הם ישראלים בעלי אזרחות אמריקנית המנצלים את החוק האמריקני.
לאחר תום הדיון הודיע הבנק כי בכוונתו לערער על ההחלטה. בהודעת הבנק נכתב כי פסק הדין אינו מפתיע והזהירו כי הפסיקה חושפת את הבנקים לאחריות עצומה בעת שהם מספקים שירותים שיגרתיים ללקוחותיהם.
הבנק הערבי, שהוקם בירושלים בשנת 1930 ובסיסו כעת בעמאן בירת ירדן, מפעיל כ-600 סניפים ברחבי העולם, לרבות במנהטן ובשטחי הרשות. הבנק הואשם כי סיפק שירותים פיננסיים למבצעי פיגועים ולארגוני צדקה בשליטת חמאס, כמו גם להעברת מלגות של יותר מ-5,000 דולר לכל אחת מהמשפחות של המחבלים המתאבדים ופעילי טרור אחרים. התובעים טענו שהבנק הירדני ניהל חשבונות של חמאס ושל מנהיגיו, בהם אחמד יאסין.
התביעה הראשונה הוגשה על ידי קורטני לינדה, שבעלה ג'ון נהרג ממטען צד ברצועת עזה בשנת 2004 בזמן ששימש כאיש ביטחון של דיפלומטים אמריקנים. התיק הידוע בכינוי "לינדה נגד הבנק הערבי" עבר בערכאות הערעור השונות והגיע עד לבית המשפט העליון. בכל השנים הללו לא סייעה מחלקת המדינה האמריקנית לתובעים. התביעה המקורית כללה מספר כפול של פיגועים ואלפי תובעים, שרבים מהם ישראלים שאינם בעלי אזרחות אמריקנית. עם זאת, אלו שאינם מחזיקים באזרחות ארה"ב לא נכללו לבסוף בכתב התביעה.
הדרך למשפט נסללה לאחר שבית המשפט העליון בארה"ב דחה ב-30 ביוני בקשה של הבנק הירדני לבטל סנקציות נגדו בגלל שסירב לספק רישומים של לקוחותיו. הבנק לא הצליח לשכנע כי על-ידי חשיפת שמות הלקוחות הוא צפוי לעמוד בפני הפרת החוק הפלילי בירדן, בלבנון וברשות הפלסטינית. המשפחות התובעות טוענות כי הסיוע הבנקאי היה קריטי למאמצי ארגון הטרור לזכות באהדת הציבור הפלסטיני. הבנק מצידו טען כי הוא סיפק שירות בנקאי רגיל "ללא כוונה לסייע לחמאס או לארגון טרור מוכר אחר".
זו התביעה הראשונה נגד בנק שהתבססה על החוק האמריקני נגד טרור. לפסק הדין התקדימי יכולה להיות השפעה על המאמצים להעמיד לדין מוסדות פיננסיים אחרים בגין מעשים פלילים של לקוחותיהם, גם אם הם פעלו על פי הקודים הבנקאיים. כעת ייערך דיון נפרד שבו ייקבע גובה הפיצויים שיישלם הבנק לנפגעים ומה יהיו השלכות הפסיקה על שרידותו של הבנק שנכסיו מוערכים ב-46 מיליארד דולר.
במקביל להחלטה בברוקלין, בית המשפט לערעורים בארה"ב הורה לדון בתביעתם של כ-200 נפגעי פעולות טרור שעשה חמאס בישראל נגד הבנק הסקוטי על עסקיו עם קרן אינטרפאל שמקושרת לחמאס.
עו"ד דוד מנע, המייצג באמצעות עורכי הדין בארה"ב עשרות משפחות של נפגעי טרור, בתגובה להחלטת המושבעים בבית המשפט בניו יורק כי "נעשתה כאן הפרטה של הצדק. הבנק הערבי מימן משפחות של מחבלים מתאבדים והעביר כספים לראשי החמאס והוא עתיד להיות מחויב בתשלום פיצוי של מיליארדי דולרים למשפחות נפגעי הטרור, וזה יהיה עונש ראוי למי שסייע למחבלי החמאס".