שתף קטע נבחר

 

מחזיקים בתיק השקעות? זה עלול לעלות לכם ביוקר

האם אתם, או מנהל ההשקעות שלכם קונים ומוכרים ניירות ערך לעיתים תכופות, או בסכומים גדולים? כדאי שתשימו לב. תקנה חדשה מחייבת כל מי שמכר ניירות ערך בסכום של 800 אלף שקל בשנה בהגשת דיווח לרשויות המס. זה נראה לכם סכום גדול? על פי שיטת החישוב, ייתכן וחלקנו כבר עומדים בקריטריון מבלי ששמו לב. מדריך

ישראלים רבים בוחרים להשקיע את הכסף שלהם בשוק ההון, בין אם מדובר בתחביב, בין אם מדובר בניסיון להשיג תשואה טובה יותר לריבית הניתנת בפיקדון בבנק.

 

 

קניה ומכירה של ניירות ערך, הן פעולות שמבצעים עשרות אלפי משקי בית בישראל - הן באופן עצמאי באמצעות תוכנות מסחר, הן על ידי מנהלי השקעות, והן באמצעות פקיד הבנק או אפילו באפליקציה בסלולר.

 

במיוחד בתקופה זו של ריבית שפל במשק בה הריבית על פיקדונות בבנקים היא אפסית, שוק ההון מקבל עדנה ברכישה של ניירות ערך שונים, קרנות נאמנות ושאר מוצרים פיננסיים הנשענים על המסחר בשוק ההון.

 

רובם ככולם לא מדווחים לרשויות המס על פעילותם בניירות ערך. המיסוי, לרוב בשיעור של 25% על הרווח, מנוכה מחשבונם באופן אוטומטי. ולמעשה אין אינטראקציה בין אותם אנשים לרשויות המס. ואולם, תקנה חדשה שנכנסה ממש לאחרונה, עשויה לשנות את התמונה ולחייב רבים מאיתנו בדיווח שנתי לרשויות המס.

 

במה מדובר?

בחודש אוגוסט השנה, תיקנה רשות ניירות ערך את התקנות לגבי חובת דיווח והוסיפה חובת הגשת של דו"ח שנתי למי שמחזור המכירות השנתי שלו מניירות ערך הנסחרים בבורסה (ואינם פטורים ממס) הוא יותר מ–811,560 שקל (800 אלף שקל צמודים למדד 2013).

 

החובה הזו תחל רטרואקטיבית כבר לשנת המס 2013, כאשר הוארך המועד להגשת דוחות 2013 עבור מי שמצויים בקטגוריה זו, עד סוף שנת 2014.

 

המשמעות הינה שחובת הדיווח תחול על חלק נרחב יותר מהאוכלוסייה, וכל מי שמכר ניירות ערך בהיקף כולל של 800 אלף שקל בשנה יהיה חייב בדיווח לרשויות המס.

 

חשוב להדגיש כי עד כה חלה חובה כזו רק על מחזור בסכום של 1.85 מיליון שקל ומעלה.

 

האם אני מגיע לסכום כזה שמחייב דיווח?

אמנם מדובר בסכום לא קטן, אך הכוונה היא למכירות של ניירות ערך ולא לרווח. כלומר גם אם הפסדתי אך ביצעתי סך מכירות של ניירות ערך החוצה את הסכום האמור אני אהיה חייב בדיווח לרשויות המס.

 

מה עושים עם הכסף?    ( )

מה עושים עם הכסף?    ( )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בהתאם, ייתכן ונתחייב בדיווח גם אם אין לנו כמה מאות אלפי שקלים. מספיק שבאותה שנה ביצענו קניה ומכירה של ניירות ערך מספר פעמים, כך שסך המכירות שביצענו באותה שנה מגיע לסכום הזה (וניירות הערך שמכרנו חייבים במס) – אנחנו חייבים בהגשת דו"ח.

 

"באותה מידה, מי שמחזיק בתיק ניירות ערך גדול מהסכום הזה, כגון מיליון שקל ויותר, וביצע מכירות במהלך השנה שאינן מגיעות לסכום של 800 אלף שקל, - הוא יהיה פטור מדיווח", אומר עו"ד קובי כהן, מומחה למיסוי פלילי ואזרחי ובכיר לשעבר ברשות המסים.

 

ואם אני מגיע לסכום הזה וצריך להגיש דו"ח, כמה מס יגבו ממני?

 

כאמור, שיעור המס שמנכים הגופים הפיננסים אשר מבצעים עבור הלקוח את הפעילות בניירות ערך, הינו 25%. הגשת הדיווח לא מחייבת באופן אוטומטי בדרישה לתשלום מס נוסף מעבר למה ששולם.

 

אם מכירת נייר ערך אצל אותו אדם נעשית בדרך כלל לאחר השקעה ארוכת טווח, המס הסופי יישאר בשיעור של 25%. "רשויות המס מבקשות להרחיב את מעגל המדווחים בידיעה שיש סוחרי ניירות ערך רבים שעובדים מהבית ולא משלמים את המס המלא על הכנסותיהם", אומר עו"ד כהן.

 

"אלו מבצעים קניות ומכירות רבות, בטווחי זמן קצרים תוך ניצול מיומנות, ואצל חלקם זו ההכנסה העיקרית או אפילו היחידה". במקרים אלו עשויה רשות המיסים לראות בכך משום הכנסה מעסק החייבת במס שולי של 50%, פי שניים מהמס ששולם במקור.

 

לדברי עו"ד מאיר נוסבאום, מומחה למיסוי בינלאומי, משמעות התיקון הינה עצומה שכן היא מכניסה תושבים רבים לחובת הדיווח. לדבריו, יש לשים לב לכך שהסייג לפטור מדבר על סך מסחר ולא סך השקעות, כך שאף שסך ההשקעות נמוך באופן יחסי, עדיין יכולה לחול חובת הדיווח ויש להיזהר בכך.

 

האם גם בארה"ב חייבים בדיווח כזה?

 

בארה"ב קיימת חובת דיווח כללית, כך שכל אדם באשר הוא מדווח למס הכנסה בלי קשר להיקפי מסחר או הכנסות כאלו ואחרות. כך שסוגייה זו שונה במהותה מבישראל.

 

האם גם בישראל תהיה בקרוב חובת דיווח כללית?

 

השאלה הזו עומדת במרכזו של ויכוח מהותי בין מומחי המס בישראל. מתוך רצון להעמיק את הגביה ולהגיע לאותם מעלימי מס, נשמעת דרישה להרחיב את חובת הדיווח. מנגד טוענים, כי גם כך מוטלות לא מעט חובות על האזרח. המהלך הזה אולי יספק פרנסה לרואי חשבון ויועצי מס, אך יעמיס על האזרחים. בנוסף, מדינת ישראל ורשויות המס לא ערוכות כלל לקלוט מאות אלפי דיווחים בשנה.

 

עמדתה הרשמית של רשות המסים, נכון להיום, היא שלא כדאי להחיל חובת דיווח כללי, והעמקת הגביה צריכה להיעשות בדרכים אחרות, ממוקדות יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בורסה
צילום: shutterstock
צילום: ישראל ברדוגו
עו"ד מאיר נוסבאום
צילום: ישראל ברדוגו
עו"ד קובי כהן
מומלצים