אחרי 35 שנה: מנהיגי בריטניה ואיראן נפגשו
לראשונה מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979 נערך מפגש בין ראשי המדינות. בשולי עצרת האו"ם בניו יורק הסכימו קמרון ורוחאני להדק את הקשר. "שעה של דיאלוג מעשי", צייץ רוחאני. "היסטוריה קטנה נעשתה", אמר קמרון
ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון ביקש את שיתוף הפעולה של נשיא איראן חסן רוחאני נגד דאעש בסוריה, במהלך פגישה היסטורית שהתקיימה אתמול (יום ד') בין השניים בשולי עצרת האו"ם בניו יורק.
עוד חדשות בעולם:
נגד הזרם: משפחות עוברות למדינת דאעש
ברזיל: אלפי יתושים "טובים" נלחמים בקדחת
לואו-קוסט למאדים: הודו חוגגת הישג כביר
דובר בממשלת בריטניה אמר כי קמרון ורוחאני הסכימו ש"כל מדינות האזור חייבות לעשות יותר כדי להפסיק את התמיכה בכל ארגוני הטרור, כולל תמיכה כלכלית", אך נמנע מהכרזה על שיתוף פעולה תקיף יותר. "ראש הממשלה והנשיא ציינו את הסכנה של דאעש שבפניה עומד האזור", אמר הדובר.
זו הייתה הפגישה הראשונה בין מנהיגי בריטניה ואיראן מאז המהפכה האיראנית ב-1979. רוחאני העלה לטוויטר שתי תמונות שלו עם קמרון וכתב: "שעה של דיאלוג מעשי ובונה, נקודת מבט חדשה. פגישה ראשונה בין ראשי בריטניה ואיראן מזה 35 שנים". לפי ה"גרדיאן", קמרון אמר לאחד מעוזריו בתום הפגישה כי "היסטוריה קטנה נעשתה".
איראן, שנוהגת להתבטא נגד נוכחות אמריקנית במזרח התיכון, קיבלה בצורה יוצאת דופן את פעילותה של ארה"ב בעיראק והתקיפות נגד דאעש. אך בנוסף היא תומכת במשטר אסד בסוריה, שנלחם בארגוני מורדים שחלקם זוכים לסיוע אמריקני.
קמרון בירך על תמיכתה של איראן בממשלה החדשה בעיראק. "הוא ציין כי יש לנקוט גישה דומה בסוריה, כדי לקדם מעבר לממשלה חדשה שתייצג את כל הסורים", מסרו בממשלת בריטניה. בהודעת הממשלה נמסר כי השניים הסכימו לפעול להידוק הקשרים בין המדינות, שיעזרו לבנות אמון הדדי. כמו כן הם הסכימו כי "חיוני לנצל את ההזדמנות של הבטחת הסכם מקיף" של תוכנית הגרעין האיראנית.
קמרון שוחח עם רוחאני על גונשה גבאמי, צעירה בריטית-איראנית בת 25 שנעצרה ביוני באיראן, משום שהגיעה לאצטדיון כדי לצפות במשחק כדורעף. קמרון הדגיש בפני רוחאני את "ההשפעה של מקרים כאלה על תדמיתה של איראן בבריטניה".
"היו לנו כמה מחלוקות", אמר קמרון בעצרת הכללית באו"ם אחרי הפגישה עם רוחאני. "התמיכה של איראן בארגוני טרור, תוכנית הגרעין שלה, היחס שלה לאזרחיה. כל זה צריך להשתנות. אבל מנהיגי איראן יכולים לעזור בהפלת האיום של דאעש", אמר קמרון. "
הם יכולים לסייע בשמירה על עיראק וסוריה יציבות יותר. ואם הם מוכנים לעשות זאת, אנחנו צריכים לברך על המחויבות שלהם", הוסיף. קמרון הודיע כי יפנה לפרלמנט הבריטי בבקשה לאשר הצטרפות לתקיפות האוויריות נגד דאעש בעיראק. בנאומו בעצרת האו"ם בניו יורק אמר קמרון "יש לנו צורך לפעול במסגרת האינטרס הלאומי שלנו כדי להגן על אנשינו".
לאחר הפגישה אמר רוחאני בראיון בארה"ב כי וושינגטון וטהרן צריכות להתמקד במאבק נגד דאעש וארגונים קיצוניים אחרים, במקום בנושא הגרעין האיראני. לדבריו, הקיצוניים הם "אתגרים משותפים ואמיתיים שמאיימים על שלמות העולם".
על רקע המשך ההפצצות של ארה"ב בסוריה אמר רוחאני: "הפצצות ותקיפות אוויריות הן לא הדרך הראויה". הוא הזהיר כי "למעשה התערבות אקס-טריטוריאלית רק מזינה ומחזקת את הטרור". לדברי רוחאני, לא ברור מה ארה"ב מחפשת בתקיפותיה.