אשם או זכאי: יום הדין של מובארק הגיע
נשיא מצרים המודח, שני בניו, שר הפנים לשעבר, ששת עוזריו ואיש עסקים נמלט ישמעו מחר את דינם במשפטם החוזר בגין מעורבות בהרג מאות מפגינים במהפכת 2011 ובפרשיות שחיתות. ברשויות חוששים מפרוץ אלימות גדולה תהיה אשר תהיה הפסיקה ומתגברים בכוחות גדולים
מחר זה קורה: בית משפט בקהיר יחרוץ באופן סופי את דינם של נשיא מצרים לשעבר חוסני מובארק, בניו גמאל ועלא, שר הפנים לשעבר חביב אל-עדלי, ששת עוזריו ואיש העסקים הנמלט חוסיין סאלם. כל הנאשמים הורשעו בעבר בהרג מאות מפגינים במהלך מהפכת 25 בינואר 2011, ומחר (שבת) הם ישמעו את גזר דינם במשפטם החוזר, שגם כולל אישומים של ניצול כספי ציבור ומכירת גז טבעי לישראל במחירים מוזלים ממחיר השוק הבינלאומי.
מובארק עמד לראשונה למשפט באוגוסט 2011, וביוני 2012 הוא נידון למאסר עולם (25 שנה) ושר הפנים שלו אל-עדלי קיבל עונש דומה. ששת עוזריו של אל-עדלי ושני בניו של מובארק זוכו. גמאל ועלא מובארק נותרו עדיין במעצר מנהלי בשל מעורבותם בפרשיות שחיתות אחרות.
גזר הדין לא ריצה את מחנה מובארק וגם מתנגדיו. תומכיו של הנשיא שהודח במהפכה לא אלימה סברו כי העונש שקיבל חמור מדי, ואילו משפחות המפגינים ההרוגים לא הסתפקו בפחות מעונש מוות ורצו לראות אותו מוצא להורג. מסיבה זו גם התביעה וגם ההגנה ערערו על החלטת השופט. בפברואר 2013 הפתיע בית המשפט לערעורים את כולם כשהורה לקיים משפט חוזר לראיס לשעבר וליתר הנאשמים.
מובארק בן 86 ועל פי הערכות הוא לא יקבל עונש מוות בגלל גילו המבוגר. מבחינה חוקית, אזרחים מבוגרים במצרים שגילם עולה על 85 לא נידונים למוות. לאורך כל התקופה שבין משפטו הראשון לתחילת משפטו החוזר פורסמו במצרים דיווחים רבים על החמרה במצבו הבריאותי של מובארק. פעם אחת דווח שהוא סבל מהתקף לב, ופעם אחרת דווח שהוא סבל ממוות קליני.
בנוסף, לרוב הופעותיו בבית המשפט הגיע הנשיא לשעבר באלונקה וזכה לליווי צמוד של צוות רפואי. חלק מתקופת מעצרו הוא העביר בכלא טורה בקהיר וחלק מהזמן בבית החולים הצבאי אל-מעאדי, לאחר שהיה מעורב בכמה תאונות שהזיקו למצבו הבריאותי, בהן החלקה באמבטיה.
אלא שבאופן פלא, במהלך המשפט החוזר ניכר כי מצבו של מובארק השתפר, אף שהוא נעדר מכמה דיונים ואפילו שבר את רגלו בדרכו לשירותים בבית החולים הצבאי. במהלך הדיונים החל מובארק להאזין להם מכיסא - ונטש את האלונקה. בדיון האחרון והמסכם אף השמיע הנשיא המודח בקולו נאום הגנה יוצא דופן שבו ניסה לדבר אל לבם של השופטים: "אני מתקרב לסוף חיי. ייתכן שאלה דבריי האחרונים בפומבי".
הוא גם הבהיר כי לא נתן הוראה לירות במפגינים. "פרשתי ממשרת הנשיאות כדי למנוע שפיכות דמים. אקבל כל גזר דין שייפסק נגדי", אמר הנשיא המודח שתיאר באריכות את עברו ועשייתו למען מצרים הן כנשיא והן כאיש צבא. על פי התקשורת המצרית, פסק הדין (זכאי או מורשע) והעונש שייגזר על מובארק ויתר הנאשמים אמור להיות סופי ומוחלט ולא ניתן לערעור משום שמדובר בערכאה אחרונה.
לא הפרשה היחידה
בכל מקרה, מובארק ובניו מרצים עונשי מאסר בגין פרשות אחרות שקשורות לשחיתות שלטונית. אחת המוכרות שבהן היא פרשת "גניבת הכספים מארמון הנשיאות". מובארק נידון בחודש מאי האחרון לשלוש שנות מאסר, וכל אחד מבניו נידון לארבע שנים בכלא. השלושה גם נקנסו בסכום של יותר מ-125 מיליון לירות מצריות (61 מיליון שקלים) - סכום שמשתווה, לפי התביעה ובית המשפט לכסף שנגנב.
בתקופת משפטו הראשון של מובארק, אז היו מוחמד מורסי ו"האחים המוסלמים" בשלטון, בציבור המצרי לא ביטאו חיבה רבה לראיס ולאנשי המשטר הישן.
אלא שמים רבים זרמו מאז בנהר הנילוס. משטרו של הנשיא מורסי הופל בחודש יולי בהפיכה צבאית והוחלף על ידי מפקד הצבא לשעבר, עבד אל-פתאח א-סיסי, ומאז נרשמה עלייה בתמיכה במובארק ונשמעו לא פעם קולות שקראו להעניק לו חנינה.
משטרו של א-סיסי, כך נראה, עושה טוב למובארק ולבריאותו ובאופן נדיר יצא הנשיא המודח בחודשים האחרונים לחלונו בבית החולים אל-מעאדי כדי להודות לתומכיו. מובארק גם צוטט לא אחת כמי שתומך באופן נלהב בבחירתו של א-סיסי לנשיא המדינה החדש, ולא חסך שבטו ממורסי ו"האחים המוסלמים" שבימים אלה עומדים בעצמם למשפטים בגין מעורבות בהרג מפגינים, בגידה במולדת וריגול למען גורמים שעוינים את מצרים.
לקראת הקראת גזר הדין במשפטו החוזר של מובארק, השלטונות המצריים לא לקחו שום סיכון והגבירו את האבטחה סביב בית המשפט, השופטים, הנאשמים ובכלל באזורים מועדים לפורענויות בקהיר ובערים נוספות ברחבי המדינה הערבית. אגב, רק לאבטחת הדיון האחרון במשפט החוזר אלפי בני אדם. רגע לפני הפסיקה דבר אחד בטוח - תהיה אשר תהיה הפסיקה, היא תעורר מחלוקת רבה ואולי גם אלימות עקובה מדם, תרחיש שאותו מכירים היטב בארץ הנילוס ושאותו מנסים השלטונות בראשות א-סיסי למנוע בכל דרך.