שתף קטע נבחר

פלוג: "מע"מ 0 עלול להעלות מחירי הדירות"

מעמד הביניים דווקא במצב טוב, העתיד תלוי בחרדים ובערבים, מע"מ אפס עלול לעלות לנו ביוקר והממשלה צריכה להוציא יותר היום כדי שלא נהיה בצרות מחר. בראיון מיוחד ל"מוסף כלכליסט" ד"ר קרנית פלוג מציגה ניתוח חד ולא שגרתי של כלכלת ישראל

"הכלי הזה עלול בסופו של דבר להגדיל את הביקוש לדירות, ובהעדר גידול מסיבי בהיצע, הוא עלול להביא לעלייה ולא לירידה במחירי הדירות" - כך אומרת על חוק מע"מ 0% נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, בראיון מיוחד ל"מוסף כלכליסט".

לקריאת הראיון המלא

 

 

"יש כוונה, עם תוכנית מע"מ אפס, לפקח על המחירים באמצעות מחירי המחירון של השמאי הממשלתי", אומרת פלוג. "די קשה לפקח על מחירים של מוצרים שהם לא מוצרים סטנדרטיים, ולכן אני חושבת שיהיה גם מאוד קשה ליישם את הצעד הזה באופן אפקטיבי. אבל נראה שהנושא הוכרע וחשוב להסתכל קדימה, וכאמור אני מקווה שהאי־ודאות בנושא תוסר בהקדם".

הנגידה קרנית פלוג בטקס המינוי בבית הנשיא, נובמבר 2013 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הנגידה קרנית פלוג בטקס המינוי בבית הנשיא, נובמבר 2013(צילום: גיל יוחנן)

מאז נכנסת לתפקידך היו ארבע הפחתות ריבית. זה לא מקשה על זוגות צעירים להגיע לדירה?

 

"מדיניות הריבית נועדה קודם כל לשמור על יציבות מחירים, ועל ערך הכסף של הציבור. מעבר לכך, בתנאים הנוכחיים, כשהמשק והמשק הגלובלי נמצאים בהאטה, ריבית נמוכה יותר מסייעת לפעילות הכלכלית, לצמיחה ולתעסוקה. אם נחשוב איפה היה המשק אם לא היינו בריבית של 0.25% אלא בריבית של 3%, אני מניחה שהיינו בשיעור אבטלה הרבה יותר גבוה, מפעלים היו נסגרים בגלל חוסר היכולת להתחרות. במובן הזה אנחנו חושבים על הציבור".

 

והעלייה במחירי הדיור?

 

"ראשית, הפחתת ריבית אכן מקטינה את תשלומי המשכנתא ולכן הופכת את המשכנתאות לאטרקטיביות, וזוגות צעירים רוצים לקנות דירה בין היתר כיוון שהריבית נמוכה יחסית. גם העובדה שהאלטרנטיבות להשקעה לא אטרקטיביות הביאה משקיעים לשוק הדיור. מצד שני שחרור קרקעות לצורכי הגדלת מספר הדירות הוא תהליך מאוד אטי, עובדה שהביאה לעלייה במחירים. הפתרון הוא להגדיל משמעותית את ההיצע. ב־2013 ראינו גידול בהתחלות הבנייה, ולצערי באחרונה ראינו עצירה וזה בהחלט מטריד".

 

אז עם ריבית נמוכה והיצע דירות לא מספק, המחירים ימשיכו לעלות.

 

"אני מקווה שהאי־ודאות בשוק הדיור תוסר בקרוב, ואז אני מניחה שנראה עלייה מחודשת בהתחלות הבנייה, בהיצע. אבל אני בהחלט מוטרדת מהירידה שרואים בהתחלות, ויש חשש שזה יתגלגל לעלייה במחירים".

 

"הנגידה החברתית" 

מאז מינויה של פלוג לתפקיד ראש הבנק המרכזי, בעיתונים ובהם "כלכליסט", היו מי שכינו את פלוג בעקבות הצהרותיה נגידה "חברתית", הגדרה שלא מרבים לייחס לאחראי על המדיניות המוניטרית בישראל. במהלך השיחה עם פלוג היא מזדרזת להגיב לכך: "לא אני הגדרתי את עצמי ככה". ובכל זאת, היא מוכנה להודות, זו פרשנות שהיא "חיה איתה בשלום".

 

אז מה התואר "נגידה חברתית" אומר מבחינתך?

 

"אני חושבת שאני מתייחסת לא רק למצרפים אלא גם לשאלה איך העוגה מתחלקת. בעיניי החברה והכלכלה שזורות זו בזו, ואני בהחלט רואה יעד נכון בשילוב כל מרכיבי האוכלוסייה בפעילות הכלכלית, ולכן גם בפירות של הפעילות הכלכלית".

 

אמרת שבתמונה הרחבה משקי הבית נהנו מהצמיחה בעשור האחרון. את היית חברה מובילה בוועדת טרכטנברג . אם הצמיחה הגיעה לכולם, למה אנשים יצאו לרחובות?

 

"המחאה נשענה על מגוון סיבות. חלקן קשור לכך שמחירי הדירות עלו וזה בהחלט מקשה על אוכלוסיות צעירות, ובמיוחד אוכלוסיות צעירות עם ילדים. וחלק מהעניין מבטא אולי את העובדה שהציפיות לשירותים ציבוריים לא נענו באופן מספק. אלה לדעתי היו הטריגרים המיידיים, והמלצות ועדת טרכטנברג נתנו מענה מסוים לנושא, לחינוך לגיל הרך וגילי 3–5. אני מקווה שהיישום אכן יימשך". מה יהיה גורלן של כל המלצות טרכטנברג זו שאלה פתוחה, אנחנו מעירים. פלוג מסתפקת בחיוך.

 

לקריאת הראיון המלא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ד"ר קרנית פלוג
צילום: גיל יוחנן
מומלצים